ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζεται η «αποψίλωση» του Νοσοκομείου Λευκάδας

Ο μοναδικός μόνιμος καρδιολόγος μεταφέρθηκε στην Πρέβεζα

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Την απόσπαση του μόνιμου καρδιολόγου του Νοσοκομείου Λευκάδας σε αυτό της Πρέβεζας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Λευκάδας. Η σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) δίνει συνέχεια στην «αποψίλωση» του νοσοκομείου από γιατρούς και άλλο προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύλλογος σε συνέντευξη Τύπου, τα κενά σε ό,τι αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς είναι τεράστια, καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 16 σε σύνολο 42 οργανικών θέσεων.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό), υπηρετούν 116 σε σύνολο 183 θέσεων. Δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της γι' αυτή την κατάσταση, ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού απευθύνθηκε σε μεγιστάνα επιχειρηματία για να «χορηγήσει» την παρουσία γιατρών στο νοσοκομείο για λίγους μήνες.

«Από τη μια πόρτα έρχονται προσωρινοί γιατροί στο νοσοκομείο και από την άλλη φεύγουν μόνιμοι», σχολιάζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Μπορεί τα νοσοκομεία να καταρρέουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού, μπορεί οι 4.500 προσλήψεις στην Υγεία να παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον, μπορεί το Νοσοκομείο Λευκάδας να υποφέρει από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, παρ' όλα αυτά, με απόφασή της, και μάλιστα στα μουλωχτά, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια μετακινεί το μόνιμο καρδιολόγο του Νοσοκομείου Λευκάδας (όταν μάλιστα ο ίδιος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σ' αυτή την απόφαση) στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την περαιτέρω διάλυση του νοσοκομείου μας».

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, η τακτική των «μπαλωμάτων» με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν λύνει τα προβλήματα, «αντίθετα τα διαιωνίζει, απορυθμίζει τις δομές και στρέφει τους εργαζόμενους και τους πολίτες της μιας υγειονομικής περιοχής απέναντι στους εργαζόμενους και τους πολίτες της άλλης, αποκρύβοντάς τους έτσι την πραγματική αιτία της έλλειψης του προσωπικού, που είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και των πολιτικών τους εκπροσώπων». Ο Σύλλογος ζητά την επιστροφή του καρδιολόγου στη θέση του. Καλεί τους φορείς του νησιού να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να διεκδικήσουν τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη «Σόφτεξ»

Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το φλεγόμενο κτίριο της «Σόφτεξ»

Eurokinissi

Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το φλεγόμενο κτίριο της «Σόφτεξ»
Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Softex» μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, στο τμήμα παραγωγής του εργοστασίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Βιομηχανίας Τύπου και Χάρτου. Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά είχε αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο εργαζομένων αλλά και το σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστασίου.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι: «Ανήκουμε σε αυτούς που δεν πιστεύουν στην "κακιά στιγμή", αφού όπως αποδεικνύεται υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια αλλά και στα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η εργοδοσία δεν έκανε τίποτε για τις σοβαρές ελλείψεις παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί κατ' επανάληψη γι' αυτές από το σωματείο και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι στην προτεραιότητα των εργοδοτών αλλά και των κυβερνήσεών τους όταν θίγεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους.

Καλούμε τους συναδέλφους της "Softex" να μη βασιστούν στις όποιες δεσμεύσεις της εργοδοσίας, αλλά με ενότητα, δίπλα στο σωματείο τους, να οργανώσουν την πάλη τους για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να μην αποτελέσει η πυρκαγιά την αιτία ή το πρόσχημα να χτυπηθούν τα δικαιώματά τους.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, και όχι μόνο, τους εργαζόμενους, να δείξουν με κάθε τρόπο ότι βρίσκονται δίπλα στους συναδέλφους της "Softex" σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, να αποδείξουν στην πράξη πόσο ισχυρό όπλο είναι η εργατική αλληλεγγύη».

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, σε αβεβαιότητα οι γονείς

Απληρωσιά για τους εργαζόμενους και προβλήματα για τους γονείς των εξυπηρετούμενων αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες «Ερμής». Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, είναι απλήρωτοι για δέκα σχεδόν μήνες, ενώ στους εργαζόμενους στον ξενώνα του «Ερμή», που δουλεύουν με εργόσημο, οφείλονται δεδουλευμένα τριών μηνών. Μάλιστα, οι τελευταίοι, λόγω του καθεστώτος του εργόσημου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ένσημα και την Ασφάλισή τους, λόγω της απληρωσιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ξενώνας σταμάτησε τη λειτουργία του στις αρχές του μήνα, ενώ κανονικά επρόκειτο να λειτουργήσει μέχρι τις 15 Ιούλη, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Αβεβαιότητα, όμως, επικρατεί σε εργαζόμενους και γονείς όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι από το Σεπτέμβρη, όταν ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά. Η σημερινή κατάσταση και η στάση της διοίκησης γεννά αμφιβολίες για την επαναλειτουργία του Κέντρου και ιδιαίτερα του ξενώνα του. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα αύξηση των πληρωμών από τους γονείς των εξυπηρετούμενων, οι οποίοι καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπηρεσίες του Κέντρου.

Οργάνωση της αλληλεγγύης παντού

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης που βιώνει ο λαός. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα βασικά αγαθά» είναι τουλάχιστον προκλητικές για τους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, ακόμα και όταν πληρώνονταν κανονικά το μισθό ή τη σύνταξή τους, είχαν δυσκολία να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς «στερεύουν» τα αποθέματα από τις αναλήψεις των πρώτων ημερών και μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέος περιορισμός στις συναλλαγές με τις τράπεζες. Για να επιβιώσει ο λαός, χρειάζεται τώρα η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, όπως:

  • Τώρα να διασφαλιστεί η είσπραξη του συνόλου, ολόκληρου του μισθού, ολόκληρης της σύνταξης, ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας, καθώς και η δυνατότητα ανάληψης από μικροκαταθέτες.
  • Να παγώσουν οι δόσεις προς την εφορία για τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια.
  • Να παγώσουν οι δόσεις προς τις τράπεζες που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Να παγώσει η καταβολή λογαριασμών για φως, νερό και τηλέφωνο και να μην υπάρξει καμιά διακοπή συνδέσεων.
  • Να καταργηθούν τα διόδια, τα εισιτήρια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Να μην καταβάλλεται καμιά συμμετοχή σε νοσήλια, διάφορες ιατρικές εξετάσεις, να παρέχονται τελείως δωρεάν τα φάρμακα.

Δίπλα σ' αυτούς τους στόχους διεκδίκησης, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να πρωτοστατήσουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους άλλους φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας για την οργάνωση της αλληλεγγύης. Μ' αυτόν ακριβώς το στόχο συγκροτήθηκε κεντρική Επιτροπή από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, που θα συντονίζει τις πρωτοβουλίες σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Τώρα χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, να συγκροτηθούν επιτροπές αλληλεγγύης παντού, σε νομούς, πόλεις, γειτονιές, βιομηχανικές περιοχές, νοσοκομεία, ιδρύματα Πρόνοιας. Η καταγραφή των οξυμένων αναγκών και η οργάνωση για την κάλυψή τους είναι στα άμεσα καθήκοντα αυτών των Επιτροπών, για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην πολιτική που τον εξοντώνει.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ