Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις στις Βουκολιές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιούνη η προφεστιβαλική εκδήλωση και οι δραστηριότητες της Τομεακής Οργάνωσης Χανιών της ΚΝΕ.

Οι δραστηριότητες της ημέρας ξεκίνησαν από νωρίς με ιστορικό περίπατο, από το φαράγγι Βαβουλέδο, όπου έγινε αναφορά στο πρωτοπόρο στέλεχος της ΕΠΟΝ Παναγιωτάκη Λούλη, που καταγόταν από τον οικισμό Βαβουλέδο. Ο Παναγιωτάκης Λούλης μυήθηκε στις αρχές και τα ιδανικά του αγώνα από μικρή ηλικία. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, πιάστηκε μαζί με άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές από τους χιτλερικούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μαζί με 30 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κάτι το οποίο ζήτησε από τους Γερμανούς ο διοικητής του τάγματος ασφαλείας Παπαγιαννάκης. Οι αγωνιστές εκτελέστηκαν στις 29 Αυγούστου 1944. Ο Λούλης, στο δρόμο για το Γολγοθά της εκτέλεσης, άρπαξε την ξιφολόγχη ενός Γερμανού και του επιτέθηκε, όμως οι υπόλοιποι στρατιώτες τού επιτέθηκαν και τον σκότωσαν.

Στη συνέχεια, μέσα από μια διαδρομή 3 χλμ., πνιγμένη στο πράσινο από πλατάνια και καστανιές, ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία του χωριού, στα Αρχοντικά. Εκεί, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ιστορικό «Σωματείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων», που ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής και αποτελεί ακόμα και σήμερα αξιοζήλευτο επίτευγμα συλλογικής προσπάθειας των μορφωμένων αγωνιστών ανθρώπων του χωριού, οι οποίοι και παρέσυραν τη συντριπτική πλειοψηφία, με σκοπό τη μόρφωση, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, στα Παλιά Ρούματα, δημιουργήθηκαν θεσμοί του Λαϊκού Ιατρείου και Φαρμακείου, του Λαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο διευθετούσε μικροϋποθέσεις και αγροζητήματα, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, για να προφυλάξει την ηρεμία και να αποτρέψει διάφορες εγκληματικές ενέργειες (ζωοκλοπές) και η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ρουμάτων από νέους και νέες του χωριού, που έδωσε μάλιστα και την πρώτη θεατρική παράσταση στο Νομό Χανίων μετά την Κατοχή.

Στη συνέχεια, οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με την εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, στη θέση Καλήν Αχλάδα, όπου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα του ΕΛΑΣ Χανίων στο τάγμα ασφαλείας Παπαγιαννάκη, στις 16/6/1944 και παρουσιάστηκε το χρονικό της μάχης αυτής.

Στο τέλος της ημέρας, ακολούθησε η εκδήλωση της ΚΝΕ στις Βουκολιές με θέμα την πάλη εναντία στο φασισμό, με βιντεοπροβολή και ομιλίες, στις οποίες τονίστηκε η ανάγκη να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Ο λαός μας, τότε, με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, έδωσε σε φοβερά δύσκολες συνθήκες τη μάχη ενάντια στον κατακτητή, αλλά και για τα δικαιώματα της νεολαίας στο ψωμί, στη δουλειά, στον πολιτισμό, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τα διδάγματα αυτά είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

Ακολούθησε κρητικό γλέντι με τα συγκροτήματα: Μιχάλη Λουφαρδάκη και την Παρέα του, καθώς και το κρητικό συγκρότημα με τους Γιώργο Δασκαλάκη (μαντολίνο), Σοφοκλή Διακόπουλο (τουμπερλέκι), Κυριάκο Κοντεκά (ασκομαντούρα), Στέφανο Μπεμπλιδάκη (λύρα), Μάριο Μπουρδαντωνάκη (λαούτο), Ηρακλής Περδικάκης (κιθάρα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-06-13 00:00:00.0)
Βεβήλωσαν μνημείο της ΕΑΜικής Αντίστασης (2013-01-04 00:00:00.0)
Σήμερα εκδηλώσεις για το Κιλελέρ (2012-03-31 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-05-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-05-17 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ