ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αξιόλογες παραγωγές ετοιμάζονται από τις ομάδες της ΚΝΕ

Από ξενάγηση στους χώρους του Στεκιού
Από ξενάγηση στους χώρους του Στεκιού
Ενάμιση μήνα λειτουργίας μετρά το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και συνεχίζονται οι πλούσιες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μαθήματα που φιλοξενεί.

Το Στέκι είναι ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ και στα οργανωμένα μαθήματα, να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, να αξιοποιήσει το χώρο για πρόβες χωρίς οικονομική επιβάρυνση κι άλλα εμπόδια.

Οποιος θέλει να συμμετάσχει, να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο και σκέψη, να ρωτήσει, μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: steki@kne.gr και στο τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Σκοπός άλλωστε του Στεκιού, που φτιάχτηκε με την εθελοντική προσφορά, εργασία και μεράκι των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είναι...

Να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για τους νέους και τις νέες. Να αποτελέσει χώρο συλλογικής δημιουργίας, έμπνευσης, δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, αλλά και βήμα αγώνα και διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους κι ετοιμάζουν τις παραγωγές που πολλές απ' αυτές θα παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αποδεικνύεται ότι η λειτουργία του Στεκιού ήρθε να πατήσει πάνω σε μια υπαρκτή ανάγκη, να έχουν οι ομάδες της ΚΝΕ το δικό τους χώρο, που θα μπορούν να κάνουν πρόβα, να ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους. Το Στέκι δίνει αυτή τη δυνατότητα, να συγκεντρωθούν δηλαδή οι προσπάθειες μελών και φίλων της ΚΝΕ που ασχολούνται με διάφορα είδη Τέχνης.

Τι προετοιμάζουν οι ομάδες της ΚΝΕ

Από το χώρο του στούντιο
Από το χώρο του στούντιο
Η Θεατρική Ομάδα προετοιμάζεται για να ανεβάσει το θεατρικό έργο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Το έργο για πρώτη φορά με αυτήν την τελική μορφή ανέβηκε από το Θεατρικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Ρουμανία και ήταν αφιερωμένο στα 40χρονα του ΚΚΕ. Ο Ρίτσος με ήρωες - πρόσωπα που συναντάμε και στο ποίημά του «Γειτονιές του Κόσμου» περιγράφει την αντίσταση του λαού μας, σε μια συνοικία της Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους.

Το Συγκρότημα της ΚΝΕ ασχολείται με την παραγωγή δίσκου με επανεκτελέσεις τραγουδιών από τις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ. Η βάση θα είναι ο δίσκος - ηχητική μαρτυρία που είχε κυκλοφορήσει από χορωδία γυναικών, που ήταν κρατούμενες στις φυλακές, αλλά το συγκρότημα της ΚΝΕ στοχεύει να ψάξει και να μελοποιήσει κι άλλα ποιήματα. Η ομάδα σύγχρονου χορού θα συμμετάσχει στην παρουσίαση των τραγουδιών.

Το λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα δουλεύει πάνω στα ρεμπέτικα τραγούδια των διώξεων, που γραφόντουσαν την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου, αλλά και της χούντας.

Η ομάδα παραδοσιακών χορών ετοιμάζει αφιέρωμα, όπου θα αναπαριστά γλέντι του ΕΛΑΣ μετά από νικηφόρα μάχη που έδωσε στην περιοχή της Εδεσσας, με την ανατίναξη γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα που δουλεύει η ομάδα δεν θα είναι μόνο χορευτικό, αλλά θα αξιοποιεί κι άλλες μορφές. Σε αυτό το αφιέρωμα θα συμμετάσχει και το μουσικό παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ.

Από τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» που φιλοξενήθηκε στο Στέκι
Από τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» που φιλοξενήθηκε στο Στέκι
Η ομάδα εικαστικών καλεί νέους εικαστικούς να δημιουργήσουν εικαστικό έργο μπροστά στο 41ο Φεστιβάλ, με το σύνθημα του: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Το ροκ συγκρότημα, που τώρα συγκροτήθηκε ετοιμάζει τραγούδια από το κλασικό ροκ ρεπερτόριο.

Τέλος η ομάδα μικρών ηλικιών, που απαρτίζεται από παιδαγωγούς, επιμελείται πολύμορφες δραστηριότητες με τίτλο «Παίζω και δημιουργώ», για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων του Δημοτικού.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η έξοδος να γίνει εξόδιος ακολουθία για το ΔΝΤ

1. Δεν υπάρχει πράξη μέσα στην καθημερινότητα που να μην επηρεάζει άμεσα τις σκέψεις μας. Δεν έχουμε καμία ψυχική ωφέλεια με το να είμαστε επιεικείς με τα αστικά κόμματα που μαραίνονται και μας μαραίνουν. Παρά τις δυσκολίες που πληκτικά μας αναλύουν οι φιλακόλουθοι, μνημονιακοί δημοσιογράφοι, πρέπει να είμαστε απερίσπαστοι μέσα στο κίνημα και εχθρικοί κυρίως απέναντι στους ανυποψίαστους, που περιμένουν πάντα από τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

2. Οποιος επιθυμεί διακαώς να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού δεν συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των Ελλήνων. Δεν ανέχεται καμία κηδεμονία, κυρίως δεν σέρνεται σε απονενοημένα διαβήματα που μας εκθέτουν και δειλία μόνο προβάλλουν.

3. Δεινή η περίοδος αυτή και περίλυποι οι πολίτες για το χάλι τους. Ο ψευδοπολιτισμός των αστών, παραλυμένος, σκέτο κοινωνικό κατάντημα, ελπίζει ακόμα σε μια χειρονομία ελεημοσύνης εκ μέρους των Ευρωπαίων.

4. Εάν δεν καταστραφούν οι δομές της Ευρώπης που έχουν στηθεί στο κέντρο της Αθήνας, το παρόν και το αύριο είναι καταδικασμένο και ό,τι κάνουμε θα διαστρεβλώνεται αμέσως από το καθεστώς. Ο πρωθυπουργός βιώνει ονειρικές καταστάσεις, που τις διανθίζει με ατελείς και ακανόνιστες αποφάσεις, γιατί απλά δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι η μέγιστη αξία που κατοικεί και κινεί τον πολίτη, ελευθερία του. Ακόμα και αν νιώσει, όπως οι προκάτοχοί του, να απολογηθεί, θα πρέπει να έχει τη διακριτικότητα να μην το αποτολμήσει, γιατί δεν αφορά απολύτως κανέναν.

5. Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας φάρσας που έχει στοιχεία συμφωνίας. Εναλλαγή δυνάμεων ανάμεσα σε γραφειοκράτες που κουβαλάνε όλα τα κρυφά «χαρίσματα» των Ευρωπαίων και Ελληνες-ζωντανή παρωδία στην παράταση της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για τεράστια απόσταση μεταξύ των λαών αλλά για χάος, που επιτέλους εξελίχθηκε σε διχασμό, ο οποίος δε θ' αργήσει να γίνει πένθιμος για τους Γερμανούς.

6. Υπάρχει μια νέα κατηγορία ηλιθίων μέσα στους δημοσιογραφικούς κύκλους, υπερμάχων της παραμονής μας στην Ευρώπη, που σε κάθε αναφορά τους στη ζοφερή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, σου πιπιλίζουν το μυαλό: «πρώτα η θετική σκέψη». Χάνεις το σπίτι σου σε πλειστηριασμό, αλλά «πρώτα η θετική σκέψη», χάνεις την εργασία σου, δεν πειράζει, «πρώτα η θετική σκέψη». Ευχαρίστως θα τους «επανέφερα στην τάξη», πάντα με θετική σκέψη.

7. Χρέος μας είναι να επιταχύνουμε τη νεκρώσιμη ακολουθία της ιδέας της Ευρώπης. Με κάθε ιεροπρέπεια. Θα είναι όλοι οι «θλιμμένοι συγγενείς» παρόντες, από τον νεότερο υποστηρικτή της έως τους παλαιότερους, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, που παρά τα γεράματά του διακρίνεται διά το νεάζον της προθυμίας του. Τα δύσκολα ωστόσο ποτέ δεν τελειώνουν με μια νεκρώσιμη ακολουθία, έτσι θα φροντίσουμε να διατηρούμε πάντοτε το στασίδι μας μέσα στο κίνημα.

8. Η απέχθειά μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση τώρα δικαιώνεται. Το απύθμενο υποσυνείδητο των Γερμανών ξέσπασε και επιτέλους ζούμε το αληθινό τους πρόσωπο. Ο ένας ξεπερνάει τον άλλον σε ύβρεις εναντίον μας, πάνε κατά διαόλου τα γέλια και ο σεβασμός, ξεπέρασαν τις διχογνωμίες τους και σταμάτησαν να μετράνε τις πενταροδεκάρες που μας έστελναν. Λοιδορούν γιατί, μετά από πέντε χρόνια, δεν μπορούν να μας ελέγξουν. Σπιλώσαμε τις μαγικές τους ικανότητες και τους υποχρεώσαμε σε τροχιά καθόδου. Η περίφημη γερμανική ψυχραιμία πήγε κατά διαόλου. Κυριάρχησε η εκδίκηση και μας έκαναν δώρο αυτή την ανεκτίμητη τεταμένη ατμόσφαιρα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων, μαθημάτων και προβών για το μήνα Ιούνη

Συνεχίζονται οι πλούσιες δραστηριότητες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Ηδη με μεγάλη επιτυχία, για το μήνα Ιούνη, έχει προβληθεί η ταινία «Τα χρόνια της θύελλας» του Νίκου Τζίμα και έχουν πραγματοποιηθεί οι εκδηλώσεις «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου από τις Οργανώσεις Φυσικομαθηματικής και Υγείας, η παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τον Ναζίμ Χικμέτ από την Οργάνωση Καλλιτεχνών. Ακόμα, ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, από το θίασο «Υιόβακχος», με την εξαιρετική εκτός των άλλων Τιτίκα Σαριγκούλη.

Πρόγραμμα μαθημάτων και προβών:

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00, μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00, μάθημα φωνητικής και ορθοφωνίας.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00, μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30, συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00, λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00, θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00, ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00, ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00, το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.

Κάθε Παρασκευή, στις 18.00 - 20.00, «Παίζω και Δημιουργώ!».

Κάθε Σάββατο, 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και Κυριακή 18.00 - 21.00, το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την ομάδα λειτουργίας.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00, σχήμα παραδοσιακής μουσικής.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων και συσκέψεων

Σήμερα Κυριακή, στις 20.00, σύσκεψη με μαθητικά καλλιτεχνικά σχήματα, ενόψει του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τρίτη 23/6, στις 21.00, προβολή της ταινίας «The Basketball diaries».

Πέμπτη 25/6, στις 18.00, παρουσίαση συλλογικών εργασιών από ομάδες μαθητών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ