ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Συζητήσεις για οικοδόμηση συναινέσεων στο φόντο των διαφορών κυβέρνησης - δανειστών

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη
Συναντήσεις με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαδοχικά χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Στ. Θεοδωράκης: «Θα υπερψηφίσουμε τη συμφωνία»

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα επιλέξει να πάει δεξιά που οδηγεί στο Κούγκι ή θα πάει αριστερά που οδηγεί στην ευρωπαϊκή πορεία. Και οι δύο δρόμοι είναι αρκετά δύσκολοι. Αυτό συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό (...) κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά».

Κοντά στην πρεμούρα του για την κατάσταση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα κονδύλια που αναμένουν να αντλήσουν τα ντόπια μονοπώλια από τις ευρωενωσιακές γραμμές χρηματοδότησης, άμα τη υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: «Η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 την Ελλάδα, πέρα από τα χρήματα που ήδη πρέπει να λάβουμε. Δηλαδή, από τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να έρθουν στην ελληνική οικονομία 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Θεωρεί (σ.σ. ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ) ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο θα βοηθήσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία».

Αναφορικά με την όποια συμφωνία φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή, ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Εξήγησα στον πρωθυπουργό ξεκάθαρα ότι εμείς, από την πρώτη στιγμή, θα ακολουθήσουμε την επιλογή που θα κάνει (...) Αρα, αν φέρει ο Αλέξης Τσίπρας μία συμφωνία στη Βουλή, την οποία έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και η οποία μας κρατάει στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική οικονομία, εμείς αυτήν τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουμε. Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού το έχουμε αποφασίσει».

Πρόσθεσε, δε, ότι «στο Κοινοβούλιο υπάρχουν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και δεν εννοώ μόνο το Ποτάμι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που πιστεύω ότι πάνω απ' όλα θα βάλει την ευρωπαϊκή πορεία. Θα παραμερίσει τη στεναχώρια που έχει νιώσει στο παρελθόν, τις κομματικές ταυτότητες και θα υποστηρίξει μία ευρωπαϊκή συμφωνία». Και κατέληξε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να φύγει ο Ιούνης χωρίς συμφωνία. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν τα ταμεία και νομίζω ότι είναι κάτι που δέχεται και ο πρωθυπουργός. Πρέπει μέχρι τέλους του μήνα όλα να έχουν τελειώσει».

Φ. Γεννηματά: «Συναίνεση για μεταρρυθμίσεις»

Λίγο αργότερα, στη συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά, ο Αλ. Τσίπρας της είπε: «Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας». Μίλησε, εξάλλου, γενικώς για «προοδευτικές δυνάμεις», συμπεριλαμβάνοντας προφανώς σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας ίσως μια προσπάθεια προσέγγισης, σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα, επί ηγεσίας Ευ. Βενιζέλου.

Εξερχόμενη η Γεννηματά της συνάντησης, δήλωσε: «Είναι μια κρίσιμη ώρα, που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης συμβάλλει σ' αυτό. Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι οφείλει επιτέλους να τολμήσει. Να πάρει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη θέληση του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη (...) Η ρήξη δεν είναι λύση (...) Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχουμε προτείνει από το 2012, μπορεί να συμβάλει σ' αυτό. Εστω και τώρα, να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία».

Γ. Παπανδρέου: «Είμαι κι εγώ εδώ!»

Αργότερα, η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο χαρακτήρισε «εθνική και κοινωνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, να δημιουργηθεί ένας τρίτος ισχυρός πόλος».

Σημειωτέον, τα λεγόμενά της ήρθαν στον απόηχο προηγούμενης δήλωσης του Γ. Παπανδρέου, που ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έσπευσε να συγχαρεί την ίδια για την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όσο και τον Θ. Θεοχαρόπουλο στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ο χώρος μας, κατακερματισμένος και χωρίς τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εμφανίζεται ως μεγάλος απών των εξελίξεων και δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για τη χώρα (...) Το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και προσωπικά, με τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που καταθέσαμε με την ίδρυση του Κινήματος, εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων (...) το ΚΙΔΗΣΟ επιδιώκει να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας του προοδευτικού χώρου».

Παραπέρα, η Φ. Γεννηματά ζήτησε στη συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» (κάτι που λέει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σηματοδοτώντας την κοινή βάση, όπου λίγο - πολύ κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις), «συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Παρουσίασε, μάλιστα, ως «προτεραιότητά» της, «πέρα από την ανασυγκρότηση του χώρου, (...) να επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις που δε θα είναι υφεσιακές».

Ντ. Μπακογιάννη: «Υποχρέωσή μας η παραμονή στο ευρώ»

Στη συνέχεια, ο Τσίπρας συναντήθηκε και με το μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεδίωξε τη συνάντηση με δική της πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας τις αντιθέσεις της με την ηγεσία της ΝΔ και τον τρόπο που πολιτεύεται ο Σαμαράς.

Εξερχόμενη του Μαξίμου, τόνισε και αυτή με τη σειρά της ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει, ότι «είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και εθνική συσπείρωση». Χαρακτήρισε, εξάλλου, ως «υποχρέωση» να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή τους, η Μπακογιάννη απεκόμισε την εντύπωση, όταν του έθεσε το ζήτημα της «εθνικής συνεννόησης», ότι ο Τσίπρας είναι δεκτικός και δεν αποκλείεται να αναλάβει σχετικές «πρωτοβουλίες».

Αντ. Σαμαράς: «Επρεπε να με ειδοποιήσεις»

Αργότερα, η Μπακογιάννη προσπάθησε να ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, για τα τεκταινόμενα στη συνάντηση με τον Τσίπρα.

Λέγεται πως ο Σαμαράς την έψεξε για την πρωτοβουλία της να συναντήσει τον Τσίπρα, λέγοντάς της ότι «έπρεπε να με ενημερώσετε πριν πάτε στον πρωθυπουργό και όχι μετά».

Η δε Μπακογιάννη αντέτεινε: «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά τη συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό»...


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σκέφτεται «πρωτοβουλίες» για «εθνική συνεννόηση»

Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία των παζαριών της κυβέρνησης με τους δανειστές, συνεδρίασε χτες εκτάκτως το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης.

Οπως διαχέεται, ο Αντ. Σαμαράς θέλοντας να σηματοδοτήσει ως υπεύθυνος αστός πολιτικός ότι αγωνιά και μάχεται για τη διασφάλιση του ευρωμονόδρομου (κεντρική επιλογή των ντόπιων μονοπωλίων), πιθανά να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σε θεσμικό επίπεδο, π.χ. να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Να επαναλάβει εκεί το αίτημά του για «εθνική συνεννόηση», κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν στην επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υπογραφή της συμφωνίας.

Σημειωτέον, η συνεδρίαση του οργάνου κράτησε περίπου τρεις ώρες, και στη διάρκειά της τα στελέχη της ΝΔ παρακολούθησαν και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως, παράγοντες κοντά στον πρόεδρο της παράταξης διέχεαν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση «οδηγεί τη χώρα στα βράχια» και «στην καταστροφική απομόνωση της Ελλάδας», συμβάλλοντας έτσι, κι αυτοί από την πλευρά τους, στην τρομοκράτηση του λαού, ώστε να αποδεχτεί και νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα.

Στη διάρκεια τη συνεδρίασης τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη του. Ακούστηκαν και προτάσεις όπως του Κυρ. Μητσοτάκη, η ΝΔ να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επίσης η ΝΔ να καταθέσει τα δικά της κοστολογημένα «ισοδύναμα» μέτρα προς τους δανειστές, προκειμένου να εμφανιστεί ξανά έτοιμη στα μάτια του κεφαλαίου να αναλάβει την αστική διαχείριση.

Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν βάλει προσώρας σε δεύτερη μοίρα την αμφισβήτηση που δέχεται ο Σαμαράς για τις επιλογές του από την εκλογική ήττα της 25ης Γενάρη και μετά, αλλά και προηγούμενα. Ωστόσο, η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του δεν παύει να υφίσταται. Π.χ. προχτές βράδυ, μιλώντας στο «Mega» ο Γ. Μιχελάκης επέμεινε ότι στην παράταξη δεν έχει γίνει «αυτοκριτική» για τα αίτια της ήττας, ότι η ηγεσία δεν έλαβε το «μήνυμα», και ότι έπρεπε να προχωρήσει σε συνέδριο, για να συζητηθούν προφανώς όλα τα ζητήματα, και αυτό της αλλαγής προέδρου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, έγινε χτες συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. «Και οι δύο άντρες θεωρούν ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής», ανέφεραν πηγές από τη ΝΔ. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά, και φαίνεται πως θέλησε να σηματοδοτήσει την ενότητα της ΝΔ, μετά τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αλ. Τσίπρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ