ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ
Ελλειψη θεσμικού πλαισίου

Νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χρήση των αποτελεσμάτων του γονιδιώματος, μέχρι να υπάρξει κοινό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Νέους δρόμους για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά και προβληματισμούς που αφορούν στη χρήση των αποτελεσμάτων της αποκωδικοποίησης για σκοπούς που δε σχετίζονται με την ιατρική έρευνα και προαγωγή της υγείας - όπως η πιθανή χρήση των γενετικών ευρημάτων για την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών - εγείρει η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, καθώς στο όνομα του κέρδους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις που οδήγησαν σε φριχτά εγκλήματα.

Την απουσία κοινού θεσμικού πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τις γενετικές ανακαλύψεις και ειδικότερα με τη χρήση του επιτεύγματος της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την απαγόρευση της ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος και των αποτελεσμάτων της από ασφαλιστικές εταιρίες και εργοδότες, «μέχρι να υπάρξει κοινό θεσμικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η διαχείριση των γενετικών δεδομένων ήταν το θέμα συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής θα αναλάβει το συντονισμό των συμβουλευτικών οργάνων που λειτουργούν σε άλλα υπουργεία στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της έρευνας και θα έχει την κύρια ευθύνη για την ενημέρωση του πολίτη και της πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολλά στο σύγχρονο άνθρωπο σε μια σειρά τομείς, όπως η ιατρική, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά διακυβεύουν και πολλά, καθώς «διαταράσσουν την ισορροπία των σχέσεών μας με τη φύση, απειλούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα οικοσυστήματα ή ακόμα και την υγεία, παραβιάζουν την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, οδηγώντας ίσως σε απαράδεκτες κοινωνικές διακρίσεις».

«Αυτή την αντιφατική προοπτική -που αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο, που κινητοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό παράγοντα, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις- είναι ανάγκη να τη συνειδητοποιήσουμε και όχι να την "ξορκίσουμε"», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει, συνέχισε, να υποστούμε αυτή την εξέλιξη, αλλά να την καθοδηγήσουμε, γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλίσουμε την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να γνωρίζουν και να συμμετέχουν. Να προσφέρουμε την αναγκαία γνώση στα όργανα της πολιτείας για τις νομοθετικές ή άλλες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κουμάντος, τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα και αναζητούμε τις λύσεις, τίποτε δεν είναι εύκολο - αντιθέτως όλα είναι ρευστά. Προσπαθούμε να αναφερόμαστε σε ορισμένες σταθερές, σε ορισμένες αρχές, όπως είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, ο σεβασμός της φύσης. Ελπίζω να τις εξειδικεύσουμε όσο γίνεται καλύτερα».


Ψηφίστηκε ο νόμος διάλυσης των νοσοκομείων

Συνολική η αντίθεση του ΚΚΕ

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών και των εκπροσώπων των κομμάτων, επί των εναπομεινάντων άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Σώματος. Κατά τη χτεσινή διαδικασία δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική παρέμβαση ή διόρθωση άρθρων του νόμου από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε τη συνολική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, σημείωσε ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι «δημιουργείται το ιατρείο το απογευματινό που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια», σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι θέση του ΚΚΕ οι πανεπιστημιακοί γιατροί να είναι πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα να υπάρχει ασυμβίβαστο με θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οσον αφορά τα άρθρα που αφορά την κρίση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων ο Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε ότι «προετοιμάζεται το έδαφος για την κατάργηση της μονιμότητας». Παράλληλα επισήμανε ότι «βασικός κρίκος είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται όταν προσλαμβάνεται» ο γιατρός, «αν ισχύουν δηλαδή κριτήρια αξιοκρατικά». Από την πλευρά της ΝΔ ζητήθηκε αναφορικά με το θέμα των νοσοκομειακών γιατρών η σύσταση επιτροπής που θα επιμεληθεί τη μετάβαση στο νέο καθεστώς σε κάθε νοσοκομειακό ίδρυμα χωριστά.

  • Με τροπολογία που κατέθεσε χτες το μεσημέρι στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ορίζεται ότι οι προκηρύξεις για την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομειακά ιδρύματα μπορούν να ορίζονται και τον επόμενο χρόνο από την κένωση των θέσεων και όχι μέσα στον ίδιο χρόνο όπως ίσχυε ως σήμερα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Μέχρι αύριο η αποχή

Αύριο Πέμπτη αποφασίζουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί για την παραπέρα στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Μέχρι τότε, θα συνεχίσουν την αποχή από το διδακτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο, διαμαρτυρόμενοι για την εμμονή της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το προεδρείο της Ιατρικής Σχολής, εκπρόσωποι μελών ΔΕΠ και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθήνας, επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς με το σχέδιο νόμου θίγεται ουσιαστικά το έργο τους και η κατοχυρωμένη συνταγματικά ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτοτέλεια.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών γιατρών για μια ακόμα φορά αναφέρθηκαν στις πολλαπλές συνέπειες του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπαν χαρακτηριστικά οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων και ότι θα έχει επιπτώσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ διευκρίνιζαν ότι η αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο δεν έχει να κάνει με το ζήτημα των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά με την υγεία και την παιδεία. Επανέλαβαν δε, σε όλους τους τόνους ότι η εκπαίδευση και η έρευνα δεν μπορούν να διαχωρίζονται, κάτι που επιχειρείται μέσα από το νομοσχέδιο. Χαρακτήρισαν μάλιστα ανεφάρμοστες στην πράξη τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς η υποδομή που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, οι μισοί θάλαμοι του οποίου είναι όπως καταγγέλθηκε κλειστοί, ενώ δεν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Σε ό,τι αφορά δε, τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο θέμα που προέκυψε με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι εκπρόσωποι των μελών ΔΕΠ είπαν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τη θέση να μη θιγεί το ερευνητικό και διδακτικό έργο, αλλά δεν αγγίζει τη συνιστώσα που αφορά το κλινικό τους έργο.


ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κέντρο περίθαλψης με Βασιλικό Διάταγμα

Περιοδεία αντιπροσωπείας της ΚΟΘ με επικεφαλής το βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1973 εξακολουθεί να λειτουργεί το μοναδικό σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, -με εξαίρεση ένα μικρό Κέντρο στις Σέρρες- Κέντρο Περίθαλψης Παίδων «Αγιος Δημήτριος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ίδρυμα περίθαλψης παιδιών, αλλά και μεγάλης ηλικίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες και νοητική στέρηση.

Το ίδρυμα, επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην οποία μετείχαν ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης και Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για θέματα Υγείας και Πρόνοιας.

Ο διευθυντής του ιδρύματος «Αγιος Δημήτριος», Στέργιος Ρέκας αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες και δε φτάνει που ο «Αγιος Δημήτριος» είναι το μοναδικό κέντρο του είδους που δέχεται παιδιά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και από το Αίγιο!

Τα βασικότερα προβλήματα του κέντρου είναι η έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία του, η μη σύσταση νέου οργανισμού που θα επέτρεπε την πρόσληψη του κατάλληλου μόνιμου προσωπικού και θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση πολλών ελλείψεων, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η κακή μισθοδοσία και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι δύο θαλαμηπόλοι, συνήθως γυναίκες, σε κάθε βάρδια πρέπει να προσέχουν 15 παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες και πνευματική καθυστέρηση που έχουν ανάγκη από συνεχή επιτήρηση και φροντίδα. Η μισθοδοσία είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος με πολυετή υπηρεσία (δεκαετή) να παίρνει 250 χιλιάδες δρχ, ενώ με 2 ή 3 χρόνια υπηρεσία μόνο 190 χιλιάδες.

Το σωματείο εργαζομένων έκανε λόγο ακόμα για ακαταλληλότητα του κτιρίου, που είναι πολυώροφο με πολλές σκάλες, ενώ κατά την άποψη των εργαζομένων έπρεπε να είναι ισόγειο. Ακόμα, ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στην κατάργηση ειδικοτήτων που κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες, όπως αυτή του τραυματιοφορέα. Το προσωπικό των μαγειρείων και το Σωματείο εργαζομένων εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για το γεγονός ότι λειτουργούν πλυντήρια στο χώρο των μαγειρείων, πράγμα που θεωρείται εντελώς απαράδεκτο.

Στο Κέντρο Κωφών

Αμέσως μετά το κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Κωφών Παιδιών στο Πανόραμα, όπου και εδώ διαπιστώθηκαν παρόμοια προβλήματα. Στον χώρο του Κέντρου λειτουργεί και Γυμνάσιο και Λύκειο για την εκπαίδευση κωφών παιδιών. Στη συζήτηση με τον Λυκειάρχη και άλλα μέλη του προσωπικού και της εκπροσώπου του σωματείου εργαζομένων διαπιστώθηκε η μείωση των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στο ίδρυμα, που τώρα δεν ξεπερνούν τα 35.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι το γεγονός ότι εφαρμόζεται το γενικό πρόγραμμα διδασκαλίας και τα βιβλία των κανονικών σχολείων, που φυσικά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κωφών παιδιών. Το πιο ανησυχητικό απ' όλα όμως είναι η εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης να απαλλαγεί τελικά από το υψηλό, όπως το χαρακτηρίζει, κόστος της ειδικής αγωγής, και να μεταφέρει τα κωφά παιδιά στα κοινά σχολεία, κατά τις επιταγές της Σύμβασης Σαλαμάγκα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν και τα ελάχιστα ειδικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα και να μείνουν τα κωφά παιδιά κυριολεκτικά στην τύχη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ