Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Επιχορήγηση 340 δραχμών το άτομο!

Παιδιά της κοινότητας «Διάβαση» μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στο τρένο
Παιδιά της κοινότητας «Διάβαση» μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στο τρένο
Στην υποκατάσταση μονάδων απεξάρτησης - και ιδιαίτερα στην επαρχία - με υπηρεσίες απ' τα νοσοκομεία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αννα Κοκκέβη, στην προχτεσινή προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ που είχε ως θέμα τα ναρκωτικά.

Η επιλογή αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής απέναντι τόσο στις θεραπευτικές κοινότητες όσο και στον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ. Για κάθε εξαρτημένο απ' την κρατική χρηματοδότηση αντιστοιχούν μόλις 340 δραχμές, όπως είπε στην ίδια εκδήλωση ο Γεράσιμος Νοταράς, πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). «Με ποια χρήματα θα γίνει η πρόληψη, η θεραπεία, η κοινωνική επανένταξη;» αναρωτήθηκε.

Η Α. Κοκκέβη είπε ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας η εκπαίδευση των γιατρών για την εξυπηρέτηση των εξαρτημένων από τα νοσοκομεία, καθώς «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μονάδες σε όλη την επαρχία». «Πρέπει οι γιατροί να καλύψουν θεραπευτικά και τους εξαρτημένους από ουσίες, αφού και αυτοί είναι ασθενείς», είπε η Α. Κοκκέβη.

Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, που συνεχώς διογκώνεται και «χτυπάει» όλο και μικρότερες ηλικίες, είναι που ανάγκασε τον Γεράσιμο Νοταρά να επισημάνει ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών βρισκόμαστε ως χώρα εκεί που ήμασταν πριν έξι χρόνια.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στα πολυδιαφημισμένα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, η Α. Κοκκέβη ανέφερε ότι υπάρχουν πανελλαδικά 52, αλλά παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, κυρίως στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, την οποία αντιμετωπίζει συνολικότερα το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Ευθύνες επίσης καταλόγισε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είπε, έχει δείξει αδράνεια για τη λειτουργία των Κέντρων.

Η Α. Κοκκέβη αναφέρθηκε, τέλος, στις ισχυρές αντιστάσεις που συναντούν στην κοινωνία τα προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ και τόνισε ότι «πρέπει να πολεμήσουμε την προκατάληψη και τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν».

«Η γενεσιουργός αιτία των ναρκωτικών δεν είναι ζήτημα παραβατικότητας ή ιατρικό για να αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη ή με φάρμακα και εγχειρήσεις από τους γιατρούς. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γ. Νοταράς.

Οπως υπογράμμισε, στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιδημιολογική έρευνα που να αξιολογεί το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών, γι' αυτό και οι εκτιμήσεις για τους εξαρτημένους στην Ελλάδα έχουν τεράστιες αποκλίσεις.

«Το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, είναι διαταξικό», υπογράμμισε ο Γ. Νοταράς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οπισθοδρόμηση των δράσεων κατά των ναρκωτικών, παρά τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, καθώς η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με χειρισμούς.

Ιδιαίτερη αίσθηση στην προχτεσινή εκδήλωση προκάλεσε η παρέμβαση ενός πατέρα εξαρτημένου. «Μιλήσατε για 52 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Φτάνουν, όταν μάλιστα μόνο τα δέκα από αυτά λειτουργούν; Γιατί δεν αξιολογούνται τα προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ; Γιατί δε μας λένε πόσοι νέοι θεραπεύτηκαν; Πού πάνε τόσα χρήματα; Φέτος 87 άνθρωποι ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), δηλαδή έχουν τελειώσει εδώ και πέντε χρόνια τη θεραπεία και είναι εδώ και τρία χρόνια ενταγμένοι στην κοινωνία. Γιατί δε δίνουν τα χρήματα που πάνε σε αμφιβόλου αποτελέσματος προγράμματα υποκατάστατων σε προγράμματα δοκιμασμένα;», είπε ο γονιός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ