ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΜΙΔΑΚΗ
Θέλει και τους δρόμους δικούς του

Προκλητικός εμφανίζεται ο όμιλος Μαμιδάκη, ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το δήμο της Αθήνας να προχωρήσει σε αλλαγές μονοδρομήσεων και πεζοδρομήσεις οδών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να εξυπηρετηθεί το ιδιωτικό πολυθεματικό κέντρο «Αθηναΐς ΑΕ» που ανήκει σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, ζητά από το δήμο, στις οδούς Καστοριάς, Κορυτσάς, Αγ. Ορους και Κασσάνδρας να αλλάξει η φορά τους και να γίνει αντίθετη από τη σημερινή, καθώς και οι οδοί Βούρμπιανης και Φιλούντος να πεζοδρομηθούν. Οι παραπάνω δρόμοι περικλείονται από τις οδούς Σπ. Πάτση, Ιεράς Οδού, Λ. Αθηνών και Λ. Κωνσταντινουπόλεως. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο και αποστάλθηκε από το δήμο η αίτηση, δέχτηκε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις «ελαφρά τη καρδία», χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένους ελέγχους στην περιοχή, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει αντίρρηση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Από την πλευρά της τόσο η διεύθυνση οδοποιίας του δήμου Αθήνας, όσο και το διαμερισματικό συμβούλιο του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος απέρριψαν το αίτημα της «ΑΘΗΝΑΪΣ ΑΕ». Αλλωστε, ακόμη και στην πολεοδομική μελέτη αναβάθμισης της γειτονιάς του Βοτανικού, της Διεύθυνσης του Σχεδίου Πόλεως, δεν υπάρχει πρόταση αλλαγής στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων οδών. Αντιθέτως, υιοθετείται η υφιστάμενη κατάσταση.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο, που κατέθεσε η Διεύθυνση Οδοποιίας στο δημοτικό συμβούλιο, η «πιθανή αναδρόμηση της οδού Καστοριάς θα καταστήσει την οδό Σπ. Πάτση απροσπέλαστη, θα δημιουργήσει δε αυξημένες περιπορίες και χρονικές καθυστερήσεις σε αυτούς - κατοίκους και εργαζόμενους - που θέλουν πρόσβαση στην περιοχή». Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά τελικά η συζήτησή του αναβλήθηκε.


«Εφυγε» ένας σεμνός αγωνιστής

Πριν από λίγες μέρες άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη ο Λευτέρης Κανελλόπουλος, γνωστός ως Libero σε όσους βρέθηκαν στην Ιταλία από τις αρχές της δεκαετίας του 50' μέχρι τη μεταπολίτευση, αλλά ακόμη και μέχρι πρόσφατα.

Παλιοί του φίλοι στην Αθήνα, σκοπεύουν να συναντηθούν για να τον θυμηθούν (τηλ: 82.16.316 - 99.21.823). Στη σχετική πρόσκληση αναφέρουν επίσης: «Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του αποτεφρώθηκε στις 7/2/2001. Υπήρξε μέχρι τα τελευταία του, σταθερά "αριστερός" κατά το πώς το εννοούσε εκείνος. Δεν έχει μεγάλη σημασία το "ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα", όσο κυρίως η στάση ζωής που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια. Χρόνια ελπίδων για ένα καλύτερο αύριο, που δυστυχώς απομακρύνθηκε πολύ. Αυστηρός με τον εαυτό του και τους άλλους και συνάμα ευπροσήγορος, γλυκός και ανθρώπινος. "Πεισματάρης" και ταυτόχρονα καλός και ευχάριστος συζητητής, με το ιδιαίτερα σκωπτικό χιούμορ του. Αγαπητός και συνάμα "ενοχλητικός" με τις ατάκες του, κυρίως στα ζητήματα ηθικής τάξης. Συμπαραστάθηκε σε πολλούς, αλλά του συμπαραστάθηκαν λιγότεροι. Ανήκε σε μια γενιά που φεύγει σιγά - σιγά, αφήνοντας κενά που δύσκολα αναπληρώνονται».


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή τους

Την ανάγκη να διασωθούν και να αναβαθμιστούν τα προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν σε γειτονιές της Αθήνας, τόνισαν εκπρόσωποι κατοίκων, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν προχτές το βράδυ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των προσφυγικών της Καισαριανής, της Λ. Αλεξάνδρας, της Δραπετσώνας, της Φιλαδέλφειας και της Πανόρμου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Αναβάθμιση και τη Διάσωση των Προσφυγικών, αποφασίζοντας νέα συνάντηση στις 27 Φλεβάρη. Σημειώνεται ότι η προχτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Εκ μέρους των κατοίκων των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας μίλησε ο Δ. Φραξιόπουλος, αρχιτέκτων και αντιπρόεδρος του συλλόγου της γειτονιάς, όπου τα προσφυγικά απειλούνται με κατεδάφιση. Σημειώνεται ότι όλη η περιοχή είναι 14,5 στρέμματα, από τα οποία τα 10 είναι ελεύθερος αναξιοποίητος χώρος. Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου, αν ανακαινιστούν τα κτίρια και τα υπόλοιπα 10 στρέμματα γίνουν πράσινο, τότε το κόστος αγγίζει το 1 δισ. δραχμές. Αντιθέτως, αν τα κτίρια αγοραστούν, γκρεμιστούν για να αξιοποιηθεί αλλιώς ο χώρος, τότε το κόστος φτάνει τα 5 δισ. δραχμές.

Στη συνοικία της Ν. Φιλαδέλφειας, η Αλ. Βαρούτσου, κάτοικος της περιοχής, είπε ότι μετά τους σεισμούς του 1981 και του 1999, ορισμένα από τα προσφυγικά σπίτια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και η δημοτική αρχή, υποσχόμενη στους κατοίκους ότι θα τους δώσει καινούρια σπίτια, γκρέμισε 400 από τα 1.700 προσφυγικά. Φυσικά, κανείς από τους κατοίκους δεν πήρε σπίτι και πολλοί το έχουν μετανιώσει.

Πρόβλημα υπάρχει σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Αλ. Γάσπαρη και στην Καισαριανή, σε σχέση με το «φιλέτο γης», στο «τρίγωνο του Αγ. Νικολάου».

Στην Δραπετσώνα, τέλος, μετά το σεισμό του 1999, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε βγάλει τα προσφυγικά επικινδύνως ακατάλληλα, κάτι που όπως είπε η Α. Βρυχέα, αρχιτέκτων και καθηγήτρια ΕΜΠ, δεν ισχύει, εφόσον σε έκθεση που έκαναν ειδικοί στατικοί πολεοδόμοι του Πολυτεχνείου φαίνεται ότι τα κτίρια δεν είναι επικινδύνως ακατάλληλα.

Κηδεύεται σήμερα ο Αντ. Μιχαλακέας

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι ο αρεοπαγίτης Αντ. Μιχαλακέας, ο οποίος πέθανε προχτές από καρδιακό επεισόδιο.

Στα δύσκολα χρόνια της χούντας, νεαρός αρεοπαγίτης, ο Αντ. Μιχαλακέας εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Αμυνα», συλλήφθη στη Νάξο και απολύθηκε από το δικαστικό σώμα. Για την αντιστασιακή του δράση, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων στη «δίκη των 35» της «Δημοκρατικής Αμυνας» και κρατήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας μέχρι το 1973. Αρεοπαγίτης έγινε το 1999.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος δήλωσε για τον Αντ. Μιχαλακέα ότι «η πατρίδα μας έχασε ανεπάντεχα ένα μεγάλο δικαστή». «Το ανάστημά του, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δε μετριέται με τα συνηθισμένα μέτρα της επιστημοσύνης, της εντιμότητας και της φιλοπονίας. Ο Αντ. Μιχαλακέας με μια ηρωική υπέρβαση των τετριμμένων, με το πύρωμα μιας μεγάλης και σπάνιας ψυχής, έγραψε την ιστορία του με το αυτονόητα: Τηρώντας τον όρκο στο Σύνταγμα και την Πατρίδα».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υποβάθμισε τη διαμαρτυρία για το νόμο «Πολιτεία»

Σε υποβάθμιση του αγώνα που δίνουν οι δήμοι για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος «Πολιτεία», προχωρά έντεχνα ο Δήμος της Αθήνας και η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα αποφασίσει να καταγγείλει το νόμο, με πληρωμένη διαφήμιση στον Τύπο. Σε αυτή την καταγγελία περιλαμβάνονταν: Η αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην υποχρεωτική μεταβίβαση στο δήμο αρμοδιοτήτων των Κρατικών Παιδικών Σταθμών, αθλητικών κέντρων και της συντήρησης των σχολικών κτιρίων με ταυτόχρονη μεταφορά των πόρων και της υποδομής που απαιτούνται για να ανταποκριθεί ο Δήμος Αθηναίων στις νέες αρμοδιότητες. Οταν όμως, τυπώθηκε η καταγγελία, τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν υπήρχε, κάτι που καταδικάζει η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» με ανακοίνωσή της, όπου τονίζει: «Η μη αναφορά σε όλα αυτά τα ζητήματα στην ανακοίνωση - καταγγελία του Δήμου Αθηναίων υποβαθμίζει και περιορίζει εξαρχής αγώνα στον οποίο καλεί και τους υπόλοιπους δήμους».

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Απομάκρυνση κεραιών ζητά η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από σημεία που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ειδικά όταν επηρεάζουν παιδιά, ζήτησε χτες η Συμπαράταξη για την Αθήνα, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στα Πατήσια, στην περιοχή που συμβάλλουν οι οδοί Αγ. Λαύρας και Ηρακλείου. Στο αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση των κεραιών, η δημοτική αρχή αποφάσισε απλά να καταθέσει υπέρ των κατοίκων όταν θα γίνει η εκδίκαση των σχετικών ασφαλιστικών μέτρων. Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου, υπογράμμισε ότι «τα τυχόν κρούσματα καρκίνου ή λευχαιμίας θα παρουσιαστούν μετά από δέκα με δεκαπέντε χρόνια και αυτό γιατί η κινητή τηλεφωνία είναι κάτι καινούριο». Ταυτόχρονα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αναλογιστούν ότι έχουν ήδη βγει έρευνες που αναφέρουν ότι το κινητό τηλέφωνο προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο, πόσο μάλλον η κεραία που δίνει τα σήματα. Τέλος, ζήτησε, να απομακρυνθούν οι κεραίες από τις κατοικημένες περιοχές και ειδικότερα όταν επηρεάζονται μικρά παιδιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα κινητοποίηση για την απομάκρυνση των κεραιών από την περιοχή, καθώς οι κεραίες βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων από παιδικό σταθμό.

Εκ μέρους των κατοίκων μίλησε η κ. Σαχά, η οποία ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εγγυηθεί ότι «τα παιδιά μας, όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, δε θα παρουσιάσουν μετά από μερικά χρόνια κρούσματα σοβαρών ασθενειών».

Στον Κορυδαλλό ο Κράλλης

Στον Κορυδαλλό οδηγήθηκε χτες ο Θεόδωρος Κράλλης, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις αλλά και αμετάκλητο βούλευμα που τον έχει παραπέμψει σε δίκη για συνέργεια στη δολοφονία του 45χρονου επιχειρηματία Γ. Νικολαΐδη και της 32χρονης φίλης του, Σούλας Καλαθάκη. Κατά την προσαγωγή του δήλωσε ότι είναι αθώος. Ο Κράλλης παραδόθηκε, παρουσία του δικηγόρου του, χτες, σε άνδρες της Ασφάλειας στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η κίνηση του Κράλλη να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την υπόθεση αρπαγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Νικολαΐδη και της Καλαθάκη. Ως εγκέφαλος πάντως της υπόθεσης εμφανίζεται ο Παναγιώτης Κράμπης, ο οποίος κρατείται στην Αγγλία για άλλες υποθέσεις, ενώ έχει ζητηθεί η έκδοσή του από τις ελληνικές αρχές.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκδήλωση για την Λιλή Ζωγράφου

Εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη της διακεκριμένης συγγραφέα Λιλής Ζωγράφου, οργανώνει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στη Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα λόγου, 6.30 το απόγευμα), το ΔΣ των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, στα οποία η συγγραφέας κληροδότησε τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων της. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και ο νομικός της σύμβουλος Παναγιώτης Τσουμάνης. Επίσης θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων της από τους ηθοποιούς Μηνά Χατζησάββα και Πέγκυ Τρικαλιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ