Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Καλεί σε δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ασία - Ειρηνικό

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Κουλτούρα θανάτου με πολλά πλοκάμια» επέλεξε να χαρακτηρίσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, που μίλησε χτες σε μια διακρατική συνάντηση που έγινε στο Σίδνεϊ, με θέμα την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων».

Στη συνάντηση αυτή -σύμφωνα με το BBC- πήραν μέρος υπουργοί 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Ιαπωνίας, Λάος, Βιετνάμ και Νέας Ζηλανδίας.

«Δεν πρόκειται για τρομοκρατία με στόχο (απλά) την τοπική ανακούφιση, αλλά για τρομοκρατία με παγκόσμιες φιλοδοξίες» επισήμανε ο Αμποτ, προσπαθώντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανακατατάξεις που η διεύρυνση της δράσης των τζιχαντιστών μπορεί να προκαλέσει.

Η τοποθέτηση Αμποτ έγινε ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις για τη διεύρυνση της παρουσίας του ΙΚ σε διάφορες χώρες της περιοχής, αλλά και ενώ πραγματοποιούνται διάφορες «τρομοκρατικές ενέργειες», των οποίων τους δράστες οι αρχές συνδέουν με το ΙΚ. Ανεξάρτητα από το πώς ακριβώς αναπτύσσονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζει και η επέκταση της δράσης των τζιχαντιστών και διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων, η «ανησυχία» της Καμπέρα για το ΙΚ αφορά και την όξυνση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» σε ζητήματα όπως ενεργειακοί και εμπορικοί διάδρομοι. Σ' αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο, η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει σπεύσει από τους πρώτους να συμμετάσχει στο «διεθνή συνασπισμό» που βομβαρδίζει Ιράκ και Συρία, στο όνομα της «καταπολέμησης των τζιχαντιστών», που κατά τ' άλλα ανέθρεψαν πολλά από τα σημερινά μέλη αυτού του συνασπισμού.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εξάπλωση των τζιχαντιστών και άλλων «τρομοκρατών» αξιοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις για την προώθηση μέτρων καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έγινε π.χ. στη Γαλλία, όπου μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Γενάρη, στρατιώτες συνεχίζουν ακόμα να περιπολούν στις μεγάλες πόλεις με τα όπλα στο χέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ