Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στο σφυρί» πέντε πλαζ του ΕΟΤ!

Μεγαλοεπιχειρηματίες - όπως διευκρινίζεται στη σχετική προκήρυξη - αναζητά η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), στην οποία έχει παραδοθεί η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ, προκειμένου να τους εκχωρήσει την εκμετάλλευση πέντε πλαζ του Οργανισμού μέχρι το 2005.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των πλαζ Αλίμου, συνολικής έκτασης 62 στρεμμάτων, Α` και Β` Βούλας 134 στρεμμάτων, Βουλιαγμένης 78 στρεμμάτων και Βάρκιζας 98 στρεμμάτων, που θα παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες μέχρι το 2005. Οι φάκελοι ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 19 Μάρτη.

Η εταιρία ζητά από τους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν να εκμεταλλεύονται τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια τις πλαζ και να κατασκευάσουν μια σειρά από εγκαταστάσεις (εστιατόρια, να οργανώνονται συναυλίες, να λειτουργεί beach bar, χώροι φύλαξης παιδιών κλπ.). Εγκαταστάσεις, που, κάτω από τον όρο «αναβάθμιση», στην πραγματικότητα είναι βέβαιο ότι, για να αποφέρουν τα κέρδη που επιδιώκουν οι ιδιώτες που θα τις διαχειρίζονται, θα ισοδυναμούν με επιβάρυνση του φυσικού χώρου. Επίσης, ζητείται αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που είναι αυτονόητο ότι οι λουόμενοι θα την πληρώσουν «με το παραπάνω».

Ας σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίζεται, στόχος της ΕΤΑ, που είναι ανώνυμη εταιρία και στην οποία η κυβέρνηση έχει παραδώσει εν λευκώ την εκμετάλλευση της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ, είναι οι κοινοπραξίες που θα πάρουν τις παραπάνω πλαζ να αποτελούνται από μεγάλες επιχειρήσεις (μεγαλοεργολάβοι, εταιρίες διαφήμισης, ΜΜΕ, εστίασης, ποτών και τροφίμων, ψυχαγωγίας, αθλητικών ειδών).

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παράδοση της παραλιακής ζώνης σε ιδιώτες, με πρόσχημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης (Φάληρο - Κορωπί), με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν εμπορικά την παραλιακή ζώνη. Το γεγονός αυτό, μαζί με την προωθούμενη τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του αεροδρομίου του Ελληνικού, σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας ιδιωτικής επιχειρηματικής ζώνης σε όλο το μήκος της παραλίας.

Η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε επιχειρήσει είτε να εκποιήσει είτε να εκμισθώσει τις συγκεκριμένες παραλίες, αλλά οι σχεδιασμοί ανεστάλησαν ύστερα από κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ