Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΤ
Καταγγέλλουν την πολιτική διάλυσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΤ. Ανακοίνωσή - κάλεσμα της ΕΣΑΚ Δημοσίου - ΕΟΤ, για αγωνιστική αντίσταση

Τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση και τις συνέπειες αυτών των επιλογών στους εργαζόμενους, κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου - ΕΟΤ καλεί τους εργαζόμενους στον Οργανισμό να πάρουν στα χέρια τους τον κατήφορο που προδιαγράφει η κυβέρνηση για τον ΕΟΤ και τους ίδιους, τόσο μέσα από την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας όσο και μέσα από τα Προεδρικά Διατάγματα που προωθούνται και αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Τους καλεί, επίσης, να μην επιτρέψουν την καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και παραίτησης που επιχειρείται από την ευθυγραμμισμένη με τις κυβερνητικές επιλογές πλειοψηφία στη διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΤ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι εργαζόμενοι, τονίζει, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους:

  • Να σταματήσει ο κατήφορος της ιδιωτικοποίησης.
  • Να αποσυρθούν τώρα τα ΠΔ.
  • Να μη χαθεί ούτε μια οργανική θέση εργασίας.
  • Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.
  • Καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και αναδρομικά και στους δύο συζύγους.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει ότι οι αλλαγές στον ΕΟΤ δεν είναι άσχετες με τα σχέδια για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, για την οποία πιέζει η οικονομική ολιγαρχία και έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της ΕΕ. Το μοντέλο που ορίζει το πρόγραμμα «Πολιτεία», που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, και προβλέπει απαλλαγή του κράτους από τις κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκχώρησή τους στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και «βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού», δηλαδή συρρίκνωση και κατεδάφιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, είναι αυτό που εφαρμόζεται και στον ΕΟΤ με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης. Συγκεκριμένα, με την παράδοση της τεράστιας περιουσίας του στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω της ΑΕ, τη μετατροπή του φεστιβάλ σε ΑΕ, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αντικειμένων σε επιχειρηματίες, που για άλλες έχει ήδη γίνει και για άλλες δρομολογείται. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των εργαζομένων για το πού θα βρεθεί ο καθένας την επόμενη μέρα, η υπονόμευση παραπέρα της βιωσιμότητας του επικουρικού ταμείου με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μετατροπή των οργανικών σχέσεων σε προσωποπαγείς που άρει σταδιακά τη μονιμότητα.

Οι συνέπειες, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ, απ' όλα αυτά είναι τραγικές και για το λαό, καθώς η ελληνική οικογένεια βλέπει χρόνο με το χρόνο τις διακοπές να γίνονται άπιαστο όνειρο.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΤ, που αποτελείται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, για τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει για την κατάσταση αυτή, επιλέγοντας να δίνει εξετάσεις στη διοίκηση του ΕΟΤ και τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου. Ετσι, τονίζει, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τον «εκσυγχρονισμό» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Αντί από την πρώτη στιγμή να πάρει μέτρα συσπείρωσης όλων των υπαλλήλων ενάντια στα ΠΔ, τήρησε και καλλιέργησε και στους εργαζόμενους στάση αναμονής, παρέχοντας άνεση χρόνου να προχωρήσουν τα σχέδια διάλυσης του ΕΟΤ. Σοβαρές ευθύνες, συμπληρώνει η ΕΣΑΚ, φέρει το ΔΣ και γιατί με διαδικασίες συνοπτικές, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις που οδηγούν σε εκφυλισμό κάθε έννοιας συνδικαλιστικής και συλλογικής δράσης, παρακάμπτοντας σκόπιμα και αυθαίρετα την πρόταση της ΕΣΑΚ - ΕΟΤ για μορφές κινητοποιήσεων που να εξασφαλίζουν τη γνωστοποίηση του προβλήματος στην κοινή γνώμη και τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων σ' αυτές, έσυρε τους εργαζόμενους σε απεργίες - αργίες για τους εργαζόμενους χωρίς τους εργαζόμενους, φροντίζοντας παράλληλα το πρόβλημα να μείνει μέσα στο κτίριο του ΕΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ