Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαζικά για τον αγώνα...

«Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταργήσει», βροντοφώναξαν οι αγρότες από τα καμποχώρια

Το ανάστημά τους κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όρθωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας
Το ανάστημά τους κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όρθωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας
Ηταν εκεί. Οι αγρότες από τα καμποχώρια της Καρδίτσας που κουράστηκαν να τους φέρνουν αντιμέτωπους με την ανέχεια και την απογοήτευση. Οι κάτοικοι από το Δήμο Αρνης. Από εκεί όπου πάνω από 100 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο γιατί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Εκεί ήταν και η Φωτεινή Γακοπούλου, από το Γραμματικό, μια από τις γυναίκες του χωριού που «έχουν κλειστεί στα σπίτια τους», μια και δεν έχουν δραχμή στην τσέπη για να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Ηταν εκεί και οι αγρότες του Παλαμά, από τους οποίους οι τέσσερις στους δέκα έχουν «πνιγεί» στα χρέη και από τους Γοργοβίτες που ζουν τις οικογένειές τους με τις συντάξεις των παππούδων και με δανεικά. Μαζί τους βρέθηκαν συναγωνιστές τους από την Ματαράγκα που «τώρα πια, αδειάζουν τα καφενεία του χωριού από τις 7, γιατί δεν έχουν για να παραγγείλουν ούτε καφέ».

Ολοι πιστοί στο ραντεβού τους, στο συλλαλητήριο που έγινε χτες το πρωί στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν κεφάλι, να «σπάσουν της κυβέρνησης τον τσαμπουκά»...

Για τον εγκλωβισμό που έχει υποστεί ο νομός εξαιτίας της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συνεχώς φθίνει, μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτιά. Μίλησε για τους... μετόχους της ΑΤΕ, διευκρινίζοντας ότι «οι αγρότες που χρωστούσαν στην ΑΤΕ αναγκάστηκαν μετά από εκβιασμούς να πάρουν μετοχές και ενώ είναι, υποτίθεται, μέτοχοι τους αποκλείουν από δάνεια, τους επιβάλλουν να παίξουν χρηματιστήριο, οδηγώντας τους στον τζόγο, σε μια εποχή που ήδη είναι εγκλωβισμένοι και κατεστραμμένοι χιλιάδες πολίτες». Παράλληλα, επισήμανε ότι η φετινή χρονιά, λόγω λειψυδρίας, θα αποδειχθεί καταστροφική για τους αγρότες και την Καρδίτσα. Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε: «Ο αγώνας είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας. Ο,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα το πετύχαμε μόνο με αγώνα. Και αυτός ο αγώνας επιβάλλεται να δυναμώσει περισσότερο. Στο γιορτασμό του Κιλελέρ, θα είμαστε όλοι κι αυτό θα είναι η καλύτερη αποτίμηση φόρου τιμής στους ήρωές του. Εχουμε χρέος να κρατήσουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις, να κρατήσουμε όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, όσα απειλούνται σήμερα με την πολιτική που δημιουργεί τους νεοτσιφλικάδες».

Μίλησαν, επίσης, ο Απ. Πετρόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών, ο Κ. Μπάρας πρόεδρος της ΟΑΔΗΣ, ο Δ. Τσέλιος από τη ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να εντείνουν τον αγώνα, να ανοίξουν τα μάτια, να ψάξουν στις τσέπες τους και να καταδικάσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. «Μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα - είπε - σε λίγο θα μας υποδείξουν να κλάψουμε στα χωράφια μας, μήπως και ποτιστούν με τα δάκρυά μας. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Ο αγροτικός κόσμος είναι περήφανος». Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν εκπρόσωποι της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του σωματείου εργαζομένων στο φράγμα του Αχελώου που βρίσκονται υπό απόλυση και πολλών μαζικών φορέων του νομού.

Η συγκέντρωση τελειώνει. «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταργήσει», βροντοφωνάζουν οι διαδηλωτές, δίνοντας υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα. Την ίδια υπόσχεση μοιράστηκαν μαζί τους και ο Στέλιος, ο Ηλίας και ο Μιχάλης από το ΤΕΕ Σοφάδων, που έσπευσαν να βρεθούν μαζί με τους συμμαθητές τους στον έντιμο αγώνα των γονιών τους. «Μας πατάνε με τα πόδια. Δεν μπορούμε να μην είμαστε εδώ, μαζί τους. Οταν η αγροτιά είναι ενωμένη, δε γίνεται να νικηθεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ