ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Γοργά βήματα συσπείρωσης

Περιοδεία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης σήμερα, σύσκεψη στον Πειραιά αύριο

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης, την επίτευξη της πιο πλατιάς συσπείρωσης για να χτιστεί το «αγωνιστικό τείχος» που θα μπει εμπόδιο στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, παίρνουν καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Καθημερινά μέλη της Γραμματείας του αλλά και των επιτροπών αγώνα που συγκροτήθηκαν ήδη σε μια σειρά πόλεις, «έβαλαν μπροστά» συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες.

Σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα κάνει περιοδεία στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Τα στελέχη του Γ. Μαυρίκος και Α. Τσώλης που είναι και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και θα τους ενημερώσουν για το ασφαλιστικό και την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

Την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ κατέθεσαν τα στελέχη του και στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ζητώντας τη σύγκλησή της στην οποία και να εξετάσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ καλούν τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα, να μη δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση συμμετέχοντας στον «κοινωνικό διάλογο» και να υπερασπίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της αντίστασης και υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά, αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και καλεί όλα τα σωματεία να πάρουν μέρος. Οπως τονίζεται στη σχετική πρόσκληση, το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης αφορά όλους τους εργαζόμενους γι' αυτό «όλοι μαζί από τη σκοπιά του ταξικού συμφέροντος, της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινωνικών ασφαλιστικών κατακτήσεων, να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την άμυνα και την αντεπίθεσή μας».

Η συντονιστική επιτροπή σημειώνει ότι η κοινωνική ασφάλιση, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, καιρό τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει - υπογραμμίζεται επίσης - τη νομοθέτηση μέτρων τα οποία σίγουρα θα αποτελέσουν τη "χαριστική βολή" στην κοινωνική ασφάλιση, στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης με τις κυβερνητικές πλειοψηφίες των διοικήσεων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως το ΕΚΠ, η ΠΝΟ κλπ., προκειμένου να εξασφαλίσει το άλλοθι και να εγκλωβίσει την εργατική τάξη και τις αντιδράσεις της».

Η πρόσκληση καταλήγει: «για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης δεν ενδιαφερόμαστε και δεν αγωνιούμε μόνο εμείς. Αυτή την αγωνία και το ενδιαφέρον την έχει το σύνολο της εργατικής τάξης, η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, από την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές».

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αγώνας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Η παράταξη καλεί σε ενωτικό αγώνα για το ασφαλιστικό, καταγγέλλοντας τον αποπροσανατολισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ

Σε ενωτικό - μαζικό - συντονισμένο αγώνα συνδικάτων και εργαζομένων ώστε να αποκρουστεί η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, καλεί σε ανακοίνωση η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών, καταγγέλλοντας παράλληλα την ηγεσία της ΟΤΟΕ για αποπροσανατολισμό των τραπεζοϋπαλλήλων. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαχητικά στις κινητοποιήσεις με στόχο να μην κατατεθεί από την κυβέρνηση το ασφαλιστικό τερατούργημα.

Αναφερόμενη ειδικά στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων επισημαίνει ότι από το 1992 έχουν εκφράσει με δημοψήφισμα το σχήμα και τους όρους -προϋποθέσεις- παροχές που διεκδικούν. «Σήμερα δεν κρίνονται οι μορφές και τα σχήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η ίδια η ύπαρξή της» σημειώνει και προσθέτει «γι' αυτό ο αγώνας να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών είναι αγώνας όλων μας. Αυταπάτες ότι κάποιοι θα σωθούν (ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα) ότι κάποιοι κλάδοι θα εξαιρεθούν, δεν πρέπει να υπάρχουν».

Αναφερόμενη στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), τονίζει ότι η αγωνιστική της έξαρση λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης είναι άλλοθι για την εδώ και χρόνια αγωνιστική της ανυπαρξία και την ενεργητική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής καθώς, «έφτασε σε σημείο να μην τολμά να ζητήσει έστω και φραστικά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

«Η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ, αφού για οκτώ χρόνια έκανε διαλόγους, ημερίδες μελέτες για το ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης και παραμύθιαζε τους εργαζόμενους ότι δήθεν το δέχονται κυβέρνηση εργοδότες, τώρα παραμονή της ολομέτωπης επίθεσης, το εγκαταλείπει γιατί στοιχίζει πολλά και ανακάλυψε νέα σχήματα όπως όλοι στοΙΚΑ και ενιαίο επικουρικό!!!», επισημαίνει η ΕΣΑΚ.

«Η τακτική τους είναι επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική γιατί επιχειρεί να ξεκόψει τους τραπεζοϋπαλλήλους από τη μάχη που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε για να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών. Εξυπηρετώντας συνειδητά πολιτικές σκοπιμότητες αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν περάσει η αντιασφαλιστική λαίλαπα είναι δυνατόν να υπάρχουν νησίδες ασφαλιστικού παραδείσου» καταλήγει.

Η ΟΤΟΕ

Στο μεταξύ χτες, το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έθεσε το αίτημα για «ενιαίο ταμείο ασφάλισης» και ζήτησε την παρέμβαση του γραμματέα στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με βάση τις προτάσεις της. Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης αρκέστηκε να επισημάνει στους συνδικαλιστές ότι θεωρεί «λογικό» το αίτημά τους, υποσχόμενος ότι θα το συζητήσει με την κυβέρνηση κατά πόσο μπορεί να επιδιωχτεί η επίλυσή τους. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε όμως ότι ενώ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μέσα στα όργανα την Ομοσπονδίας θέτει ως αίτημα την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και ενιαίο επικουρικό, στις επίσημες ανακοινώσεις και εμφανίσεις, αποπροσανατολίζει χρησιμοποιώντας τον όρο «ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων»...

ΣΟΦΤΕΞ
Αρνούνται τη διάλυση οι εργαζόμενοι

Πραγματοποίησαν χτες δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της διοίκησης, η οποία με αργά, αλλά σταθερά βήματα προχωράει στη διάλυση της εταιρίας.

Το πρώτο βήμα έγινε χτες με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρίας στο Βοτανικό, κατά τη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει, ενώ μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι «επισκέφθηκαν» τα γραφεία της διοίκησης της επιχείρησης. Εκεί συναντήθηκαν με τον Π. Φορλίν, πρόεδρο της ΣΟΦΤΕΞ, και του δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με τις αλλαγές που σχεδιάζει η εταιρία. Παράλληλα υπογράμμισαν ότι αν η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, τότε και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Την τρομοκρατία και την πίεση που ασκεί η επιχείρηση στους εργαζόμενους προκειμένου να φύγουν, κατήγγειλε στη συγκέντρωση ο Ν. Κακαστής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό της απόλυσης πριν δύο μέρες του εργαζόμενου Γ. Μαντούβαλου, ένα χρόνο πριν βγει στη σύνταξη, τόνισε ότι «δεν είναι απλώς αντεργατικό, είναι ανήθικο».

«Η προειδοποιητική αυτή στάση εργασίας στόχο έχει να στείλει μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα να τη βλέπουμε να διαλύει την εταιρία», τόνισε ο Χρήστος Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη διοίκηση της εταιρίας, που μας έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχο έχει τη μείωση του προσωπικού, εγκληματικές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα κλείνει τα μάτια στις παρανομίες γι' αυτό πρέπει να στρέψουμε τα πυρά μας και προς τα εκεί».

Στην ανάγκη ανάπτυξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ, αναφέρθηκε και ο Λ. Κολιγιάννης, μέλος του ΔΣ του σωματείου.

Να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση έγινε μετά και την ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης ότι θέτει σε υποχρεωτικές άδειες 180 εργαζόμενους, στην κύρια μονάδα παραγωγής Χ2 στο εργοστάσιο του Βοτανικού, από 24 Φλεβάρη μέχρι και 4 Μάρτη, με το πρόσχημα ότι υπάρχει μεγάλο «στοκ» στην εταιρία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγελία για τους ελλιπής ελέγχους

Την «απαράδεκτη τακτική του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΙΚΑ» καταγγέλλουν με υπόμνημά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, καθώς δε γίνονται έλεγχοι σε χώρους δουλιάς απογευματινές και βραδινές ώρες, Σάββατα και Κυριακές.

Μετά από επίσκεψη μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, διαπιστώθηκε ότι σε πολλά εργοτάξια της Εγνατίας οδού:

  • Δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, δεν υπάρχουν πίνακες εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τις υπερωρίες και δεν ασφαλίζονται. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ελλιπή.
  • Σάββατα και Κυριακές δεν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και δεν παίρνουν προσαυξημένο το μεροκάματο.

Τα σωματεία θεωρούν «απαράδεκτη την τακτική του υπουργείου και της διοίκησης του ΙΚΑ που με αυτή την απόφαση πριμοδοτεί ακόμα μια φορά τους εργοδότες και αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και σύνταξη αύριο. Παράλληλα, τους αφήνει έκθετους σε τυχόν ατυχήματα. Την ίδια ώρα που το ΙΚΑ δηλώνει αδυναμία να καταβάλει παροχές σύνταξης στους εργαζόμενους, αφήνει και χάνονται τεράστια ποσά εσόδων».

Καταγγέλλονται επίσης τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τακτικοί έλεγχοι όλο το 24ωρο. Τέλος, καλούν ΓΣΕΕ -Ομοσπονδίες να βοηθήσουν αποφασιστικά «να σταματήσει η απαράδεχτη κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ