Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΛΚΙΣ
Αγώνας τώρα για την επιβίωση

Στους δρόμους ξανακατέβηκαν χτες, με μαύρες σημαίες, αλλά και με τρακτέρ πολλά μέλη των αγροτικών συλλόγων του Κιλκίς, διεκδικώντας ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων τους

Την απόφασή τους να δώσουν για άλλη μια χρονιά τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης διατράνωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ν. Κιλκίς, που πήραν μέρος στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Οι συγκεντρωμένοι, αφού κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και γενικότερα της ΕΕ, δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στους δρόμους γύρω από το χώρο που γινόταν η εκδήλωση διαμαρτυρίας υπήρχαν τρακτέρ με μαύρες σημαίες, ενώ το συνηθέστερο σύνθημα στα πανό των αγροτικών συλλόγων ήταν το «Αγώνας τώρα για επιβίωση».

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ο Γ. Σοφιανίδης, υπογράμμισε ότι για τους αγρότες του νομού «εκεί που έφθασαν τα πράγματα άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο αγώνας μας είναι για την επιβίωση». Πρόσθεσε ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς μεγαλώνει, ενώ οι τιμές που παίρνει ο αγρότης για το προϊόν του δεν καλύπτουν στις περισσότερες φορές ούτε τα έξοδά του. Ιδιαίτερα τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση των κτηνοτρόφων. Οι έμποροι αγοράζουν τώρα το αμνοερίφια, είπε, ακριβώς στη μισή τιμή από όσο τα αγόραζαν πριν τις γιορτές. «Οι βιομηχανίες ανατίμησαν το γάλα, με τη δικαιολογία ότι ακρίβυναν οι ζωοτροφές. Στην πραγματικότητα, ενώ το κόστος για κάθε κτηνοτρόφο αυξήθηκε μέσα σ' ένα χρόνο κατά 20-30%, οι βιομηχανίες δεν πλήρωσαν ούτε μια δραχμή παραπάνω τον παραγωγό για το γάλα που πήραν», σημείωσε ο Γ. Σοφιανίδης.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής επέδωσε στο νομάρχη, «η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών υπέρ των οποίων λειτουργούν τα αντιαγροτικά μέτρα, επιφέρει ακόμη πιο μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και γι' αυτό και βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών μεσαίων αγροτών, που οδηγούνται στο να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ολα τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στον αγροτικό κόσμο, αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που υλοποιεί με περίσσιο ζήλο ό,τι αποφασίζεται στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, προκειμένου να ξεκληριστούν οι αγρότες. Μόνη διέξοδος για μας είναι ο αγώνας για να σταματήσει η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, για να επιλυθούν τα ρεαλιστικά και δίκαια αιτήματά μας», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών του Ν. Κιλκίς είναι:

  • Η κατάργηση του φόρου συνυπευθυνότητας και των προστίμων για όλα τα προϊόντα.
  • Η κατάργηση των ποσοστώσεων.
  • Η πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Η έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
  • Η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.
  • Η πάταξη της αισχροκέρδειας των εταιριών.
  • Το σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων κ.ά.

Στο μεταξύ και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Λαγκαδά εδώ και τρεις μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των παράνομων παρακρατήσεων από την ΑΤΕ, που φθάνουν μέχρι και τις 74 δρχ. κατά κιλό περίπου στον καπνό, αλλά και σ' άλλα προϊόντα. Μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών -Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής, χτες αγρότες έκαναν διαμαρτυρία στην ΑΤΕ στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Επίσης αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής έκανε παράσταση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να διερευνήσει την υπόθεση. Ηδη χτες ο εισαγγελέας ζήτησε από την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής να καλέσει τους υπεύθυνους αυτής της παράνομης παρακράτησης και να τους πάρει κατάθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ