ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ»

Εξόρμηση χτες τα ξημερώματα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, εκεί όπου καθημερινά συγκεντρώνονται δεκάδες μετανάστες κάθε ηλικίας
Εξόρμηση χτες τα ξημερώματα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, εκεί όπου καθημερινά συγκεντρώνονται δεκάδες μετανάστες κάθε ηλικίας
Αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν στο πάρκο «ΦΙΞ» οι εκδηλώσεις του 15ου Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες, με σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το κάλεσμα της ΚΟ Αττικής, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, για να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους μετανάστες, φτάνει με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Χτες, συνεργείο του Κόμματος μοίρασε την ανακοίνωση σε δεκάδες μετανάστες που συνέρρευσαν για άλλη μια μέρα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, όπου κάθε πρωί επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό: Συγκεντρωμένοι περιμένουν υπομονετικά να δώσουν τα χαρτιά τους για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες απόκτησης ή ανανέωσης των νομιμοποιητικών εγγράφων. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους μετανάστες, ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκε το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για την ιθαγένεια, που θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο γίνεται φανερό ότι δυσκολεύουν περαιτέρω οι όροι για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών, αφού γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής των γονιών και αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

Το ΚΚΕ παλεύει για πλήρη δικαιώματα για όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Κατά την εξόρμηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών τα μέλη του Κόμματος σημείωναν ότι είναι απαράδεκτος ο διαχωρισμός των παιδιών των μεταναστών ανάλογα με το καθεστώς «νομιμότητας» των γονιών τους. Γι' αυτό, θέση του ΚΚΕ είναι να εγγράφονται σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων που κατοικούν και να αποκτούν αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια, μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν. Επίσης, διεκδίκηση του ΚΚΕ είναι ανάμεσα σε άλλα η κατάργηση των παραβόλων, η αποσύνδεση των αδειών διαμονής από τα ένσημα, η νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα με απλές και γρήγορες διαδικασίες, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, η στελέχωση των υπηρεσιών κ.ά.

Το πρόγραμμα του Διημέρου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό και η θέση του ΚΚΕ». Θα εισηγηθούν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, και η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.

-- 21.15: Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- 21.35: Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- 22.00: Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- 22.30 Γλέντι με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Σκηνή παιδότοπου

-- 20.00: Θεατρική παράσταση «Οι καμινάδες» από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- 20.30: Ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 21.15: Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το Πολιτιστικό Συγκρότημα «Rodina».

-- 21.45: Μουσικοθεατρική παράσταση από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής με θέμα τη μετανάστευση.

-- 22.30: Λαϊκό γλέντι.

Σκηνή παιδότοπου

-- 20.00: Τραγούδια από μαθητικό συγκρότημα του 15ου Λυκείου Αθήνας.

-- 21.30: Παράσταση Καραγκιόζη.

Επιπλέον, και τις δύο μέρες θα λειτουργεί στον παιδότοπο χώρος με πλούσιες δραστηριότητες για τα παιδιά.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για νέα ΝΑΤΟική βάση

Σε ξεσηκωμό με παράλληλες κινητοποιήσεις καλούν σήμερα Πέμπτη μαζικοί φορείς τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε ένα απ' αυτά. Η «αλυσίδα των κινητοποιήσεων» θα ξεδιπλωθεί σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο.

Οι συγκεντρώσεις στα νησιά θα γίνουν ως εξής:

-- Στη Λέσβο, συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Λήμνο, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

-- Στη Σάμο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

-- Στην Ικαρία, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στην Κάλυμνο, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο.

-- Στην Κω, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καζούλη.

-- Στη Ρόδο, οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή, με συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στο Ακταίον.

Οι φορείς που καλούν στην παναιγαιακή κινητοποίηση διεκδικούν:

-- Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση για ΝΑΤΟική βάση στο Ανατολικό Αιγαίο.

-- Απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από τους πολεμοκάπηλους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.

-- Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις.

-- Καμία ανοχή στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

-- Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

-- Καμιά βάση του ΝΑΤΟ στο ΑΙΓΑΙΟ.

  • Στους δεκάδες φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος των νησιών που καταγγέλλουν τα σχέδια δημιουργίας νέας ΝΑΤΟικής βάσης, προστίθενται με σχετικό τους ψήφισμα και οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος), Μαθηματικού (Σάμος), Στατιστικής (Σάμος), Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρόδος) και Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος).
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου

Προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας (είτε αποκτήθηκαν «νόμιμα», είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή») προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το ζήτημα αυτό ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας, Π. Νικολούδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα... «τρωκτικά» θα έχουν περιθώριο 2 μηνών για να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους και μάλιστα με την καταβολή συμβολικού φόρου στο 21%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από διατάξεις χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.ά.). Μάλιστα, οι ευεργετικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας θα ισχύουν ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ΣΔΟΕ κ.ά.).

Το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • «Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους».
  • «Η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος». Δηλαδή, για τα αδήλωτα εισοδήματα που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, διαγράφονται μονοκονδυλιά ακόμη και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
  • Στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάγονται ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, (π.χ. «λίστα Λαγκάρντ» κ.ά.).
Επιτροπές για να βγαίνουν λάδι σύστημα και ΕΕ

Ολόκληρη φιέστα - τηλεοπτικό σόου στήθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να παρουσιαστούν από την περιβόητη «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της σχετικά με τη «νομιμότητα» του χρέους, καλλιεργώντας στο λαό ψευτοδιλήμματα, όπως πόσο από το χρέος, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το κεφάλαιο, είναι «νόμιμο» και θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, και αν θα το κάνει με δόσεις ή «ντούκου».

Τις «εργασίες» άνοιξε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προεδρεύει και στην εν λόγω Επιτροπή, θέτοντας το ερώτημα «με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μια κοινωνία στο όνομα αυτού του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και διόγκωσαν εκείνοι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να ζητήσουν το χρέος αποπληρωμής του», ενώ για να βγάλει λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επιτέθηκε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ λέγοντας ότι «αξιώνει υποταγή του ελληνικού λαού, ενώ αποσιωπά ότι επί υπουργίας του δημιουργήθηκε το πλαίσιο φοροαποφυγής Lux Leaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου». Δεν παρέλειψε βέβαια να αποφανθεί ότι, παρά τα «λάθη» της, «η ΕΕ στον πυρήνα της αυτό που έχει είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και αλληλεγγύη»...

Εμπλουτίζοντας το σόου, η Ζ. Κωντσταντοπούλου δήλωσε στη συνέχεια ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτη» η έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας (βλ. σελ. 4-5), λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών, γεγονός που το χαρακτήρισε ως «αντιθεσμική κίνηση», «παρέμβαση απαραδέκτως στη διαδικασία», «με κρίσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται»...

Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα της Βουλής, συνεδρίασε η κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια. Χτες κατέθεσαν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, και ο πρώην διευθυντής των εθνικών λογαριασμών της, Ν. Στρόμπλος. Προχτές είχε καταθέσει ο γενικός διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο από αυτό που ήδη έχει αποκαλυφθεί, δηλαδή ότι με κυβερνητική παρέμβαση το 2010 τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «μαγειρεύτηκαν» προκειμένου να εμφανιστεί διογκωμένο το έλλειμμα και να δικαιολογηθεί η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, για το οποίο όμως αποκρύπτεται ότι ήταν εξειδίκευση της στρατηγικής και των πάγιων απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Χτες ο Ν. Λογοθέτης επισήμανε ότι στα επίμαχα στοιχεία που στάλθηκαν το 2010 στην Γιούροστατ, προκειμένου να μαγειρευτούν, είχαν προστεθεί κατά παράβαση τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ. «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα» ανέφερε. Επιτιθέμενος και προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος βαρύνεται και με κατηγορίες, πρόσθεσε: «Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ