Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σπέρνουν φόβο στους εργαζόμενους και σε κάθε περίπτωση παρεμβαίνουν υπέρ του ευρωμονόδρομου

Με ωμές παρεμβάσεις, η εργοδοσία και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες μέρες να επηρεάσουν τους εργαζόμενους υπέρ του «ναι» ή του «όχι» στο δημοψήφισμα, και σε κάθε περίπτωση υπέρ του ευρωμονόδρομου και της ψήφου που καταδικάζει το λαό σε νέα μνημόνια και βάρβαρα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Λέμε ναι στην Ευρώπη των λαών και της Αλληλεγγύης. Λέμε ναι στο κοινό μας νόμισμα και στην ομόσπονδη Ευρώπη». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν προέκυψε από καμία συζήτηση της ολομέλειας και τοποθέτηση των παρατάξεων για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) όλα αυτά τα χρόνια έβαλε πλάτη, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια. Εδωσε τα ρέστα της, για να μην προκύψει από τους εργαζόμενους ίχνος οργάνωσης ή αντίστασης.

Ηταν ο Δούρειος Ιππος των εργοδοτών, προκειμένου να εφαρμοστούν τα προηγούμενα μνημόνια, το ίδιο θα κάνει και με το νέο. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ είναι που ψήφισε υπέρ της δέσμευσης των αποθεματικών και ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ, για να πληρωθεί το ΔΝΤ, με τραγικές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν.

Αναμασά τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ. Με τη θέση της ουσιαστικά καλεί την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη στρατηγική των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ενισχύει τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο.

Υποχρεωτική συμμετοχή σε καμπάνια

Ενα ακόμα παράδειγμα έρχεται από την εταιρεία «Newsphone», όπου η εργοδοσία επέβαλε στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε τηλεφωνική καμπάνια, καλώντας στα συλλαλητήρια υπέρ του «ναι».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, «είναι τουλάχιστον κατάπτυστο την ίδια στιγμή που έχει στηθεί ωμός εκβιασμός στις πλάτες του λαού, για να διαλέξει μνημόνιο, η εργοδοσία να πιέζει τους υπαλλήλους της να καλούν τον κόσμο σε συλλαλητήρια στήριξης του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντάς τους μάλιστα να προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν αν ο κόσμος θα ψηφίσει "ναι" ή "όχι"».

Τέλος, κλίμα φόβου σπέρνει στους εργαζόμενους ο Ομιλος Ξενοδοχείων Διβάνη, ανακοινώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον όταν υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο των Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Caravel» τονίζει ότι «από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρέχουν τις "υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τους", η επιχείρηση οφείλει να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της ανεξάρτητα από "αστάθμητους παράγοντες", διότι εργάζονται ανεξάρτητα από αυτούς. Οι ανάγκες μας είναι συγκεκριμένες και ανεξάρτητες από αστάθμητους παράγοντες, για να μπορούμε να ζήσουμε και απαιτείται η ικανοποίησή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ