ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύθηκαν και οι τελευταίοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» έξω από τα δικαστήρια της πόλης
Από παλιότερη συγκέντρωση των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» έξω από τα δικαστήρια της πόλης
Δέκα ακόμη εργαζόμενους απέλυσε η «Lafarge» από τα «Τσιμέντα Χαλκίδας», μεταξύ των οποίων και τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας. Θυμίζουμε ότι με βάση τον αντεργατικό νόμο για απολύσεις 5% επί του συνόλου του προσωπικού κάθε μήνα, η εργοδοσία «σχόλασε» όλους τους εργαζόμενους στη Χαλκίδα, υπηρετώντας τα γενικότερα σχέδια για αναδιάρθρωση του ομίλου.

Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά στις 26/3/2013, αφού πρώτα η εργοδοσία κατέθεσε στις αρχές του 2013 αίτημα για ομαδικές απολύσεις, που δεν έγινε δεκτό. Ολο αυτό το διάστημα, για δύο και πλέον χρόνια, το σωματείο και οι εργαζόμενοι δε σταμάτησαν να αγωνίζονται με κάθε μέσο για την ακύρωση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Μάλιστα, τον περασμένο Μάη, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας έκρινε άκυρες τις απολύσεις που έγιναν από τον Απρίλη του 2013 έως και τον Ιούλη του 2014, ύστερα από αγωγή που κατέθεσαν 117 εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ολοκλήρωσε το στόχο της η "Lafarge", να ξεφορτωθεί το προσωπικό της, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια που εκτιμά ότι θα της δώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ολο αυτό τον καιρό, οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για το δικαίωμά τους στην εργασία, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις κατακτήσεις τους.

Το συμπέρασμα είναι πως η λύση δε θα έρθει από τα πάνω, με μια αλλαγή κυβέρνησης ή με έναν καλύτερο εργοδότη. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργατών βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς μια σπουδαία παραγωγική μονάδα, με εξειδικευμένο προσωπικό και απαραίτητα προϊόντα για τις ανάγκες της κοινωνίας, απαξιώθηκε χάρη στο "κυνήγι" της μέγιστης κερδοφορίας.

Η μάχη που έδωσαν και δίνουν οι συνάδελφοι στο τσιμεντάδικο, δεν είναι άσκοπη και δεν τελειώνει εδώ. Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της επίθεσης του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα και την απόκρουση του συνόλου αυτής της πολιτικής.

Να παλέψουμε για την οργάνωση της εργατικής τάξης, που σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσει την κάλυψη των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας σήμερα, αλλά και την προοπτική για μια κοινωνία που θα είμαστε εμείς κύριοι του πλούτου που παράγουν τα χέρια μας, ώστε να υπηρετεί αποκλειστικά αυτό το σκοπό».

Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σπέρνουν φόβο στους εργαζόμενους και σε κάθε περίπτωση παρεμβαίνουν υπέρ του ευρωμονόδρομου

Με ωμές παρεμβάσεις, η εργοδοσία και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες μέρες να επηρεάσουν τους εργαζόμενους υπέρ του «ναι» ή του «όχι» στο δημοψήφισμα, και σε κάθε περίπτωση υπέρ του ευρωμονόδρομου και της ψήφου που καταδικάζει το λαό σε νέα μνημόνια και βάρβαρα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Λέμε ναι στην Ευρώπη των λαών και της Αλληλεγγύης. Λέμε ναι στο κοινό μας νόμισμα και στην ομόσπονδη Ευρώπη». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν προέκυψε από καμία συζήτηση της ολομέλειας και τοποθέτηση των παρατάξεων για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) όλα αυτά τα χρόνια έβαλε πλάτη, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια. Εδωσε τα ρέστα της, για να μην προκύψει από τους εργαζόμενους ίχνος οργάνωσης ή αντίστασης.

Ηταν ο Δούρειος Ιππος των εργοδοτών, προκειμένου να εφαρμοστούν τα προηγούμενα μνημόνια, το ίδιο θα κάνει και με το νέο. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ είναι που ψήφισε υπέρ της δέσμευσης των αποθεματικών και ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ, για να πληρωθεί το ΔΝΤ, με τραγικές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν.

Αναμασά τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ. Με τη θέση της ουσιαστικά καλεί την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη στρατηγική των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ενισχύει τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο.

Υποχρεωτική συμμετοχή σε καμπάνια

Ενα ακόμα παράδειγμα έρχεται από την εταιρεία «Newsphone», όπου η εργοδοσία επέβαλε στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε τηλεφωνική καμπάνια, καλώντας στα συλλαλητήρια υπέρ του «ναι».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, «είναι τουλάχιστον κατάπτυστο την ίδια στιγμή που έχει στηθεί ωμός εκβιασμός στις πλάτες του λαού, για να διαλέξει μνημόνιο, η εργοδοσία να πιέζει τους υπαλλήλους της να καλούν τον κόσμο σε συλλαλητήρια στήριξης του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντάς τους μάλιστα να προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν αν ο κόσμος θα ψηφίσει "ναι" ή "όχι"».

Τέλος, κλίμα φόβου σπέρνει στους εργαζόμενους ο Ομιλος Ξενοδοχείων Διβάνη, ανακοινώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον όταν υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο των Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Caravel» τονίζει ότι «από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρέχουν τις "υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τους", η επιχείρηση οφείλει να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της ανεξάρτητα από "αστάθμητους παράγοντες", διότι εργάζονται ανεξάρτητα από αυτούς. Οι ανάγκες μας είναι συγκεκριμένες και ανεξάρτητες από αστάθμητους παράγοντες, για να μπορούμε να ζήσουμε και απαιτείται η ικανοποίησή τους».

Μήνυμα συμπαράστασης στο ΠΑΜΕ

Σε μήνυμά της προς το ΠΑΜΕ και τους Ελληνες εργαζόμενους, η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργαζομένων στο Δημόσιο (TUI PS&A) αναφέρει:

«Η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργαζομένων στο Δημόσιο (TUI PS&A) στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματός τους, του ΠΑΜΕ, καθώς αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, λόγω της επίθεσης του καπιταλισμού και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος στους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

Η TUI PS&A συμμερίζεται τη θέση του ΠΑΜΕ ν' απορρίψει τόσο το μνημόνιο που προτείνει η τρόικα, όσο και τις παρόμοιες προτάσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ και να πει ΟΧΙ στο μνημόνιο της τρόικας και ΟΧΙ στο μνημόνιο της κυβέρνησης.

Η TUI PS&A θεωρεί ότι στην Ελλάδα εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι, που αφορά επίσης το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου ένας πόλος είναι η ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός, όπως πάντα, θα δώσει τη σωστή απάντηση, απορρίπτοντας όλες τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας να παρουσιάσει ότι η παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι μονόδρομος και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να συγκρουστεί με τις ιμπεριαλιστικές αυτές δομές.

Η TUI PS&A στηρίζει σθεναρά κάθε αγώνα ενάντια στην περικοπή μισθών και συντάξεων, σε απολύσεις, για τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός, απ' όπου και αν ξεκινά η επίθεση, είτε από την τρόικα είτε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Το ένα χέρι νίβει το άλλο...

«Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Η παροιμία αυτή πάει γάντι στη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο δημοψήφισμα και στον τρόπο που την εκμεταλλεύτηκε το υπουργείο Εργασίας. Θυμίζουμε ότι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να γίνει συζήτηση, η ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους να πουν «ναι» στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, θέση που ερμηνεύτηκε σαν «ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Παίρνοντας την «πάσα», το υπουργείο Εργασίας σχολίασε ως εξής την απόφαση της ΓΣΕΕ: «Τούτες τις κρίσιμες ώρες που ο κόσμος της εργασίας, ο κάθε υπεύθυνος πολίτης καλείται να πάρει θέση, ας γνωρίζει ότι το ΝΑΙ με το οποίο συντάσσεται - ως μη όφειλε - η διοίκηση της ΓΣΕΕ σημαίνει: ΝΑΙ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων - ΝΑΙ στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων - ΝΑΙ στην περαιτέρω κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της για την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, γνωρίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο κρίνεται το μέλλον του κόσμου της εργασίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη». Για όσους δεν το κατάλαβαν, η στάση της ΓΣΕΕ έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση να παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει και τα οποία ετοιμάζεται να συντρίψει με το τρίτο μνημόνιο που θα φέρει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ότι σ' αυτό το νέο γύρο της επίθεσης, η στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι περισσότερο από δεδομένη, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το στεντόρειο «ναι» στην ΕΕ των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ