Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ
Φωτ.

Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Μάη 2004 ο γνωστός νομικός, λογοτέχνης και αγωνιστής ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΕΤΣΕΚΟΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Αμμος της Καλαμάτας το 1919. Τελείωσε το Γυμνάσιο, μπήκε στη Νομική. Δευτεροετής φοιτητής στρατεύτηκε. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν στέλεχος του ΕΑΜ. Αργότερα κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ ως έφεδρος αξιωματικός.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, φυλακίστηκε και στάλθηκε στη Μακρόνησο.

Το 1951 πήρε το πτυχίο της Νομικής και το 1954 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Παράλληλα με το επάγγελμά του ασχολήθηκε με την επιστήμη του. Συνέγραψε 9 νομικά βιβλία, από τα οποία το ένα δεν έχει εκδοθεί. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Από τα λογοτεχνικά βιβλία του εκδόθηκαν τα πέντε. Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διατέλεσε επί δεκαετία πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου «Σύνδεσμος η Καλαμάτα».

Επίσης επί μία τριετία ήταν στο ΔΣ του Ταμείου Νομικών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών εκφράζουν στην οικογένειά του και τους συγγενείς του τα θερμά τους συλλυπητήρια.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, Τρίτη 18 Μάη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε στις 18 Μάη 1999. Ο Στυλιανός Παπαδεράκης γεννήθηκε στα Παλαιά Ρούματα το 1915. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, ανέλαβε από νωρίς τις ευθύνες της, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του.

Στρατιώτης στα αλβανικά σύνορα το 1940, επιστρέφει στο χωριό του μετά την κατάρρευση του μετώπου. Από νωρίς παίρνει μέρος, μαζί με τα αδέρφια του και πολλούς συγχωριανούς του, στην οργάνωση του ΕΑΜ, του οποίου εκλέγεται γραμματέας της ΤΟ και αργότερα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στη μάχη Αναβου ενάντια στους Γερμανούς και στον αφοπλισμό του προδοτικού Τάγματος στα Παλαιά Ρούματα.

Στη διάρκεια του εμφυλίου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, μαζί με άλλους αγωνιστές και με τα αδέρφια του. Στις 27 Απρίλη 1947 δολοφονείται από ΜΑΥδες στον Ταυρωνίτη, σε ηλικία 21 χρόνων, ο αδελφός του Γιώργης.

Με τη λήξη του εμφύλιου ασχολείται ενεργά με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του χωριού του. Διατελεί μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και για πολλά χρόνια πρόεδρός του.

Το 1955 απολύεται από τη θέση του, λόγω κοινωνικών φρονημάτων, από την κυβέρνηση των αποστατών.

Μετά την πτώση της χούντας επανέρχεται για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συνεταιρισμού. Ασχολείται και με τα πολιτιστικά θέματα του τόπου και το 1945 πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων.

Ως το τέλος της ζωής του παραμένει πιστός στις ιδέες του και οπαδός του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του τέλεσε το μνημόσυνό του την Κυριακή 16 Μάη στα Παλαιά Ρούματα.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαιών Ρουμάτων του ΚΚΕ.

Ευτύχης Στυλ. Παπαδεράκης

* * *

Στη μνήμη της ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ πρόσφεραν για τις ευρωεκλογές στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας: ο σύζυγός της Ιωάννης Καραθανάσης 45 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ, μέσω του Παραρτήματός της Αρτέμιδας και η Αγγέλα άλλα 19 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, μέλους του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, η σύζυγός του Περιστέρα πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή», 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τον Κορυδαλλό, ο Θεολόγος Ευδοκιμίδης πρόσφερε στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

* * *

Ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος και μέλη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή», 200 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη των κομμουνιστών ναυτεργατών ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ και ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, ο Παναγιώτης Βασίλας από τη Λάκκα Παξών προσφέρει στο ΚΚΕ 300 ευρώ για διεθνιστική αλληλεγγύη στoν παλαιστινιακό λαό.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών και μελών του ΚΚΕ, που έφυγαν από τη ζωή, ο σύντροφος Γρηγόρης Αλεξίου, 90 χρόνων, από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παρακάλαμου, 200 ευρώ από τη σύνταξή του για τις ευρωεκλογές. Και συμβουλεύει τους νεότερους αγωνιστές ότι τρία είναι τα καλά στη ζωή: Η ειρήνη, λευτεριά και η δικαιοσύνη, για τα οποία πρέπει να αγωνίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ