Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία στο ΣΕΒ για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία των βιομηχάνων οργάνωσε την Παρασκευή το ΠΑΜΕ

Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
«Δε χαρίζουμε τη δουλειά και το μισθό μας σε κανέναν», διαμήνυσαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από τον ΣΕΒ. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, που εκμεταλλευόμενη το καθεστώς του ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων και την τραπεζική «αργία» που επέβαλε η κυβέρνηση, εντείνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. «Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς. Πληρωμή τώρα μισθών - επιδομάτων - συντάξεων. Καμία απόλυση - διαθεσιμότητα - υποχρεωτική άδεια». «Να μην περάσει η τρομοκρατία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων» έγραφαν τα κεντρικά πανό.

Οι πόρτες της ένωσης των μεγαλοεργοδοτών έμειναν όχι απλά κλειστές για τα σωματεία, αλλά και φρουρούμενες από αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να «προφυλάξει» τους μεγαλοεργοδότες από τις διεκδικήσεις τους. Τα σωματεία θυροκόλλησαν στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ τα αιτήματά τους και έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά: «Σταματήστε τώρα τους εκβιασμούς», «Εργατιά μπροστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Με συνθήματα «στόλισαν» οι διαδηλωτές την είσοδο των γραφείων των βιομηχάνων
Με συνθήματα «στόλισαν» οι διαδηλωτές την είσοδο των γραφείων των βιομηχάνων
«Το ψωμί δεν κερδίζεται με παρακάλια, αλλά με αγώνες», υπογράμμισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Διαβεβαίωσε ότι το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα, είτε αυτή προέρχεται από το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είτε από το μνημόνιο της τρόικας. Σημείωσε πως το ΠΑΜΕ γνωρίζει καλά τις θυσίες, τους σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες που χρειάζονται, για ν' ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και είναι αποφασισμένο το δρόμο αυτό να τον βαδίσει μέχρι τέλους.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να «προστατεύσει» τους βιομηχάνους από τις εργατικές διεκδικήσεις σχολίασε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εμείς πρέπει να προστατεύουμε τη δική μας τάξη», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν Επιτροπές Αλληλεγγύης από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που δε θα επιτρέψουν να βρεθεί κανένας χωρίς φαγητό, φάρμακα, χωρίς τα απαραίτητα για την οικογένειά του. Στη δημιουργία τέτοιας Επιτροπής έχει ήδη προχωρήσει κεντρικά το ΠΑΜΕ.

Την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μετέφεραν εκπρόσωποι των σωματείων: Την άρνηση των εργοδοτών στις ιδιωτικές κλινικές να πληρώσουν τους μισθούς, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στα εργοστάσια τροφίμων και ποτών, τις αναγκαστικές άδειες στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι επιχειρήσεις που ανακοινώνουν στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, δεν καταβάλουν τη μισθοδοσία, προχωρούν σε διαθεσιμότητες, καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Το ΠΑΜΕ, συνεχίζοντας την καταγγελία των πρακτικών αυτών, δίνει στη δημοσιότητα νέες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η Ιδιωτική Υγεία, το Φάρμακο, το Εμπόριο, οι Υπηρεσίες, τα Τρόφιμα, οι Κατασκευές, η Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα. Επίσης, η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως οι εργοδότες στην περιοχή οργιάζουν με τις υποχρεωτικές άδειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ