Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Η κυβέρνηση συμπλέει με τις τράπεζες

Ούτε νύξη από τον Γ. Παπαντωνίου στη χτεσινή συνέλευση των Τραπεζών, που εμμένουν στις τοκογλυφικές τους θέσεις

Αλληλέγγυος και απόλυτα συντεταγμένος με τους τραπεζίτες που επιδίδονται ασύδοτοι και με μαεστρία στην τοκογλυφία, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, αποφεύγοντας όμως με επιμέλεια να ψελλίσει οτιδήποτε για τα πανωτόκια, θέμα το οποίο ο ίδιος είχε συζητήσει την περασμένη βδομάδα με τους βουλευτές όλων των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), ο υπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη για το καυτό θέμα των «πανωτoκίων». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι διαδέχτηκε στο βήμα τον πρόεδρο της ΕΕΤ και διοικητή της ΕΤΕ Θ. Καρατζά, ο οποίος λίγα λεπτά πριν είχε πει ορθά - κοφτά ότι τυχόν ρύθμιση στα πανωτόκια «προκαλεί στρεβλώσεις στη λειτουργία, τη φήμη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Την ίδια ώρα τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης, διέδιδαν ότι ενδεχόμενη ρύθμιση θα αφορά τα υπόλοιπα των δανείων που υπάρχουν μετά τις 31 Δεκέμβρη του 2000, υιοθετώντας το επιχείρημα των τραπεζιτών ότι οποιαδήποτε άλλη «λύση» θα δημιουργούσε προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε ο υπουργός και στο θέμα της αδικαιολόγητα μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων χορηγήσεων. Ο Γ. Παπαντωνίου, άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια είναι υπόθεση των τραπεζιτών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως «η εσωτερική αναδιάρθρωση των τραπεζών θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, για να κλείσει σύντομα η ψαλίδα των επιτοκίων»...

Η ΕΕΤ, διά στόματος του προέδρου της, υποστήριξε ακόμη πως έχει εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του περυσινού νόμου με τις ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, για να παραδεχτεί όμως ότι «οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι ευνοούμενοι - όπως αποκαλούν τα θύματα της τοκογλυφικής τακτικής τους - υπήρξαν ελάχιστες». Σε αυτό το πλαίσιο ο Θ. Καρατζάς έκανε μια γενική και αόριστη αναφορά για διαγραφή χρεών ύψους 650 δισ. δρχ. κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο για το ποιους αφορούν οι ρυθμίσεις αυτές και οι οποίες σε τελευταία ανάλυση είναι λογιστική τακτοποίηση των επισφαλειών που έχουν οι τράπεζες.

Η... άψογη στάση του Παπαντωνίου προς τους τραπεζίτες είχε και συνέχεια αφού τόνισε ότι θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα «στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δύο ισχυρότερων υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, της Εθνικής και της Εμπορικής. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάρτη θα κατοχυρωθεί η «εκλογή διοίκησης από τα καταστατικά όργανα, χωρίς καμία συμμετοχή της κυβέρνησης ή της Βουλής στις σχετικές διαδικασίες». Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα αναφέρθηκε, για πολλοστή φορά, χτες, στην... αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της λεγόμενης «νέας οικονομίας» για την οποία έχει ειδικό ενδιαφέρον το τραπεζικό κεφάλαιο και ακόμη ιδιαίτερο η Εθνική Τράπεζα μη παραλείποντας να κάνει λόγο και για τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, τη λεγόμενη «αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ