Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

"Τιμή μου έχω την τιμή του Κόμματος". Πέρασαν 45 χρόνια από το χάραμα της 14ης Αυγούστου 1954, που ο ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ έπεφτε κάτω από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Με τη θυσία του, σφράγισε μια ζωή ολοκληρωτικά δοσμένη στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Επεσε πιστός στις ιδέες του, ζητωκραυγάζοντας το Κόμμα του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της συντρόφισσάς του και μεγάλης φίλης μου ΙΟΥΛΙΑΣ,που έφυγε αυτό το χρόνο από κοντά μας, προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Ο σ. Δ. Κ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του αδελφού μας ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, προσφέρουμε στη μνήμη του 50.000 δρχ. στην ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Νίκος - Αννα

* * *

Στις 22 Ιούλη 1999 έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝίτισσα, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΩΜΑ το γένος Χατζηγιάννη. Γεννήθηκε το 1929 στο Βόλο. Σε ηλικία 14 χρόνων πιάστηκε από τους κατακτητές και συνεργάτες τους στο σχολείο της, την ώρα του μαθήματος. Την υποχρέωσαν να τους υποδείξει το πατρικό σπίτι της. Εκείνη, τους παραπλάνησε, τους πήγε σε ένα ακατοίκητο σπίτι και, ενώ προσπαθούσαν να το κυκλώσουν, βρήκε την ευκαιρία να τους ξεφύγει. Τρέχοντας μέσα στα βουνά, έφτασε στο χωριό Κεραμίδι Πηλίου, όπου υπήρχαν αντάρτες του ΕΛΑΣ. Συναντήθηκε με την οικογένειά της, έμειναν εκεί ως την Απελευθέρωση και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις αντιστασιακές οργανώσεις.

Με την επιστροφή της στο Βόλο, παντρεύτηκε τον ανταρτοΕΠΟΝίτη Δήμο Θωμά (καπετάν Παράνομο) από την Αργαλαστή Πηλίου. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής.

Ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Δήμος Θωμάς

Τα παιδιά της Μαρία, Γραμμένος και Χρυσούλα

Ο εγγονός της Κωνσταντίνος

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου, θαυμάσιου ανθρώπου και σεμνού αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΙΖΟΥ και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Βούλα Μπίζου

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΚΙΝΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στις 12 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ.

Τιμώντας τη μνήμη του και τους αγώνες του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Ασπασία

Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Νίκος

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΖΙΚΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΤΟΝΙΔΗ, ο Χρήστος Τετονίδης από τις Συκιές Θεσσαλονίκης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Συκεών, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. για την Κούβα.

* * *

Ο σύζυγός μου ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΒΛΑΧΟΣ γεννήθηκε στην Καβάλα το 1912. Εφηβος, μέλος της ΟΚΝΕ, ήρθε στην Αθήνα. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στα τμήματα του Παρνασσού. Αργότερα επέστρεψε, με εντολή του Κόμματος στην Αθήνα και εργαστήκαμε μαζί στον παράνομο "Ριζοσπάστη" και σε άλλα έντυπα. Ημουν σύνδεσμος με την Ιουλία Πλουμπίδη, η οποία μου έδινε τα σημειώματα και της έδινα τον Τύπο. Μας συνέλαβαν το 1949. Εμένα με έκλεισαν στις φυλακές Αβέρωφ και εκείνον στον έστειλαν στο Μακρονήσι. Τον Αύγουστο του 1949, 8 μέρες πριν από τη δίκη μας, τον δολοφόνησαν και τον έριξαν στη θάλασσα.

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΣΧΑΛΟΓΛΟΥ,που συμπληρώθηκαν 5 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Αρτεμις Βλάχου

* * *

Στη μνήμη των βετεράνων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, στελεχών του ΚΚΕ και του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. για ένα δυνατό λαϊκό μέτωπο, προς όφελος των εργαζομένων και, γενικά, των λαϊκών στρωμάτων.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΕΛΛΗ, που έφυγε από τη ζωή την 1η Ιούλη 1999, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Διονύσης Σπανέλλης

* * *

Στη μνήμη του λατρευτού συζύγου μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΡΑΚΗ,του σεμνού και εξαίρετου αγωνιστή - ανάπηρου της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος παρέμεινε πιστός και ακλόνητος στα ιδανικά της προόδου, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Μαρία Τσιμπουράκη και τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ ΙΑΚΩΒΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΑΓΚΟΥ,ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΜΟΥΜΠΕΤΗ,η Φωτ. Ευστρατουδάκη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 6.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΙΛΙΑΡΧΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω Κέντρου Αιγάλεω, 5.000 δρχ.

Βούλα Χιλίαρχου

* * *

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ γεννήθηκε το 1925 στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Εφηβος, το 1942 εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση "Θεσσαλικός Ιερός Λόχος" (ΘΙΛ). Από το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ και στον εφεδρικό ΕΛΑΣ του χωριού του. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1944. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, βγήκε στο βουνό, αντάρτης στο 1/38 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Καρδίτσας. Πολέμησε τους Γερμανούς στις μάχες του Ζάρκου ως τα Σέρβια Κοζάνης.

Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, κυνηγήθηκε και αυτός και η οικογένειά του από τις παρακρατικές ομάδες των Σούρλα - Βουρλάκη και στις αρχές του 1947 κατέφυγε, με άλλα δυο αδέρφια του, στα τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Το 1949 ΜΑΥδες των Φαρσάλων δολοφόνησαν τον αδελφό του Κώστα. Τον ίδιο χρόνο πιάστηκε και ο Παναγιώτης Καραγκούνης, πέρασε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή. Εξορίστηκε στα Γιούρα και το Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και από τη μεταπολίτευση ήταν μέλος της ΚΟΒ Ασημοχωρίου του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Εφυγε από κοντά μας στις 11 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, η γυναίκα του Ανδρονίκη Καραγκούνη προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΝΑΚΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Θεοδώριανα Αρτας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 μαζί με τρία αδέρφια του. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ).

Μετά την Απελευθέρωση και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, άρχισαν οι διώξεις και οι ξυλοδαρμοί από τους τρομοκράτες του Σούρλα, του Μαγγανά, τους οπλισμένους ΕΔΕΣίτες, που επέστρεψαν από την Κέρκυρα και τους συνεργάτες των κατακτητών. Αναγκάστηκε να βγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ.

Τον Αύγουστο του 1948, πιάστηκε τραυματίας στον Κλέφτη του Γράμμου από τμήμα του κυβερνητικού στρατού και δολοφονήθηκε επί τόπου.

Με τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του 10.000 δρχ. στην ΚΟ Αρτας.

Ο αδελφός του Φώτης Νάκης

* * *

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ,που πέθανε στις 18 Μάη 1999 στα Παλαιά Ρούματα Χανίων σε ηλικία 84 χρόνων, ήταν ο μεγάλος αδελφός πολυμελούς οικογένειας. Από νωρίς αναλαμβάνει τα ηνία της, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του.

Στρατιώτης στα αλβανικά σύνορα το 1940, επιστρέφει στο χωριό του με την κατάρρευση του μετώπου. Από πολύ νωρίς, λαμβάνει ενεργό μέρος στην οργάνωση του ΕΑΜ, του οποίου και εκλέγεται γραμματέας της ΤΟ αρχικά και του ΚΚΕ μετέπειτα. Πρωτοστάτης στις αντιστασιακές ενέργειες ενάντια στον κατακτητή, λαμβάνει μέρος στο χτύπημα του Ανάβου και στον αφοπλισμό του προδοτικού τάγματος Παπαγιαννάκη στα Ρούματα.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου, φυλακίζεται στα Χανιά μαζί με τα αδέρφια του και άλλους Ρουματιανούς, ενώ το 1947 δολοφονείται στον Ταυρωνίτη Χανίων, από τους ταγματασφαλίτες, ο αδελφός του Γιώργης σε ηλικία 21 χρόνων.

Κοινωνικός παράγοντας του τόπου του, πρωτοστατεί στην ίδρυση, το 1945, της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Π. Ρουμάτων.

Συνεταιριστικός παράγοντας, εκλέγεται πολλές φορές στο ΔΣ του Συνεταιρισμού Π. Ρουμάτων και διατελεί και πρόεδρός του.

Το 1966 απολύεται από τη θέση του, για κομματικούς λόγους.

Ως την τελευταία μέρα της ζωής του, παραμένει πιστός στις ιδέες του και συνειδητός οπαδός του ΚΚΕ.

Την επόμενη Κυριακή, 22 Αυγούστου, τελούμε το τρίμηνο μνημόσυνό του στα Παλαιά Ρούματα και προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Παλαιών Ρουμάτων, 50.000 δρχ.

Η σύζυγος Αλεξάνδρα

Τα παιδιά Ευτύχης και Νίκος Παπαδεράκης

* * *

Συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τη μάχη της Πούντας, που έγινε στις 22 Ιούλη 1947. Οχτώπατριώτες, πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ άφησαν την τελευταία τους πνοή και την άλλη μέρα οι δοσίλογοι κρέμασαν τα κεφάλια τους στο πεντοφάναρο της πλατείας της Λευκάδας. Τα οχτώ παλικάρια ήταν οι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΡΜΟΣ (Τίλας) δάσκαλος από την Εγκλουβή, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ (Μπαλέρτας) από την Εγκλουβή, ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ (Παπαγιάννης) από τη Βαυκερή, ΖΩΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από τους Σφακιώτες, ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ (Ρέντζος) από τους Πηγαδησάνους, ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ (Βρακάς) από τον Αλέξανδρο, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΝΟΣ από τη Μερόπη Ιωαννίνων και ΛΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ δάσκαλος από τα Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας.

Ηταν όλοι τους ένας κι ένας... Αιώνια η μνήμη σε σας αδελφοί.

Στη μνήμη τους, τα μέλη της ΚΟΒ Εγκλουβής προσφέρουν 60.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ από την Εγκλουβή Λευκάδας, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Αντιγόνη Φραγκούλη

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΔΗ,η σύζυγός του Λίζα και τα παιδιά του Ηρακλής και Θανάσης προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" Βάθης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Πριν από ένα χρόνο, στις 14 Αυγούστου 1998, έφυγε για πάντα από κοντά μας ο σύζυγός μου ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ.Υπήρξε συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιαννούλα Προκοπίου

* * *

Στις 15 Αυγούστου συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΑΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Σελλά Τριφυλλίας από γονείς φτωχούς αγρότες, το 1915. Πολέμησε στα αλβανικά βουνά και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση, καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο, εξορίστηκε για τέσσερα χρόνια και κρατήθηκε στις φυλακές και τις εξορίες συνολικά 19 χρόνια.

Ηταν μέλος του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέου Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ και 3.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ