ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2015

Η Πετρούπολη είναι εστία τέχνης και πολιτισμού. Απόδειξη το καλοκαιρινό Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, που διοργανώνεται από το δήμο στο χώρο του Θεάτρου της Πέτρας και που διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτέμβρη. Περιλαμβάνει δε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάθε είδους. Η επένδυση του δήμου στον Πολιτισμό δεν είναι τυχαία μια που συνιστά έκφραση της ανάγκης του λαού για διέξοδο, ψυχαγωγία και πάνω από όλα δημιουργικότητα... «Είμαστε περήφανοι γιατί η πόλη μας, μέσα από τις πολιτιστικές της δράσεις παράγει πολιτισμό (...) Οι θεατρικές ομάδες, τα τμήματα Χορού, Φιλαρμονικής, Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Κεραμικής, Φωτογραφίας, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη, η Ανώτερη Δραματική Σχολή και ο Θερινός Κινηματογράφος είναι απτές αποδείξεις των ευκαιριών που δίνονται στους συμπολίτες μας για πολιτιστική δημιουργικότητα», αναφέρει ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος.

Στο πυκνό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ εντάσσεται πληθώρα εκδηλώσεων, τόσο από πλευράς ερασιτεχνικών πολιτιστικών τμημάτων του δήμου, όσο και συμμετοχών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, με εγχώριες και διεθνείς παραγωγές. Το φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σάββατο το βράδυ με τους ήχους των πολυφωνικών τραγουδιών από τις «Φωνές της πέτρας» και συνεχίστηκε χτες βράδυ με τη θεατρική παράσταση «Γαμπρός απ' τα Αγραφα και νύφη απ' την Αθήνα».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα για το μήνα Ιούνη έχει ως εξής: Αύριο, Σάββατο 13/6 στις 21.30 Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι, με είσοδο 5 ευρώ. Την Πέμπτη 18/6 στις 21.00, «Βραδιά Χορού» (ελεύθερη είσοδος). Την Παρασκευή 19/6 στις 20.00 ο Σύλλογος παραδοσιακών χορών «Τερψιχόρη» παρουσιάζει εκδήλωση με πλούσιο λαογραφικό περιεχόμενο (ελεύθερη είσοδος). Το Σαββατοκύριακο 20 και 21/6 διήμερο αφιέρωμα στην παράδοση από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του δήμου (ελεύθερη είσοδος). Τη Δευτέρα 22/6 και την Τρίτη 23/6 στις 21.00 το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης παρουσιάζει ροκ και κλασική μουσική (ελεύθερη είσοδος). Την Τετάρτη 24/6 στις 21.30 συναυλία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Χρήστου Θηβαίου (εισιτήρια 10 και 12 ευρώ). Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27/6 στις 19.00 «S.A.L.A.D.E. jam festival» με καλλιτέχνες από το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο που παρουσιάζουν μουσικές απ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης (εισιτήρια 5 και 7 ευρώ). Την Κυριακή 28/6 στις 21.30 η «Κιβωτός» παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Το παραμύθι χωρίς όνομα» (ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών, οι συνοδοί καταβάλλουν 8 ευρώ). Τη Δευτέρα 29/6 η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης θα παρουσιάσει, στις 21.30, την παράσταση «Avanti Popolo» (ελεύθερη είσοδος).

Avanti Ντάριο

Ο Ντάριο Φο και πριν και μετά το Νόμπελ είχε και έχει μια ολόφρεσκη ματιά και επιθυμία να οργανώνει, με όπλο του τη σάτιρα, την ειρωνεία και τη χρήση του παράδοξου στη θεατρική του γλώσσα, την υγιή αντίδραση του κοινού αισθήματος απέναντι σε ό,τι το καταπιέζει. Εάν θυμηθούμε τους τίτλους από τα έργα του θα δούμε πόσες φορές μας έχει καθρεφτίσει... «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», «Κλέψε λιγότερο», «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», «Η μεγάλη Παντομίμα», κ.λπ.

Η ανατρεπτική γιορτή που στήνει ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου και πολλούς καλλιτέχνες, κάτω από την Aκρόπολη, στο Ηρώδειο, το φετινό Ιούλιο (9/7), προς τιμήν του Ντάριο Φο και της πολύχρωμης ζωής και δράσης του, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να θυμηθούμε, να συναντηθούμε και να απογειωθούμε με το χιούμορ, τη σάτιρα και το εφηβικό κέφι ενός ελεύθερου μυαλού. Ο υπέροχος αυτός Ιταλός παραμυθάς και θεατράνθρωπος πιστεύει πως «ό,τι μας έχει γίνει κατά καιρούς βραχνάς και φόβητρο στη ζωή από την εξουσία, είναι γιατί δεν γελάσαμε όσο πρέπει με τα χάλια της.... Η εξουσία φοβάται όποιον ανεβάζει στη σκηνή το σκοτεινό της πρόσωπο» και καλά κάνει. «Ενα δυνατό γέλιο, τη σωστή στιγμή, μπορεί πράγματι να τους θάψει όλους».

Παίρνουν μέρος: Μάγια Λυμπεροπούλου, Δάνης Κατρανίδης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ελένη Ουζουνίδου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Χάρης Φλέουρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημήτρης Μάριζας και Σπείρα Σπείρα: Αθηνά Αφαλίδου, Αναστασία Εδεν, Γεράσιμος Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Μαρία Κοσκινά, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης.

Συντελεστές: Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης. Mουσικό σενάριο: Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης. Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου. Σύμβουλος δραματουργίας: Ευανθία Στιβανάκη. Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης. Σκηνικό: Γιάννης Μουρίκης. Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου. Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος. Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς. Ενορχηστρώσεις - διεύθυνση Ορχήστρας - μουσική προετοιμασία: Αρης Βλάχος.

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Αρης Βλάχος: πιάνο, πλήκτρα, Παντελής Ντζιάλας: κιθάρες, Πέτρος Σταμέλλος: ηλεκτρικό μπάσο, Γρηγόρης Φλεμετάκης: τύμπανα, Βαγγέλης Βλάχος: τρομπέτα. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Ωρα έναρξης 21.00.

«Εφυγε» ο Κρίστοφερ Λι

Ο ιστορικός Βρετανός ηθοποιός Σερ Κρίστοφερ Λι πέθανε το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου, σε ηλικία 93 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν για αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακή ανεπάρκεια. Την είδηση του θανάτου του δημοσιοποίησε η Δανή σύζυγός του Μπίργκιτ Κρένκε, αφού πρώτα ενημέρωσε τα μέλη της οικογένειας. Ο Λι και η Κρένκε ήταν παντρεμένοι πάνω από 50 χρόνια και έχουν μια κόρη. Ο βετεράνος ηθοποιός που γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 27 Μάη 1922, ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1947 αλλά απόκτησε διεθνή φήμη μόνο με το «Δράκουλας, ο βρυκόλακας των Καρπαθίων» (1958) του Τέρενς Φίσερ. Εκτοτε του ήταν δύσκολο να αποτινάξει εκείνη την έκφραση που τρόμαζε μικρούς και μεγάλους. Προσπάθησε με τους «Τρεις σωματοφύλακες» (1973) του Ρίτσαρντ Λέστερ και «Το καταραμένο σκιάχτρο» (1973) του Ρόμπιν Χάρντι, αλλά μόνο τη δεκαετία του '90, χάρη στον Τιμ Μπάρτον και το «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» (1999), κυρίως όμως με την τριλογία του Πίτερ Τζάκσον «Ο Αρχων των Δακτυλιδιών», η καριέρα του πήρε να ξαναζεί μια δεύτερη νιότη. Η τελευταία ταινία που ο Λι πήρε μέρος, «Angels of Notting Hill» (2014), του Μάικλ Πακλέπα δεν κυκλοφόρησε ακόμα...

ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»
Μουσική παράσταση για το ρεμπέτικο

Τη Δευτέρα 15 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», στην πλατεία Αμερικής (Σταυροπούλου 29), η ομάδα Μουσικής της Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», αποτίοντας φόρο τιμής στο ρεμπέτικο τραγούδι, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Η ιστορία του ρεμπέτικου».

Θα ακουστούν από σκηνής 18 τυπικά δείγματα από την ιστορία του ρεμπέτικου, τα οποία θα ερμηνεύσει ζωντανή ορχήστρα μαζί με την Μαίρη Δεναξά, που συμμετέχει στην εκδήλωση φιλικά. Παράλληλα, αφηγητής θα διαβάζει κείμενα στο αναλόγιο, που θα εκτείνονται από την πολεμική που δέχτηκε το ρεμπέτικο έως την αποδοχή του ως αυτονόητου κομματιού της ελληνικής παράδοσης. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό, για την κοινωνική προσφορά και τη σύνδεση της προσπάθειας πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών με την κοινωνία. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ακρόαση για μονωδούς

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προκηρύσσει ακρόαση για μονωδούς (εξωτερικούς συνεργάτες), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Ολύμπια» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59), 1 και 2 Ιούλη και ώρες από 11.00 έως 17.00.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρουσιάσουν: Μια άρια Mozart (προαιρετικά με recitativo). Μια ιταλική άρια με recitativo. Μια άρια στη γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Μια άρια δικής τους επιλογής.

Η Επιτροπή Ακρόασης έχει τη διακριτική ευχέρεια να συντομεύσει την ακροαματική διαδικασία, καθώς επίσης, η ακρόαση ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί, για αρχειακούς λόγους. Με την υποβολή των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν: Τίτλους σπουδών (δίπλωμα). Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία και να δηλώσουν τις άριες στις οποίες επιθυμούν να εξεταστούν.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται: Στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΣ, στο Πρωτόκολλο, οδός Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, 3ος όροφος, τηλ. 210.3711.330. Το καθημερινό ωράριο υποβολής αιτήσεων είναι 8.30 - 15.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ηλεκτρονικώς, στη διεύθυνση: protocol@nationalopera.gr.

Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την Πέμπτη 25/6, στις 14.00. Το ίδιο ισχύει και για τις αιτήσεις που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την ώρα αυτή. Πληροφορίες: Γραμματεία Διεύθυνσης Σκηνής ΕΛΣ, Κωνσταντίνα Βερώνη, 210.3601.225, 10.00 έως 15.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ