ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Επιχορήγηση 340 δραχμών το άτομο!

Παιδιά της κοινότητας «Διάβαση» μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στο τρένο
Παιδιά της κοινότητας «Διάβαση» μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στο τρένο
Στην υποκατάσταση μονάδων απεξάρτησης - και ιδιαίτερα στην επαρχία - με υπηρεσίες απ' τα νοσοκομεία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αννα Κοκκέβη, στην προχτεσινή προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ που είχε ως θέμα τα ναρκωτικά.

Η επιλογή αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής απέναντι τόσο στις θεραπευτικές κοινότητες όσο και στον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ. Για κάθε εξαρτημένο απ' την κρατική χρηματοδότηση αντιστοιχούν μόλις 340 δραχμές, όπως είπε στην ίδια εκδήλωση ο Γεράσιμος Νοταράς, πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). «Με ποια χρήματα θα γίνει η πρόληψη, η θεραπεία, η κοινωνική επανένταξη;» αναρωτήθηκε.

Η Α. Κοκκέβη είπε ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας η εκπαίδευση των γιατρών για την εξυπηρέτηση των εξαρτημένων από τα νοσοκομεία, καθώς «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μονάδες σε όλη την επαρχία». «Πρέπει οι γιατροί να καλύψουν θεραπευτικά και τους εξαρτημένους από ουσίες, αφού και αυτοί είναι ασθενείς», είπε η Α. Κοκκέβη.

Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, που συνεχώς διογκώνεται και «χτυπάει» όλο και μικρότερες ηλικίες, είναι που ανάγκασε τον Γεράσιμο Νοταρά να επισημάνει ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών βρισκόμαστε ως χώρα εκεί που ήμασταν πριν έξι χρόνια.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στα πολυδιαφημισμένα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, η Α. Κοκκέβη ανέφερε ότι υπάρχουν πανελλαδικά 52, αλλά παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, κυρίως στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, την οποία αντιμετωπίζει συνολικότερα το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Ευθύνες επίσης καταλόγισε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είπε, έχει δείξει αδράνεια για τη λειτουργία των Κέντρων.

Η Α. Κοκκέβη αναφέρθηκε, τέλος, στις ισχυρές αντιστάσεις που συναντούν στην κοινωνία τα προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ και τόνισε ότι «πρέπει να πολεμήσουμε την προκατάληψη και τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν».

«Η γενεσιουργός αιτία των ναρκωτικών δεν είναι ζήτημα παραβατικότητας ή ιατρικό για να αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη ή με φάρμακα και εγχειρήσεις από τους γιατρούς. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γ. Νοταράς.

Οπως υπογράμμισε, στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιδημιολογική έρευνα που να αξιολογεί το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών, γι' αυτό και οι εκτιμήσεις για τους εξαρτημένους στην Ελλάδα έχουν τεράστιες αποκλίσεις.

«Το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, είναι διαταξικό», υπογράμμισε ο Γ. Νοταράς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οπισθοδρόμηση των δράσεων κατά των ναρκωτικών, παρά τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, καθώς η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με χειρισμούς.

Ιδιαίτερη αίσθηση στην προχτεσινή εκδήλωση προκάλεσε η παρέμβαση ενός πατέρα εξαρτημένου. «Μιλήσατε για 52 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Φτάνουν, όταν μάλιστα μόνο τα δέκα από αυτά λειτουργούν; Γιατί δεν αξιολογούνται τα προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ; Γιατί δε μας λένε πόσοι νέοι θεραπεύτηκαν; Πού πάνε τόσα χρήματα; Φέτος 87 άνθρωποι ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), δηλαδή έχουν τελειώσει εδώ και πέντε χρόνια τη θεραπεία και είναι εδώ και τρία χρόνια ενταγμένοι στην κοινωνία. Γιατί δε δίνουν τα χρήματα που πάνε σε αμφιβόλου αποτελέσματος προγράμματα υποκατάστατων σε προγράμματα δοκιμασμένα;», είπε ο γονιός.


Εκδοση μεγαλεμπόρου

Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ ο Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βαλαντάρες, που θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος υπέγραψε χτες τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο Σέρτζιο Βαλαντάρες είχε συλληφθεί στις 9.4.2000 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές την έκδοσή του, προκειμένου ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συμμορία του Βραζιλιάνου αποτελούνταν από 160 μέλη και ο ίδιος τούς έδινε εντολές να ταξιδεύουν συνεχώς σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες από τη Νέα Υόρκη μέχρι τον Σαν Φραντζίσκο και να διακινούν τη ναρκωτική ουσία «έκσταση».

Πάντως, τις προσεχείς ημέρες αναμένονται να έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι των αμερικανικών αρχών, για να παραλάβουν τον Βραζιλιάνο καταζητούμενο, προκειμένου να δικαστεί στην Πολιτεία της Λουιζιάνα των ΗΠΑ.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πώς ξέφυγαν οι τρομοκράτες...

Κυριακή, ώρα 10 το πρωί. Στο λεωφορείο, που είναι παρκαρισμένο σ' έναν από τους δρόμους που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία της Λάρισας, επιβιβάζονται νεαροί. Τίποτα πάνω τους δε δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκράτες - δε φορούν κουκούλες, οι περισσότεροι είναι αμούστακα παιδιά - και, μάλιστα, μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης πιο επικίνδυνης από τη «17 Ν», της περιβόητης «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σ' όλη την Ελλάδα. Ομως, «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες». Οι τρομοκράτες παρακολουθούνται. Στην επιχείρηση μετέχουν άνδρες και γυναίκες της τοπικής Αστυνομίας, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο μυστακοφόρος ασφαλίτης, που βρίσκεται δίπλα στον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και, μαζί με άλλους, παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα, σιγοψιθυρίζει: «Εδώ σας έχουμε, πουλάκια μου. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να τη γλιτώσετε με τίποτα. Εδώ δεν είναι Αθήνα, στη Λάρισα γνωρίζουμε και μπορούμε να μπλοκάρουμε και τα σοκάκια». Ο διοικητής τού ρίχνει μια «φαρμακερή» ματιά και βάζοντας το δείκτη των δακτύλων του στο στόμα, αφήνει ν' ακουστεί ένα μακρόσυρτο «σουουουουτ». Δε θέλει με τίποτα να γίνει καμιά «πατάτα» και να χαλάσει η «δουλιά», όπως τότε στη Λουίζης Ριανκούρ. Εχει στήσει πολύ καλά τη «φάκα» και περιμένει τους τρομοκράτες, εκεί στον τόπο του εγκλήματος, να τους «πιάσει στα πράσα».

Οι «άνωθεν» διαταγές που έχει είναι σαφείς: Οι τρομοκράτες της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» που θα πάνε στο πεδίο βολής Κρανιάς Ελασσόνας, με σκοπό να τοποθετήσουν νάρκες ουρανίου και πλουτωνίου, τις οποίες θα ενεργοποιήσουν και θα τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την περιοχή, να παρακολουθηθούν σε όλη τη διαδρομή - ιδιαιτέρως όταν περάσουν έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο - και να συλληφθούν επιτόπου, την ώρα που θα τοποθετούν τις νάρκες.

Η ώρα φτάνει 10.30 και το λεωφορείο με τους τρομοκράτες ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο υπεύθυνος της αστυνομικής επιχείρησης ακούγεται ν' αναφέρει στο ασύρματο τηλέφωνο: «Λεωφορείον τρομοκρατών αναχωρεί. Ημέτεραι αστυνομικαί δυνάμεις ακολουθούν "κατά ρόδας". Αναμένομεν διαταγάς». Εξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, οι νεαροί τρομοκράτες - περίπου 30 τον αριθμό - κατεβαίνουν και επιχειρούν να στήσουν «πανό» με αντιΝΑΤΟικό σύνθημα απέναντι από την πύλη του στρατοπέδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις - 5 διμοιρίες των ΜΑΤ, 5 περιπολικά και 10 αυτοκίνητα της Ασφάλειας με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας - κάνουν να εφορμήσουν, αλλά τους σταματάει ο τοπικός διοικητής Ασφαλείας. Ο αξιωματικός ξέρει ότι αν συλληφθούν προτού επιχειρήσουν το τρομοκρατικό χτύπημα, θα τη «βγάλουν καθαρή» στο δικαστήριο, αφού ακόμα δεν έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος τρομονόμος.

Το λεωφορείο των τρομοκρατών συνεχίζει τη διαδρομή του για την Κρανιά, κινούμενο υπό συνεχή παρακολούθηση. Ελέγχεται κάθε κίνηση των επιβαινόντων, ακόμα κι όταν κάποιοι κατεβαίνουν για να πάνε «προς νερού τους». Οταν το λεωφορείο φτάνει στην Κρανιά, η αγωνία των οργάνων της τάξης φτάνει στο κατακόρυφο. Με το χέρι στη σκανδάλη των όπλων τους, περιμένουν να εκδηλωθεί η τρομοκρατική ενέργεια για να παρέμβουν. Ομως, όλως περιέργως, οι νεολαίοι, αντί ναρκών, τοποθετούν στο χώρο ένα πανό με σύνθημα να φύγει το πεδίο βολής από την Κρανιά. Κι ύστερα μπαίνουν στο λεωφορείο για να γυρίσουν στη Λάρισα.

Σε επείγον τηλεγράφημά του, από τη Λάρισα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης αναφέρει: «Αποστολή επετεύχθη. Φιλειρηνισταί - τρομοκράται αντιμετωπίσθησαν δεόντως. Αναμένομεν διαταγάς». Στο υπουργείο, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δείχνει το τηλεγράφημα στον Νίκολας Μπερνς, ρωτώντας τον: «Οκέι, μίστερ;».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ