Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δίκαια και επείγοντα αιτήματα

Τα ψηφίσματα των αγροτικών συγκεντρώσεων

Στα ψηφίσματα των χτεσινών αγροτικών συλλαλητηρίων, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Υπογραμμίζεται ότι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης για να πιαστούν οι στόχοι της ένταξης στην ΟΝΕ και τα επιχειρήματα για καλύτερες μέρες αποδείχτηκαν απάτη για τους αγρότες, αφού η νέα κοινή αγροτική πολιτική μέσω της ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, οδηγεί στην καταστροφή τα μικρομεσαία νοικοκυριά, επιβάλλει περιορισμούς στην παραγωγή, μεγάλα πρόστιμα, χαμηλές τιμές, καταργεί την εγγυημένη τιμή και από την άλλη, με τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια και αυξάνουν τις τιμές στα μέσα και τα εφόδια και τα κέρδη τους. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο κάνουν ακόμα πιο άσχημα τα πράγματα με την ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ΑΤΕ γίνεται ιδιωτική και μπαίνει σε λειτουργία η τράπεζα γης, ο ΕΛΓΑ ιδιωτικοποιείται, οι συνεταιρισμοί διαλύονται και περνούν στους μεγαλοαγρότες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι τιμές ασφαλείας καταργούνται. Επίσης, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και τα περιβόητα συμβούλια αγροτικής πολιτικής, είναι η νέα απάτη κατά των αγροτών για να περνά η αντιαγροτική πολιτική, χωρίς αντιδράσεις. Ο αυταρχισμός, οι δικαστικές διώξεις και η ιδεολογική χειραγώγηση, αναδεικνύονται ως η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, η παραπληροφόρηση και η απάτη των αγροτών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης για ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις.

Και τονίζεται ότι οι συνεχείς αγροτικοί αγώνες σε κοινό μέτωπο με εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, τη νεολαία, τους εργάτες, τους ανέργους, είναι η απάντηση που θα συνεχίσουν να δίνουν οι αγρότες ενωμένοι, καταδικάζοντας την κυβέρνηση που δέχεται και εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και όλους όσοι συντάσσονται και στηρίζουν αυτή αποπροσανατολίζοντας τους αγρότες, για να μην εναντιώνονται στην ΚΑΠ και στην ΕΕ, που είναι η κύρια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα δεινά των αγροτών.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τους διεκδικητικούς αγώνες για:

  • Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που καθορίζει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας.
  • Την κατάργηση του περιορισμού που επιβάλλει η ΕΕ, ιδιαίτερα σε ελλειμματικά αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία.
  • Την κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Την κατάργηση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής και τη στήριξη της οικογενειακής και συνεταιριστικής μορφής εκμετάλλευσης.

Στα ψηφίσματα αναφέρονται τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες κατά προϊόν. Επίσης, όσον αφορά στο πιστωτικό σύστημα και στην Αγροτική Τράπεζα οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, να μειωθούν τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, να μην μπει σε λειτουργία η τράπεζα γης, να γίνει πραγματική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και να διαγραφούν τα πανωτόκια. Για τον ΕΛΓΑ διεκδικούν να παραμείνει κρατικός φορέας, αυτοχρηματοδοτούμενος από τους αγρότες, να ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυτοδιοικείται. Για τον ΟΓΑ, να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις εισφορές, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να επανέλθει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σχετικά με το κόστος παραγωγής ζητούν έλεγχο στις τιμές των μέσων και εφοδίων, παραχώρηση στους αγρότες πετρέλαιου με τιμή τράνζιτ και αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, όπως ο Αχελώος, ο Σμόκοβος, η Κάρλα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ