Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ
Ελλειψη θεσμικού πλαισίου

Νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χρήση των αποτελεσμάτων του γονιδιώματος, μέχρι να υπάρξει κοινό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Νέους δρόμους για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά και προβληματισμούς που αφορούν στη χρήση των αποτελεσμάτων της αποκωδικοποίησης για σκοπούς που δε σχετίζονται με την ιατρική έρευνα και προαγωγή της υγείας - όπως η πιθανή χρήση των γενετικών ευρημάτων για την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών - εγείρει η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, καθώς στο όνομα του κέρδους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις που οδήγησαν σε φριχτά εγκλήματα.

Την απουσία κοινού θεσμικού πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τις γενετικές ανακαλύψεις και ειδικότερα με τη χρήση του επιτεύγματος της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την απαγόρευση της ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος και των αποτελεσμάτων της από ασφαλιστικές εταιρίες και εργοδότες, «μέχρι να υπάρξει κοινό θεσμικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η διαχείριση των γενετικών δεδομένων ήταν το θέμα συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής θα αναλάβει το συντονισμό των συμβουλευτικών οργάνων που λειτουργούν σε άλλα υπουργεία στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της έρευνας και θα έχει την κύρια ευθύνη για την ενημέρωση του πολίτη και της πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολλά στο σύγχρονο άνθρωπο σε μια σειρά τομείς, όπως η ιατρική, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά διακυβεύουν και πολλά, καθώς «διαταράσσουν την ισορροπία των σχέσεών μας με τη φύση, απειλούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα οικοσυστήματα ή ακόμα και την υγεία, παραβιάζουν την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, οδηγώντας ίσως σε απαράδεκτες κοινωνικές διακρίσεις».

«Αυτή την αντιφατική προοπτική -που αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο, που κινητοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό παράγοντα, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις- είναι ανάγκη να τη συνειδητοποιήσουμε και όχι να την "ξορκίσουμε"», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει, συνέχισε, να υποστούμε αυτή την εξέλιξη, αλλά να την καθοδηγήσουμε, γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλίσουμε την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να γνωρίζουν και να συμμετέχουν. Να προσφέρουμε την αναγκαία γνώση στα όργανα της πολιτείας για τις νομοθετικές ή άλλες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κουμάντος, τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα και αναζητούμε τις λύσεις, τίποτε δεν είναι εύκολο - αντιθέτως όλα είναι ρευστά. Προσπαθούμε να αναφερόμαστε σε ορισμένες σταθερές, σε ορισμένες αρχές, όπως είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, ο σεβασμός της φύσης. Ελπίζω να τις εξειδικεύσουμε όσο γίνεται καλύτερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ