ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λήψη μέτρων για τους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αττική

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη λήψη μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της Δυτικής Αττικής αναφέρεται σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Στη Δυτική Αττική βρίσκονται ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, το Ορος Αιγάλεω - Ποικίλο Ορος και το Πάρκο "Α. Τρίτσης", που είναι πνεύμονες πρασίνου, σημαντικοί για όλο το Λεκανοπέδιο.

Η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στην ίδια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης είναι και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα έργα αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας με κόστος μετά την έκπτωση 410.000 ευρώ.

Στα προαναφερόμενα βουνά και στο Πάρκο "Τρίτσης" εντοπίζονται σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις, σχετικά με τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων και την πυροπροστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας υπάρχουν κενά σε μόνιμο προσωπικό δασοπροστασίας και διαχείρισης (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, δασεργάτες) που έπρεπε να απασχολείται με μελέτες και έργα δασοπροστασίας, πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (καθαρισμό του δάσους, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, την κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας) και οικολογικής προστασίας.

Στο Αιγάλεω - Ποικίλο Ορος η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας. Πυροσβεστικοί κρουνοί, από τις δεξαμενές ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών μέσων είναι εκτός λειτουργίας οι δύο δεξαμενές ανοικτού τύπου, ενώ από τις περιμετρικές μόνο δύο είναι λειτουργικές. Επιπλέον, οι δασικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που δυσχεραίνει την προσβασιμότητα, ενώ ανύπαρκτη είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων των ορεινών αυτών όγκων.

Στο Πάρκο "Α. Τρίτσης" υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, εξαιτίας της μη αποψίλωσης και της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας. Επίσης, τα στάσιμα νερά των λιμνών του πάρκου αποτελούν εστία μόλυνσης για τους επισκέπτες του.

Την ίδια στιγμή, η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, υποχρηματοδότησης, ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:

-- Να εξασφαλισθούν απόλυτα αναγκαίοι πόροι, προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επίγεια και εναέρια μέσα για να καλυφθούν αποτελεσματικά οι τρεις σημαντικές για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής εκτάσεις.

-- Την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων που γειτνιάζουν με τις προαναφερόμενες εκτάσεις».

Την Ερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.

Πολιτική διακοπών νερού από το Δήμο Λάρισας

Με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ στη ΔΕΥΑΛ, που στηρίχτηκε και από τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η δημοτική αρχή Λάρισας συνεχίζει την πολιτική διακοπών ύδρευσης, ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ καυχιόταν στα τοπικά ΜΜΕ ότι η νέα δημοτική αρχή, από την ημέρα που ανέλαβε, έχει προχωρήσει σε 2.000 διακοπές και αφαιρέσεις υδρόμετρων, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ετσι, γίνεται φανερό ότι η πολυδιαφημισμένη ευρωστία της ΔΕΥΑΛ πληρώθηκε και συνεχίζει να πληρώνεται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Χαρακτηριστικό της «ευαισθησίας» της δημοτικής αρχής είναι και η τελευταία εισήγηση προς το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, στην οποία αναφέρει: «Οι ρυθμίσεις καταβολής των ανεξόφλητων υπολοίπων οπωσδήποτε πρέπει να συνεχιστούν και η γνωστοποίηση οποιασδήποτε μορφής αδυναμίας του καταναλωτή είναι δική του ευθύνη. Οι δημότες είναι συμμέτοχοι με τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο που ανταποκρίνονται, αναλαμβάνοντας και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λάρισας, «η ''κοινωνική ευθύνη'', έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Λάρισας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για τους οποίους προτείνει συνέχιση της πολιτικής διακοπής των παροχών ύδρευσης με τρεις ανεξόφλητους λογαριασμούς και αφαίρεση του υδρόμετρου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Την ίδια ώρα, τεράστια ανεξόφλητα ποσά συσσωρεύονται για τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΥΑΛ, όπως το "ΑΕΛ Arena", μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα είσπραξης γι' αυτές τις κατηγορίες... Σε αίτημα, μάλιστα, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 27-03-2015, να δοθεί αναλυτική λίστα από τη ΔΕΥΑΛ των μεγαλοοφειλετών με συγκεκριμένα στοιχεία και ιδιαίτερα των ΝΠΙΔ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση έως σήμερα».

Μπόρες στα βόρεια, χαλάζι στη Λάρισα

Καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε χτες για αρκετή ώρα στα βόρεια προάστια της Αττικής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονταν από το μεσημέρι στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, φαινόμενα που το βράδυ επεκτάθηκαν στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας, στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στις Σποράδες.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τα έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονταν ο Νομός Αττικής, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, αλλά και πόλεις της υπόλοιπης ανατολικής χώρας, όπως ο Βόλος και η Λαμία. Οι θερμοκρασίες σημείωσαν πτώση από βορρά προς νότο.

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μακρυχωρίου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το χαλάζι «χτύπησε» μποστάνια με καρπούζια, ροδακινιές καθώς και καλλιέργειες δημητριακών και βαμβακιού.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εντάσεις με αφορμή τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγων

Κατασταλτικά επενέβη το Λιμενικό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Σύρων προσφύγων προχτές στη Μυτιλήνη. Γύρω στις 11.30 το πρωί ξεκίνησε η διαμαρτυρία των προσφύγων κατά των άθλιων συνθηκών παραμονής τους στο νησί, ζητώντας τον γρήγορο εφοδιασμό τους με τα σχετικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να φεύγουν το συντομότερο από αυτό για τον Πειραιά. Τα επεισόδια που κατέληξαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις ξεκίνησαν όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν και λιμενικοί θέλησαν να προχωρήσουν στην προσαγωγή ενός πρόσφυγα, που θεωρήθηκε «ταραξίας». Ο τελευταίος αντιστάθηκε και κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τραυματίστηκε από τους λιμενικούς. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ακολούθησαν άλλες πέντε συλλήψεις προσφύγων. Οι πρόσφυγες, τελικά, δέχτηκαν τη μεταφορά τους στο κέντρο στη Μόρια, όπου και μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι.

Το περιστατικό είναι συνέχεια της μαζικής εξόδου 1.000 προσφύγων από τον πρόχειρο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, όπου ζουν σε σκηνές 1.500 πρόσφυγες από διάφορες χώρες. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα ένταση ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις χορήγησης των σχετικών εγγράφων, τους οδήγησε να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό και να πορευτούν στο λιμάνι της πόλης, διεκδικώντας την άμεση έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την αναχώρησή τους από το νησί. Εκεί δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος τους διοχέτευσαν στον περίβολο του εμπορικού λιμανιού, ενώ με «κλούβα» τους έκλεισαν τη δίοδο προς την Προκυμαία. Αρκετοί από τους πρόσφυγες κατέφυγαν στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης.

Τα προβλήματα στα νησιά αναμένεται να ενταθούν με την έναρξη της περιόδου των διακοπών καθώς ήδη οι εφοπλιστές ανακοίνωσαν στον υπουργό Ναυτιλίας ότι την προσεχή περίοδο δεν θα μπορούν να μεταφέρουν με τα πλοία τους πρόσφυγες από τα νησιά στον Πειραιά.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μινσκ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), συνεχίζοντας την «παράδοση» των τελευταίων χρόνων - και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών που τιμάται, φέτος, παγκόσμια - διοργανώνει επταήμερη εκδρομή στη Λευκορωσία (Μινσκ), στο διάστημα 1 έως 7 Σεπτέμβρη 2015.

Για πληροφορίες και συμμετοχή καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον Αρεως) και στο: 210.8222.952.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και το ΔΣ της Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 66 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΔΙΑΜΑΝΤΗ), διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Δ. Παρνασσού, την Κυριακή 21 Ιούνη. Για συμμετοχή στην εκδήλωση, από Αθήνα, θα αναχωρήσει πούλμαν από την πλατεία Καραϊσκάκη στο σταθμό «Μεταξουργείο» του Μετρό ώρα 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6949.882.778 (Νανόπουλος Ηλίας) και 6977.513.165 (Μυλωνόπουλος Κώστας).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αντάμωμα στη Νάουσα

Την Κυριακή 28 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 27η Πανελλήνια Συνάντηση Αγωνιστών και Φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ και Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, στο άλσος Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίου, έκθεση φωτογραφικού υλικού από την πολιτική προσφυγιά και τον ΔΣΕ, χορευτικά συγκροτήματα και μουσικό λαϊκό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ