Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
«Κατέλαβαν» την πόλη

Οι ξωμάχοι από τα χωριά του τρικαλινού κάμπου «κατέβηκαν» στην πόλη και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κι η πλατεία γέμισε. Μαύρες σημαίες στα χέρια των αγωνιζόμενων αγροτών. Δείγμα πένθους; για το χαμό των κόπων τους, για τα «νεκρά όνειρά τους» για μια καλύτερη ζωή;

Ναι. Το δήλωσαν άλλωστε κι αλλιώς. Με το συμβολικό «φέρετρο» του αγρότη και των προϊόντων του, που είχαν τοποθετήσει καταμεσής στην πλατεία.

Αλλά όχι μόνο. Οι μαύρες σημαίες δηλώνουν και την οργή των αγροτών για το άδικο και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για το δίκιο. Για τους αγρότες, το άδικο ταυτίζεται με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και το δίκιο με τη μάχη για την επιβίωση.

Και έβλεπες στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων - είναι τα χαράγματα από τον καιρό, από τον ήλιο και προπάντων από τα βάσανα, πρόσωπα των ξωμάχων της ελληνικής υπαίθρου - την οργή, την αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα για αγώνα.

Στα προβλήματα των αγροτών και στο δίκιο του αγώνα, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση. Πρώτος ο Β. Γκορίτσας, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, στη συνέχεια ο Γιώργος Τσίτζηρας, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών και ο Φώτης Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Αλληλεγγύη» και στο τέλος ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Σπ. Τσιοτινός μπήκε αμέσως στο «ψαχνό». «Μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την περιβόητη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ - είπε - ο αγροτικός κόσμος είναι χρεωμένος ή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Και αναφέρθηκε στην τοκογλυφία της ΑΤΕ και στα «χαράτσια» του ΟΓΑ. Και ύστερα τόνισε: «Με την καραμέλα της παγκοσμιοποίησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει τη φοβία, την ανημποριά, την απογοήτευση, τη μοιρολατρία στον αγροτικό κόσμο. Τώρα, μέσα στην ΟΝΕ, μας επισείουν νέους κινδύνους για να "κάτσουμε στα αυγά μας", να μην αγωνιστούμε. Μας ζητάνε "συναίνεση και κοινωνική ειρήνη" με τους εκμεταλλευτές μας».

Ομως, η αγροτιά δεν «τσιμπάει», δε φοβάται, δε σταματάει τους αγώνες της. Το τόνισε ο Σπ. Τσιοτινός: «Παρά τις ξεπουλημένες τριτοβάθμιες ηγεσίες, η αντιαγροτική λαίλαπα συναντά όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις από τη μικρομεσαία αγροτιά και όχι μόνο. Από κάθε τίμιο άνθρωπο, που αγαπά τον τόπο του, που δε θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών του στις πολυεθνικές».

Η συγκέντρωση τελειώνει και οι Τρικαλινοί ξωμάχοι πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της πόλης, με προορισμό τη Νομαρχία. Φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καλούν τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα της αγροτιάς και είναι πράγματι σημαντικό το γεγονός ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο παρευρέθηκαν, εκφράζοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στη μαχόμενη αγροτιά, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάρα πολλών μαζικών φορέων του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ