ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παραίτηση Σαμαρά και πίεση για συμφωνία «εντός 48 ωρών»

«Προσωρινός πρόεδρος» της ΝΔ αναλαμβάνει ο Ευ. Μεϊμαράκης

Ως διευκόλυνση για μια «νέα αρχή» στη ΝΔ παρουσίασε τη χτεσινή παραίτησή του από την ηγεσία της ο Αντ. Σαμαράς

Eurokinissi

Ως διευκόλυνση για μια «νέα αρχή» στη ΝΔ παρουσίασε τη χτεσινή παραίτησή του από την ηγεσία της ο Αντ. Σαμαράς
Στην παραίτηση του Αντ. Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ οδήγησε το αποτέλεσμα στο χτεσινό δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να φέρει συμφωνία εντός «48 ωρών», μετά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι ένα «ισχυρό ΟΧΙ» τον ενδυναμώνει στα παζάρια με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, σε μήνυμά του, αργά χτες βράδυ, είπε ότι μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη να διαπραγματευτεί με βάση το «όχι» στο δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε. Τον κάλεσε, επίσης, να απομονώσει τα «ακραία» στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν έξοδο από το ευρώ.

Επέμεινε ότι την επικράτηση του «όχι» θα την ερμηνεύσουν «κάποιοι» στην Ευρώπη πως η Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση να ανατρέψει αμέσως αυτή την εντύπωση. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται «βιώσιμη συμφωνία τώρα» για να επιστρέψει η χώρα στην «ομαλότητα». «Αυτή είναι η πρώτη και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης από απόψε το βράδυ», είπε, ώστε «να βάλουμε τη χώρα στην ανάκαμψη».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, είπε ότι κατανοεί πως η παράταξη της ΝΔ «χρειάζεται μια νέα αρχή» και γι' αυτό παραιτείται από την ηγεσία, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Ευ. Μεϊμαράκη να αναλάβει «προσωρινός πρόεδρος» και να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Της παραίτησης Σαμαρά, και πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα, το Σάββατο μεσημέρι, της Ντ. Μπακογιάννη, που διαβλέποντας ότι οι εμφανίσεις του Σαμαρά ...έδιωχναν κόσμο από το ΝΑΙ, του ζήτησε να παραιτηθεί, για να καθησυχάσει τους πολίτες ότι σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατούσε το ΝΑΙ, δεν επρόκειτο ο ίδιος να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ντ. Μπακογιάννη τον διαβεβαίωσε πως η ίδια δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ. Ο δε Αντ. Σαμαράς απέρριψε εκείνη τη στιγμή το αίτημα.

Ωστόσο, χτες το βράδυ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης, ουσιαστικά ξαναέβαλε το θέμα. Σε δήλωσή του - λίγο πριν από τις δηλώσεις Σαμαρά - είπε ότι οι ψηφοφόροι «γύρισαν για άλλη μια φορά την πλάτη τους στο παλιό πολιτικό σύστημα». Οτι «το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει το πολιτικό μήνυμα και να αποχωρήσει». Ερωτηθείς αν αυτό αφορά και την ηγεσία της ΝΔ απάντησε: «Ο νοών νοείτω». Αιχμές ενάντια στον Σαμαρά άφησαν και άλλα στελέχη, όπως οι Ν. Δένδιας και Μ. Χαρακόπουλος.

«Σπρώξιμο» για τη «συμφωνία εντός 48 ωρών»

Σημειωτέον, την από τούδε και στο εξής στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, την είχε σκιαγραφήσει από νωρίς χτες το απόγευμα ο Ευ. Μεϊμαράκης, λέγοντας: «Εχω εκφράσει εδώ και καιρό την άποψή μου για την διαδικασία εξπρές του δημοψηφίσματος με το ασαφές ερώτημα. Κι είχα τονίσει ότι όποιο αποτέλεσμα κι αν έρθει, τη Δευτέρα το πρωί χρειαζόμαστε κι όσους ψήφισαν "ναι" κι όσους ψήφισαν "όχι", για να μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της (σ.σ.: τα παζάρια με τους εταίρους τους) και να φέρει εντός 48 ωρών, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, μια συμφωνία. Περιμένω να υλοποιήσει την υπόσχεσή του».

Πρόσθεσε ότι «η αποχή είναι πολύ μεγάλη, που σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων γύρισε την πλάτη στο ασαφές ερώτημα του δημοψηφίσματος και περιμένω η χώρα να ξαναγυρίσει στην ομαλότητα εντός 48 ωρών, όπως είπε ο πρωθυπουργός». Από τη σκοπιά των συμφερόντων που εκπροσωπεί, σημείωσε ότι «αν δεν έρθει συμφωνία, η χώρα βαδίζει σε τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης», διαβλέποντας και εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Συμπλήρωσε ότι «για να υπάρξει ομαλότητα στην κοινωνία και οικονομία πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει συμφωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο «Mega», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, είπε ότι με βάση αυτό, η κυβέρνηση «έχει μια ισχυρή εντολή να φέρει μια συμφωνία με τους εταίρους εντός 48 ωρών». Κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δει το αποτέλεσμα ως ενωτικό και όχι διχαστικό» προκειμένου να εμφανίσει στα παζάρια «μια νέα εθνική διαπραγματευτική ομάδα».

ΠΟΤΑΜΙ
«Σπρώχνουν» και αυτοί για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στο μήνυμά του αργά χτες το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρει συμφωνία με τους εταίρους μέσα σε 48 ώρες». Διέβλεψε ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν Γολγοθά», και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία στο ευρώ», ότι «δε θα γίνει πλιάτσικο στις καταθέσεις» και «θα στείλει επαρκείς και λογικούς διαπραγματευτές στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, το πρωί, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Ελπίζω ότι ο σπόρος του διχασμού δεν θα καρποφορήσει. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή της πορεία. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες βράδυ σε τηλεοπτικό πάνελ, ο βουλευτής τους Γρ. Ψαριανός μίλησε για «Πανωλε-θρίαμβο της κυβέρνησης», καθώς έχει πλέον επωμιστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «ένα ασήκωτο βάρος, το οποίο έχουν όλο μόνοι τους». Πρόσθεσε ότι «η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα. Η μόνη ελαφρώς καλύτερη ήταν η πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης που δεν τόλμησε να βάλει στο δημοψήφισμα». Παραπέρα, εκτίμησε ότι «η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση θα είναι χειρότερη κι από τη δική της κι από την τελευταία πρόταση των δανειστών. Και θα την υπογράψει αμέσως, καθώς αλλιώς η χώρα κινδυνεύει να πάει στον τρίτο κόσμο».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο Ισραήλ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα συναντάται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Μπ. Νετανιάχου. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εσωτερικών και κύριο διαπραγματευτή για το Παλαιστινιακό, Σ. Σαλόμ, με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Στάινιτζ και με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Οτεβέλι.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί το Ιδρυμα «Yad Vashem», όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Αύριο, ο Ν. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν. Χτες, εξάλλου, συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.

Η μετάβαση αυτή του Ελληνα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, οι συνεχείς επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όπως και οι αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ εντάσσονται στο σχέδιο της ντόπιας αστικής τάξης να επεκτείνει τους άξονες συνεργασίες της με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε μια τέτοια βάση, άλλωστε, την Τετάρτη 1/7, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) συμμετείχε στην Πολυεθνική Ασκηση «NΕΜΕΣΙΣ 2015», η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή επίσης αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, όπως και με τη συμμετοχή της πλατφόρμας SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM S.p.A. και των πλοίων υποστήριξης της εταιρείας EDT. Η 31 ΜΕΕΔ συμμετείχε με μία Ειδική Ομάδα Διάσωσης και εκτέλεσε ρίψη με αλεξίπτωτο, λέμβου και προσωπικού διάσωσης από αεροσκάφος C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.

ΠΑΣΟΚ
Κι άλλος με τη... «βιώσιμη συμφωνία»

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δήλωσή της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε: «Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο που οδηγήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και με ευθύνη των ακραίων δυνάμεων της Ευρώπης (...) Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προοπτική μιας βιώσιμης συμφωνίας (...) Τώρα είναι η ώρα του πρωθυπουργού, να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για συμφωνία εντός 48 ωρών. Να ξεπεραστεί η ασφυξία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια. Να ομαλοποιηθεί άμεσα η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή στη χώρα. Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει σήμερα, τώρα, να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς τους εταίρους μας, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα...».

Το πρωί, εξάλλου, ασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα, η Φ. Γεννηματά είπε: «Διεκδικούμε μια βιώσιμη συμφωνία, αντιστεκόμαστε στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης που όλα αυτά τα χρόνια θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, εκτός Ευρωζώνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ