Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εντάσεις με αφορμή τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγων

Κατασταλτικά επενέβη το Λιμενικό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Σύρων προσφύγων προχτές στη Μυτιλήνη. Γύρω στις 11.30 το πρωί ξεκίνησε η διαμαρτυρία των προσφύγων κατά των άθλιων συνθηκών παραμονής τους στο νησί, ζητώντας τον γρήγορο εφοδιασμό τους με τα σχετικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να φεύγουν το συντομότερο από αυτό για τον Πειραιά. Τα επεισόδια που κατέληξαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις ξεκίνησαν όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν και λιμενικοί θέλησαν να προχωρήσουν στην προσαγωγή ενός πρόσφυγα, που θεωρήθηκε «ταραξίας». Ο τελευταίος αντιστάθηκε και κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τραυματίστηκε από τους λιμενικούς. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ακολούθησαν άλλες πέντε συλλήψεις προσφύγων. Οι πρόσφυγες, τελικά, δέχτηκαν τη μεταφορά τους στο κέντρο στη Μόρια, όπου και μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι.

Το περιστατικό είναι συνέχεια της μαζικής εξόδου 1.000 προσφύγων από τον πρόχειρο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, όπου ζουν σε σκηνές 1.500 πρόσφυγες από διάφορες χώρες. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα ένταση ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις χορήγησης των σχετικών εγγράφων, τους οδήγησε να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό και να πορευτούν στο λιμάνι της πόλης, διεκδικώντας την άμεση έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την αναχώρησή τους από το νησί. Εκεί δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος τους διοχέτευσαν στον περίβολο του εμπορικού λιμανιού, ενώ με «κλούβα» τους έκλεισαν τη δίοδο προς την Προκυμαία. Αρκετοί από τους πρόσφυγες κατέφυγαν στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης.

Τα προβλήματα στα νησιά αναμένεται να ενταθούν με την έναρξη της περιόδου των διακοπών καθώς ήδη οι εφοπλιστές ανακοίνωσαν στον υπουργό Ναυτιλίας ότι την προσεχή περίοδο δεν θα μπορούν να μεταφέρουν με τα πλοία τους πρόσφυγες από τα νησιά στον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ