ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο πόδι Λευκάδα, Κέρκυρα, Μεσσηνία

Τον δρόμο της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων τους επιλέγουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, της Λευκάδας και της Μεσσηνίας. Φέτος η κατάσταση στο λάδι έγινε ακόμα πιο δραματική, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τιμές στο λάδι έχουν κατρακυλήσει στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα και από την άλλη τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας εξακολουθούν να «κουτσουρεύουν» την επιδότηση. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η φτώχεια για τους ελαιοπαραγωγούς και για τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές να αυξάνουν τα κέρδη. Η φτώχεια όμως των αγροτών, μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες των ελαιοπαραγωγών περιοχών της χώρας και ήδη πολλοί μαζικοί φορείς εκφράζουν έμπρακτα στη συμπαράστασή τους και συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτό ήδη έγινε στη Λέσβο και γίνεται στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, αλλά και τη Μεσσηνία.

Στην Κέρκυρα σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται Παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαρόκου, το οποίο διοργανώνει η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα. Το αγωνιστικό έναυσμα έδωσε η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε για το κύριο προϊόν του νησιού, το λάδι και κατά συνέπεια για τους χιλιάδες Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς. Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση, η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να κατέβουν ενωμένοι στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως: «Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, τίποτε δεν ήρθε από μόνο του. Η σημερινή εξευτελιστική τιμή του λαδιού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κερκυραϊκή οικονομία». Με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο έχουν ήδη εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς του νησιού, ενώ αρκετοί Δήμοι διαθέτουν και τα λεωφορεία τους, για να διευκολύνουν σήμερα τη μετακίνηση των αγροτών στην Κέρκυρα.

Στη Λευκάδα, οι αγρότες του νησιού θα συγκεντρωθούν αύριο στις 10π.μ. στον Αη Μηνά και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία. Το Παλλευκαδίτικο συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΤΑΟΛ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ελαιοτριβείς, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και οι δήμοι Απολλωνίων, Ελλομένου. Στο κάλεσμα αγώνα προς τους αγρότες και κατοίκους του νησιού τονίζονται το παρακάτω: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον ελαιοπαραγωγό είναι απελπιστική. Η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει. Το προσχεδιασμένο "στραπατσάρισμα" των τιμών του λαδιού φέρνει φτώχεια, καταστροφή, ξεκλήρισμα». Με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών του νησιού κήρυξε δίωρη στάση εργασίας 10 π.μ. με 12 μ. και καλεί όλους τους εργαζομένους αλλά και τους μαγαζάτορες, επαγγελματίες και βιοτέχνες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στη Μεσσηνία οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της επαρχίας Τριφυλίας, αλλά και από την επαρχία Πυλίας ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο που γίνεται μεθαύριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Γαργαλιάνων. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το Γεωργικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Σύλλογο και το Δημοκρατικό Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Την απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου χαιρετίζουν οι συνεταιρισμοί των χωριών Καλλιθέα, Χανδρινός, Γλυφάδα και Νερόμυλος Πυλίας, οι οποίοι καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό. Την αμέριστη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι νομαρχικοί σύμβουλοι Αντώνης Κατσάς και Μαρία Διαμαντάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιάννης Χιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νίκος Γρηγορόπουλος.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΛΚΙΣ
Αγώνας τώρα για την επιβίωση

Στους δρόμους ξανακατέβηκαν χτες, με μαύρες σημαίες, αλλά και με τρακτέρ πολλά μέλη των αγροτικών συλλόγων του Κιλκίς, διεκδικώντας ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων τους

Την απόφασή τους να δώσουν για άλλη μια χρονιά τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης διατράνωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ν. Κιλκίς, που πήραν μέρος στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Οι συγκεντρωμένοι, αφού κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και γενικότερα της ΕΕ, δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στους δρόμους γύρω από το χώρο που γινόταν η εκδήλωση διαμαρτυρίας υπήρχαν τρακτέρ με μαύρες σημαίες, ενώ το συνηθέστερο σύνθημα στα πανό των αγροτικών συλλόγων ήταν το «Αγώνας τώρα για επιβίωση».

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ο Γ. Σοφιανίδης, υπογράμμισε ότι για τους αγρότες του νομού «εκεί που έφθασαν τα πράγματα άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο αγώνας μας είναι για την επιβίωση». Πρόσθεσε ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς μεγαλώνει, ενώ οι τιμές που παίρνει ο αγρότης για το προϊόν του δεν καλύπτουν στις περισσότερες φορές ούτε τα έξοδά του. Ιδιαίτερα τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση των κτηνοτρόφων. Οι έμποροι αγοράζουν τώρα το αμνοερίφια, είπε, ακριβώς στη μισή τιμή από όσο τα αγόραζαν πριν τις γιορτές. «Οι βιομηχανίες ανατίμησαν το γάλα, με τη δικαιολογία ότι ακρίβυναν οι ζωοτροφές. Στην πραγματικότητα, ενώ το κόστος για κάθε κτηνοτρόφο αυξήθηκε μέσα σ' ένα χρόνο κατά 20-30%, οι βιομηχανίες δεν πλήρωσαν ούτε μια δραχμή παραπάνω τον παραγωγό για το γάλα που πήραν», σημείωσε ο Γ. Σοφιανίδης.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής επέδωσε στο νομάρχη, «η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών υπέρ των οποίων λειτουργούν τα αντιαγροτικά μέτρα, επιφέρει ακόμη πιο μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και γι' αυτό και βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών μεσαίων αγροτών, που οδηγούνται στο να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ολα τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στον αγροτικό κόσμο, αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που υλοποιεί με περίσσιο ζήλο ό,τι αποφασίζεται στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, προκειμένου να ξεκληριστούν οι αγρότες. Μόνη διέξοδος για μας είναι ο αγώνας για να σταματήσει η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, για να επιλυθούν τα ρεαλιστικά και δίκαια αιτήματά μας», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών του Ν. Κιλκίς είναι:

  • Η κατάργηση του φόρου συνυπευθυνότητας και των προστίμων για όλα τα προϊόντα.
  • Η κατάργηση των ποσοστώσεων.
  • Η πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Η έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
  • Η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.
  • Η πάταξη της αισχροκέρδειας των εταιριών.
  • Το σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων κ.ά.

Στο μεταξύ και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Λαγκαδά εδώ και τρεις μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των παράνομων παρακρατήσεων από την ΑΤΕ, που φθάνουν μέχρι και τις 74 δρχ. κατά κιλό περίπου στον καπνό, αλλά και σ' άλλα προϊόντα. Μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών -Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής, χτες αγρότες έκαναν διαμαρτυρία στην ΑΤΕ στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Επίσης αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής έκανε παράσταση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να διερευνήσει την υπόθεση. Ηδη χτες ο εισαγγελέας ζήτησε από την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής να καλέσει τους υπεύθυνους αυτής της παράνομης παρακράτησης και να τους πάρει κατάθεση.

Σε αδιέξοδο οι ρυζοπαραγωγοί

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, στη Βουλή

Απούλητο παραμένει μεγάλο μέρος της παραγωγής ρυζιού στο Νομό Σερρών και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Το πρόβλημα αυτό έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, καλώντας την κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική στήριξης της ρυζοκαλλιέργειας και των ρυζοπαραγωγών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται: «Παρότι έχει περάσει ένα τετράμηνο περίπου από τη συγκομιδή της παραγωγής, οι ορυζοπαραγωγοί του Ν. Σερρών έχουν πωλήσει μόνο 15.000 τόνους όταν η συνολική παραγωγή έφτασε τους 25.000 τόνους και οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 82 - 85 δραχμές το κιλό όταν η τιμή παρέμβασης είναι 101,6 δρχ./κιλό.

Η καθυστέρηση πώλησης της παραγωγής και οι χαμηλές εμπορικές τιμές έχουν δημιουργήσει οικονομικά αδιέξοδα στους ορυζοπαραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους ΤΟΕΒ και την ΑΤΕ. Δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαιτούμενα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους. Ακόμα και η παραγωγή τους κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ποιοτικά επειδή δεν είναι αποθηκευμένη σε σύγχρονα σιλό αλλά σε χωρικές αποθήκες με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην τιμή πώλησης και στο εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση αντί να διεκδικήσει την αναβάθμιση του κοινοτικού καθεστώτος παρέμβασης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη διάθεση της παραγωγής και το ελάχιστο ικανοποιητικό εισόδημα στους ορυζοπαραγωγούς, συζητάει αυτή την περίοδο την κατάργηση της παρέμβασης για να "αλωνίζουν" οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος των ορυζοπαραγωγών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, τι μέτρα θα πάρει για να απορροφηθεί άμεσα η παραγωγή τουλάχιστον στην τιμή παρέμβασης και τι ενέργειες θα κάνει, για να αναβαθμίσει το καθεστώς παρέμβασης και να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Το «ανέκδοτο» του Γ` ΚΠΣ

Ξανά για Γ` ΚΠΣ μίλησε χτες ο υπουργός Γεωργίας, αλλά... χαΐρι δε βλέπουν, ούτε και θα δουν οι αγρότες. Ο Γ. Ανωμερίτης έκρινε επικοινωνιακά ωφέλιμο να δώσει άλλη μια συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε πρωτίστως τις απορροφήσεις του Β` ΚΠΣ. Κι ακολούθως αναφέρθηκε στο Γ` ΚΠΣ, φουσκώνοντας πάλι τα νούμερα στα λόγια και στα χαρτιά, επιχειρώντας παράλληλα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όπου να 'ναι ξεκινάει και οι αγρότες θα πάρουν... φράγκα. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι το Γ` ΚΠΣ αφορά την περίοδο 2000-2006, αλλά έχει φτάσει Φλεβάρης του 2001 και ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι μέχρι τέλος Μάρτη... θα είναι έτοιμες οι διαχειριστικές αρχές που θα το «περπατήσουν»... Καλά κρασιά, δηλαδή.

Η ουσία της κοροϊδίας πάντως δε βρίσκεται μόνο στα παραπάνω, αλλά κυρίως στο ότι το κονδύλι του 1,3 τρισ. δραχμών του Γ` ΚΠΣ για τον γεωργικό τομέα είναι ψίχουλα. Συγκριτικά αποτελεί το ποσό που δίνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο για τις επιδοτήσεις στη γεωργία. Και μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά. Οτι δηλαδή όπως την πλειοψηφία των επιδοτήσεων την καρπώνονται οι εμποροβιομήχανοι, έτσι και τα όποια ποσά του Γ` ΚΠΣ, όταν αυτό ξεκινήσει, θα τα καρπωθούν πάλι οι επιτήδειοι εμποροβιομήχανοι και όχι οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι αγρότες.

Αλλωστε υπάρχει η πείρα των δύο προηγούμενων ΚΠΣ για το ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι όχι. Αυτό που συνέβη μέσα στη δεκαετία του '90 ήταν η μείωση του εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών. Κι έρχεται τώρα ο υπουργός Γεωργίας να μιλήσει για ανάπτυξη της υπαίθρου, όταν τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ για τον γεωργικό τομέα είναι μικρότερα από τα κονδύλια του Α` και Β` ΚΠΣ. Τούτο συμπεραίνεται κι από το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων για το Γ` ΚΠΣ για τη γεωργία είναι 11%, όταν αντίστοιχα στο Β` ΚΠΣ ήταν 13% και στο Α` ΚΠΣ ήταν 18% περίπου. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ δεν προορίζεται για αναπτυξιακές δράσεις, έργα και επενδύσεις. Για παράδειγμα το 45% περίπου των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ πηγαίνει στις πρόωρες συντάξεις και τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Ολα αυτά όμως για την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας αποτελούν ψιλά γράμματα. Γι' αυτούς προέχει το ψέμα και η δημιουργία εντυπώσεων.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ