ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρώτη δύναμη η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» στο Συνέδριο της ΑΣΓΜΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιούνη το Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), από το οποίο εκλέχτηκαν και νέα όργανα του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων» (ΔΕΓ) επανεξέλεξε 9 από τις 15 έδρες στο ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. «Η ανάδειξη της ΔΕΓ, για ακόμη μια φορά, σε πρώτη δύναμη στην ΑΣΓΜΕ, μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα, με κυριότερο την ανασυγκρότηση και την οργανωτική διεύρυνση, τη μαζικοποίηση του κινήματος, χτίζοντας την ενότητα στη βάση, στο σύλλογο στο σχολείο, κάνοντας το ζήτημα της Παιδείας υπόθεση του λαϊκού κινήματος», σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» σε σχετική ανακοίνωσή της.

Στο συνέδριο πήραν μέρος αντιπρόσωποι από 6 Ομοσπονδίες Γονέων από όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν 70 Ενώσεις Γονέων και τους γονείς άνω των 150.000 μαθητών. Στις αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ ψήφισαν 96 αντιπρόσωποι και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2013): «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων»: 54 ψήφοι και 9 έδρες (45 και 9), «Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων» (ΣΥΡΙΖΑ): 24 ψήφοι και 4 έδρες (17 και 3), «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο): 16 ψήφοι και 2 έδρες (19 και 3) και «Παρέμβαση Ανυπότακτων Γονέων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): 2 ψήφοι και καμία έδρα (2 και καμία).

Η ΔΕΓ χαιρετίζει «όλους τους γονείς που πήραν μέρος ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις, στις εκλογές, που σε δύσκολες συνθήκες ανέδειξαν πως ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας είναι ο δρόμος του αγώνα, της υπεράσπισης και διεκδίκησης (...) Ολους εκείνους που στήριξαν τη ΔΕΓ, οι οποίοι χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας, γνωρίζουν ότι η ΔΕΓ δε θα τους πουλήσει σε καμιά φάση του αγώνα, δε θα μπει ποτέ στη λογική των παζαριών, δε θα βάλει προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες πάνω από το συλλογικό συμφέρον».

Η παράταξη καλεί τους γονείς να βγάλουν και τα συμπεράσματά τους, σημειώνοντας πως «το Συνέδριο της ΑΣΓΜΕ απέρριψε τους εκβιασμούς και την προσπάθεια του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού να βάλει το κίνημα των γονιών στο περιθώριο και σε διαρκείς εκλογικές διαδικασίες κάτω από την εποπτεία του υπουργείου, όπως ήταν και η πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ».


Ιστορικός περίπατος στις Πρέσπες

Στα μονοπάτια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στην περιοχή των Πρεσπών, περπάτησαν το Σάββατο 20 Ιούνη οι νέοι που συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στην περιοχή των Πρεσπών. Στόχος της εκδρομής αυτής σε μία περιοχή που αναπτύχθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων της ένοπλης ταξικής πάλης στην Ελλάδα, ήταν να γνωρίσουν οι νέοι από κοντά μερικές από τις πιο λαμπρές γραμμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα του περιπάτου περιλάμβανε: Επίσκεψη στη «Σπηλιά Ζαχαριάδη», που βρισκόταν σε καλά φυλασσόμενη δασώδη περιοχή. Επιπλέον, έγινε επίσκεψη και στη «Σπηλιά Κόκκαλη», όπως είναι γνωστή η περιοχή, κοντά στο χωριό Βροντερό που είχαν εγκατασταθεί τα χειρουργεία των ανταρτών, με τεράστια συνεισφορά κατά τη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα του ΔΣΕ. Ο περίπατος κατέληξε στο Πατουλίδειο γυμναστήριο όπου μίλησε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι και αθλητικές δραστηριότητες.

Στην ομιλία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε:

«Στο πλαίσιο της δραστηριότητας για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ερχόμαστε σε επαφή με ηρωικές στιγμές στη δράση του Κόμματος. Μαθαίνουμε από την αντοχή, την αυτοθυσία, την αγωνιστική αδιαλλαξία, την ακλόνητη πίστη στο δίκιο του λαού και στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Διδασκόμαστε από τις δυνατότητες που γεννά η υπεροχή των κομμουνιστικών ιδεών, την ακλόνητη στάση των κομμουνιστών που, παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες στα 100 χρόνια της ύπαρξης του Κόμματος, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα και το το αύριο, συνεχίζοντας το δρόμο του καθήκοντος μέχρι τη νίκη.


(...) Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής τάξης γιατί, παρά την έκβασή του, αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο, μέχρι σήμερα, κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του.

(...) Διδασκόμαστε από την Ιστορία ότι υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος της εργατικής τάξης που παράγει όλο τον πλούτο, των προοδευτικών ιδεών για τις οποίες έχει ποτιστεί το δέντρο του αγώνα με αμέτρητες θυσίες, τον κόσμο της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας που καταφέρνει να κάνει "θαύματα" παρά τις αντιξοότητες. Ενώ από την άλλη ο δρόμος της εκμετάλλευσης, των παρασίτων που ζουν σε βάρος της εργατικής τάξης, ο κόσμος της αγριότητας, της φρίκης του ιμπεριαλισμού, του φασισμού, των φονιάδων και των χαφιέδων του σάπιου συστήματος, ο κόσμος του ατομισμού, του βολέματος, της λογικής ο "ο θάνατος σου, η ζωή μου"».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις στις Βουκολιές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιούνη η προφεστιβαλική εκδήλωση και οι δραστηριότητες της Τομεακής Οργάνωσης Χανιών της ΚΝΕ.

Οι δραστηριότητες της ημέρας ξεκίνησαν από νωρίς με ιστορικό περίπατο, από το φαράγγι Βαβουλέδο, όπου έγινε αναφορά στο πρωτοπόρο στέλεχος της ΕΠΟΝ Παναγιωτάκη Λούλη, που καταγόταν από τον οικισμό Βαβουλέδο. Ο Παναγιωτάκης Λούλης μυήθηκε στις αρχές και τα ιδανικά του αγώνα από μικρή ηλικία. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, πιάστηκε μαζί με άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές από τους χιτλερικούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μαζί με 30 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κάτι το οποίο ζήτησε από τους Γερμανούς ο διοικητής του τάγματος ασφαλείας Παπαγιαννάκης. Οι αγωνιστές εκτελέστηκαν στις 29 Αυγούστου 1944. Ο Λούλης, στο δρόμο για το Γολγοθά της εκτέλεσης, άρπαξε την ξιφολόγχη ενός Γερμανού και του επιτέθηκε, όμως οι υπόλοιποι στρατιώτες τού επιτέθηκαν και τον σκότωσαν.

Στη συνέχεια, μέσα από μια διαδρομή 3 χλμ., πνιγμένη στο πράσινο από πλατάνια και καστανιές, ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία του χωριού, στα Αρχοντικά. Εκεί, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ιστορικό «Σωματείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων», που ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής και αποτελεί ακόμα και σήμερα αξιοζήλευτο επίτευγμα συλλογικής προσπάθειας των μορφωμένων αγωνιστών ανθρώπων του χωριού, οι οποίοι και παρέσυραν τη συντριπτική πλειοψηφία, με σκοπό τη μόρφωση, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, στα Παλιά Ρούματα, δημιουργήθηκαν θεσμοί του Λαϊκού Ιατρείου και Φαρμακείου, του Λαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο διευθετούσε μικροϋποθέσεις και αγροζητήματα, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, για να προφυλάξει την ηρεμία και να αποτρέψει διάφορες εγκληματικές ενέργειες (ζωοκλοπές) και η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ρουμάτων από νέους και νέες του χωριού, που έδωσε μάλιστα και την πρώτη θεατρική παράσταση στο Νομό Χανίων μετά την Κατοχή.

Στη συνέχεια, οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με την εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, στη θέση Καλήν Αχλάδα, όπου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα του ΕΛΑΣ Χανίων στο τάγμα ασφαλείας Παπαγιαννάκη, στις 16/6/1944 και παρουσιάστηκε το χρονικό της μάχης αυτής.

Στο τέλος της ημέρας, ακολούθησε η εκδήλωση της ΚΝΕ στις Βουκολιές με θέμα την πάλη εναντία στο φασισμό, με βιντεοπροβολή και ομιλίες, στις οποίες τονίστηκε η ανάγκη να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Ο λαός μας, τότε, με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, έδωσε σε φοβερά δύσκολες συνθήκες τη μάχη ενάντια στον κατακτητή, αλλά και για τα δικαιώματα της νεολαίας στο ψωμί, στη δουλειά, στον πολιτισμό, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τα διδάγματα αυτά είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

Ακολούθησε κρητικό γλέντι με τα συγκροτήματα: Μιχάλη Λουφαρδάκη και την Παρέα του, καθώς και το κρητικό συγκρότημα με τους Γιώργο Δασκαλάκη (μαντολίνο), Σοφοκλή Διακόπουλο (τουμπερλέκι), Κυριάκο Κοντεκά (ασκομαντούρα), Στέφανο Μπεμπλιδάκη (λύρα), Μάριο Μπουρδαντωνάκη (λαούτο), Ηρακλής Περδικάκης (κιθάρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ