ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό

Στις 17 Ιούνη η παρουσίαση της «συνολικής εικόνας» από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους διαπραγματευτές

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Κασουλίδη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Κασουλίδη
Τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Κασουλίδη, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Οπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους, επιταχύνονται οι διαδικασίες επανέναρξης συνομιλιών για «επίλυση» του Κυπριακού, που όμως εδράζονται σε ένα νέο διχοτομικό σχέδιο «τύπου Ανάν». Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, ο Ν. Κοτζιάς συναντά τη Δευτέρα στην Αθήνα και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ν. Κοτζιάς, η Αθήνα στηρίζει τη Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις. Δεν επιθυμεί συνέχιση του καθεστώτος των προστατριών δυνάμεων, αλλά μέσα από μια «δημιουργική διαπραγμάτευση» και με μια «καλή συμφωνία», να καταλήξουν σε ένα «ενιαίο κράτος, ομοσπονδιακή διζωνική, σε κοινοτική βάση, δεσμευμένη με όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους, τη δημοκρατικότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα και διότι πιστεύουμε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα κράτος-μέλος με όλα τα δικαιώματα και την κυριαρχία που έχει κάθε άλλο κράτος-μέλος στα πλαίσια της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης τα «προβλήματα» που αναφύονται στην ευρύτερη περιοχή. Αντανακλώντας την πρόθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Κύπρου να παίξουν ρόλο στις όποιες εξελίξεις, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, υποστήριξε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα είναι δύο κράτη, που με μεγάλη υπευθυνότητα συμβάλουν στη μέγιστη δυνατή σταθεροποίηση και ασφάλεια στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε αναπτύξει τριμερείς συνεργασίες. Κύπρος - Ελλάδα - Αίγυπτος, Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ και κάναμε και σκέψεις τόσο για την παραπέρα εμβάθυνση αυτών των συνεργασιών, όσο και για τη συγκρότηση επιπλέον σχημάτων συνεργασίας».

«Το "κλειδί" στο οποιοδήποτε μελλοντικό δημοψήφισμα...»

Ο δε Γ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι το κλίμα στο οποίο ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι καλό και ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς να χαθεί χρόνος. Εκτίμησε, ακόμα, ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στα Κατεχόμενα ήταν στην κατεύθυνση σύστασης ενός κοινού κράτους και όχι αφομοίωσης των Κατεχόμενων στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι στο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τις λεγόμενες εγγυήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός κράτους χωρίς κηδεμόνες, ενώ τόνισε ότι «η διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας, κατά τρόπον που να νιώθουν εξίσου ασφαλείς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα είναι το "κλειδί" στο οποιοδήποτε μελλοντικό δημοψήφισμα θα κληθεί ο κυπριακός λαός να εγκρίνει την οποιαδήποτε λύση».

Ως κομβικό ζήτημα παρουσίασε, επίσης, την ανάγκη το νέο κράτος να είναι λειτουργικό, να μην υπάρχουν «περίπλοκοι» μηχανισμοί και διαδικασίες, που να αποτρέπουν τη λήψη αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών «αυτή τη στιγμή εργάζονται για ώρες, οι συναντήσεις είναι πολύ συχνές και παρατεταμένες, θα παρουσιάσουν στους ηγέτες στις 17 του μήνα μια συνολική εικόνα όλων των πτυχών, πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση σε όσα διαφωνούμε».

Ερωτώμενος σχετικά, ο Γ. Κασουλίδης παραδέχτηκε ότι η Λευκωσία «προβληματίστηκε» από το αποτέλεσμα των πρόσφατων τουρκικών εκλογών, φοβούμενη πιθανή αστάθεια στην Τουρκία και προσπάθεια «εξαγωγής» της στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Μένουν οι βάσεις

Σε άλλη ερώτηση, αν οι Βρετανοί -που έχουν βάσεις στο νησί και καθεστώς προστάτριας δύναμης- θα αποδεχτούν μια Κύπρο δίχως κηδεμονία, από τις απαντήσεις των δύο ΥΠΕΞ φάνηκε πόσο στενό είναι το «κουστούμι» που ράβεται στον κυπριακό λαό, εντός των διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου και στις «συμφωνίες» με τα κάθε είδους ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ...ελπίδα ότι «στο βαθμό που όλοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση, θα αποδεχτούν στο τέλος την ανάγκη η Κύπρος να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, με τον τρόπο που είναι ανεξάρτητα όλα τα κράτη-μέλη στην ΕΕ και με πλήρη, αντίστοιχα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα».

Πιο ευθύς, ο Γ. Κασουλίδης παραδέχτηκε ότι «πρέπει πρώτα να κάνουμε ξεκάθαρο ότι άλλο βρετανικές βάσεις, άλλο συμμετοχή της Βρετανίας σε συνθήκη εγγυήσεως. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα»...

Μαίνονται οι πολυεπίπεδες διεργασίες

Την ίδια ώρα, «λύση» του Κυπριακού που θα δημιουργεί μια κατάσταση «win win» (αμοιβαίου οφέλους) δήλωσε ότι περιμένει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σε μια περίοδο που, παράλληλα με τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, εντείνονται οι διεργασίες σε διάφορα επίπεδα, για να στρωθεί το έδαφος για μια σειρά επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να το λάβουμε υπόψη ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν, όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα, η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και οι εγγυήσεις».

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «χρειαζόμαστε μηνύματα από την Τουρκία, που να δείχνουν ότι είναι δεσμευμένη με σοβαρό τρόπο για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Ως τέτοια ανέφερε την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής ένα χιλιόμετρο από σημεία διέλευσης, για να μπορέσουν ν' ανοίξουν και άλλα οδοφράγματα, ενώ συσχέτισε την «αποστρατιωτικοποίηση» του νησιού με τη συμμετοχή στους συνολικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, σημειώνοντας: «Είμαστε μέλος της ΕΕ. Ισως υπάρξει ανάγκη για μια μικρή στρατιωτική δύναμη, ώστε να συμβάλουμε σε ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε σε αποστολές στο πλαίσιο της Πολιτικής Κοινής Ασφάλειας και Αμυνας και σε δραστηριότητες Ερευνας και Διάσωσης, όπως και στη μάχη κατά των ασύμμετρων απειλών όπως η τρομοκρατία. Διαφορετικά υποστηρίζουμε την αποστρατιωτικοποίηση»...

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «εάν καταλήξουμε σε λύση, δε χρειάζεται καν να πω ότι θεωρούμε ξεπερασμένη την παρουσία ξένων στρατευμάτων σε ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέπτεται το Ισραήλ, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας - Εμπορίου - Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή το ταξίδι Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μ. Ρετζέβ, σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι και ένας καλός γείτονας και ένας στενός φίλος», εκτιμώντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθιστά και τις δύο «πιο ασφαλείς και πιο ευημερούσες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «εθνική συνεννόηση» βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα

Πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να περάσει και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές, βάζει ουσιαστικά η ηγεσία της ΝΔ, στη βάση μια «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα κύρια ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, σε χτεσινή δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς σημειώνει: «Τα παιχνίδια και τα ψέματα τελείωσαν. Εχει έρθει η ώρα της ευθύνης για όλους. Εμείς προτείναμε την εθνική συνεννόηση. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο. Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο».

Η «εθνική συνεννόηση» που ζητά η ΝΔ αφορά στην τάχιστη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια, οι φοροελαφρύνσεις στην περιλάλητη επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν τη βάση, στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι γενικώς τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή θα την ψηφίσουν, όχι όμως αυξήσεις στον ΦΠΑ, σε φορολογικούς συντελεστές ή «έκτακτες εισφορές», καθώς τις θεωρούν υφεσιακά μέτρα.

Επιπλέον, η ΝΔ ζητά μετ' επιτάσεως «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, «ελάφρυνσή» του από «πλεονάζον προσωπικό». Αλλωστε, οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο αποτελούν βασικό άξονα στην πολιτική της. Διόλου τυχαία, αύριο ο Αντ. Σαμαράς θα απευθύνει ομιλία σε κομματικό ακροατήριο, με θέμα «Οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ως πυλώνας ανάπτυξης»...

ΠΟΤΑΜΙ
Πρόθυμο να αναλάβει «ευθύνες»

«Να μοιραστούμε την ευθύνη», τιτλοφορείται ανακοίνωση του Ποταμιού, με την οποία ζητά και Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να περάσει ο «συμβιβασμός» με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, γράφει: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια από τα τελεσίγραφα που διαρρέουν είναι πραγματικά και ποια είναι εικονικά. Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για παλινωδίες. Ο κ. Τσίπρας ή θα κάνει μια τολμηρή κίνηση μπροστά ή θα μείνει στάσιμος και θα παρασυρθεί από το κύμα των εξελίξεων. Τον καλούμε να προχωρήσει στον έντιμο συμβιβασμό. Αν δυσκολεύεται να πάρει μόνος του την απόφαση, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους καλέσει να μοιρασθούν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος. Οι προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες πρέπει επιτέλους να παραμερισθούν. Από όλους»...

ΠΑΣΟΚ
Εκκληση να κλείσει η συμφωνία

Εκκληση στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διαβλέποντας ότι οι συνθήκες για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Εδώ που φτάσαμε, μετά από πέντε χαμένους μήνες, με τη χώρα ήδη σε ύφεση και τις καταθέσεις να διαρρέουν, εύχομαι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά να έχουν κάτι στο μυαλό τους (...) Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εθνικών υποχρεώσεών της», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας ως «εθνικές υποχρεώσεις» τη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, με ταυτόχρονη διάνοιξη νέων γραμμών χρηματοδότησής της.

Αύριο στο μεταξύ γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι είναι οι: Φώφη Γεννηματά, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Α. Λοβέρδος. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για στόχο προσέλευσης 100.000 ατόμων στη διαδικασία, προκειμένου να δοθεί μια εικόνα επανασυσπείρωσης του κομματικού μηχανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ