ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
58 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Επίκαιρα μηνύματα του αγώνα των νέων

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ -ΠΕΑΦΕ- για την επέτειο της ίδρυσης της νεολαιίστικης οργάνωσης

H ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων-ΕΠΟΝ- στις 23 Φλεβάρη 1943, έχει αναγνωριστεί, από φίλους και εχθρούς, ως το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της ελληνικής νεολαίας όλων των εποχών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ -ΠΕΑΦΕ με αφορμή την επέτειο των 58 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής αυτής οργάνωσης. Ενώ, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ:

Πρόκειται για ένα πρωτοφανέρωτο κίνημα που αγκάλιασε τους νέους και τις νέες στα ζοφερά εκείνα χρόνια της σκλαβιάς και που, όμως, πενήντα οκτώ χρόνια τώρα εξακολουθεί να προβάλλει ζωντανά και ελπιδοφόρα τα μηνύματα και τα οράματά της στα σημερινά νιάτα. Και είναι τα οράματα και τα μηνύματα αυτά, σχεδόν αναλλοίωτα και επίκαιρα.

  • Ο βαθύς πόθος για τη Λευτεριά.
  • Η θέληση για αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων.
  • Η πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας από το σφιχταγκάλιασμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Ο αγώνας για την προκοπή και τη δημιουργία της Νέας Γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, ενάντια στην ξενόφερτη κουλτούρα των δήθεν εκσυγχρονιστών.
  • Η θέληση για την παγκόσμια Αδελφοσύνη και αλληλεγγύη κατά των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Είναι μηνύματα και οράματα που τα έζησε και τα πλήρωσε με ποτάμια αίματος η ΕΠΟΝίτικη γενιά και τα βιώνει και η σημερινή γενιά 58 ολόκληρα χρόνια από τότε!

Η ΕΠΟΝίτικη γενιά που διαδέχτηκε τους πρωτοπόρους της εποχής της (τα νιάτα της ΟΚΝΕ) και δημιούργησε το νέο άνθρωπο του αγώνα, της θυσίας και του πολιτισμού, τον ΕΠΟΝίτη, την ΕΠΟΝίτισσα και τα Αετόπουλα μπορεί σήμερα να περηφανεύεται πως έχει άξιους συνεχιστές της, τους Νέους και τις Νέες της ΚΝΕ.

Και είναι ελπιδοφόρα τα δείγματα για μας τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες και τους φίλους της ΕΠΟΝ, να βλέπουμε τους νέους κομμουνιστές μέσα από την τόσο ζωντανή οργάνωσή τους την ΚΝΕ, να αποδέχονται την ιστορική πείρα της ΕΠΟΝ και να συνεχίζουν στα βήματά μας με το σημερινό ρυθμό του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα του τότε και του τώρα.

Χαιρετίζουμε τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ και καλούμε τους νέους και τις νέες να πυκνώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ και να αγωνιστούν για το ανέβασμα του κινήματος της νέας γενιάς, μέσα από ένα ισχυρό μέτωπο πάλης, ικανό να συνενώσει την πλειοψηφία της, στην αποφασιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στη δουλιά, στη μόρφωση και τον πολιτισμό. Για την ενεργητική, πρωτόβουλη συμβολή της νεολαίας στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Εμείς οι παλιοί ΕΠΟΝίτες, στεκόμαστε δίπλα στην ΚΝΕ μαζί με το λαό μας στους νέους μεγάλους αγώνες για έναν καλύτερο και ελπιδοφόρο καινούριο κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ -ΠΕΑΦΕ.

ΠΕΑΕΑ ΚΟΛΩΝΟΥ
Τιμή στους 25 εκτελεσμένους ΕΠΟΝίτες

Από την εκδήλωση για τους 25 ΕΠΟΝίτες
Από την εκδήλωση για τους 25 ΕΠΟΝίτες
Μια σεμνή εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ την περασμένη Κυριακή, για να τιμήσει τη μνήμη των 25 ΕΠΟΝιτών της περιοχής, που εκτελέστηκαν στις 12 Φλεβάρη 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η τελετή έγινε στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου βρίσκεται και η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων παλικαριών. Στην εκδήλωση, εκτός από τους συγγενείς των τιμώμενων πεσόντων αγωνιστών, παρά τη συνεχή και δυνατή βροχή, παραβρέθηκαν και πολλοί αντιστασιακοί, μέλη παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Αθήνας, εκπρόσωποι από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, από το «Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Ακόμη τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αντιπροσωπείες της Κομματικής Οργάνωσης Ακαδημίας - Πλάτωνος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου κατέθεσαν και στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.

Στο χρονικό της εκτέλεσης των 25 ΕΠΟΝιτών, που λίγο πριν χαράξει στην πατρίδα η λευτεριά, πέσανε κάτω από τα βόλια του ξένου και ντόπιου δυνάστη, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Γιώργος Καραντουνιάς. Ακόμη ο ομιλητής έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους αγώνες και τις θυσίες των πατριωτών στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς της κατοχής.

Τέλος κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου να συσπειρωθούν σ' ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και πάλης, για την αντιμετώπιση της καταστροφικής λαίλαπας, που έρχεται και την απεργάζονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Με την κατάθεση των στεφανιών και αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Γιορτή των Αναπήρων Αντιστασιακών

Ο αγώνας έσμιξε με το τραγούδι στην εκδήλωση των αναπήρων θυμάτων αντιστασιακών
Ο αγώνας έσμιξε με το τραγούδι στην εκδήλωση των αναπήρων θυμάτων αντιστασιακών
Στις 4 του Φλεβάρη στο Κέντρο «Μουσική Κιβωτός» στα Πατήσια, πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση των μελών και των φίλων της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ). Οπως πάντα, και τούτη φορά στη γιορτή, οι παλιοί αγωνιστές έδειξαν - με τη νεανική που τους διακρίνει ακατάβλητη δύναμη - πως ξέρουν να γλεντούν, όπως ξέρουν και να αγωνίζονται. Ξανάσμιξαν για ακόμη μια φορά και φέρανε στο νου τους τις παλιές ηρωικές ημέρες του αγώνα, τους δύσκολους εκείνους καιρούς, όταν το αντάμωμα με το θάνατο ήταν πάντα δίπλα τους.

Η αίθουσα του Κέντρου από νωρίς γέμισε ασφυκτικά, όχι μόνο από τους παλιούς αγωνιστές, αλλά και από πολλούς νέους και νέες, που ήρθαν να διασκεδάσουν με τους παππούδες τους και να τους τιμήσουν. Αυτή ακριβώς η ξεχωριστή παρουσία πέρα από την τιμή στους αγώνες της Αντίστασης, υπογραμμίζει και τη συνέχεια αυτού του ηρωικού αγώνα στις σημερινές συνθήκες, όπως τονίστηκε.

Στη συνεστίαση παραβρέθηκαν πολλές αντιπροσωπείες Αντιστασιακών και ΕΑΜογενών οργανώσεων, όπως: Νίκος Τερζόγλου, Πρόεδρος ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ. Κων/νος Καραντζός, Αντιπρόεδρος ΠΕΕΠΠ. Θεμιστοκλής Ζαφειρόπουλος Επ. Πρόεδρος και Χρήστος Νόττας Πρόεδρος του «Φοίνικα». Σταμάτης Σκούρτης από την ΠΣΑΕΑ. Ευαγγ. Πολάτος, Πρόεδρος ΕΣΑΘΕΑ Λαμίας. Μιλτιάδης Παπαθανασίου και Γ. Μπότσης, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχα της ΠΕΥΕΑ. Θεοφάνης Ζήσης, ΕΣΑΘΕΑ Λιβαδειάς. Ακόμη από τους Συνταξιούχους του ΙΚΑ Αθήνας το μέλος του ΔΣ Παναγιώτης Κυμιατζής. Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Κύριλλο Παπασταύρου.

Τη γιορτή άνοιξε με χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους ο ΓΓ της ΠΕΣΑΘΕΑ Τάσος Λυμπερόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τον αδιάκοπο αγώνα των Αναπήρων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή κυριαρχία, καθώς και την ανάγκη της δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ Γ. Τσαγγάρης, στη βασική ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά σ' όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Αναπήρους αγωνιστές και Θύματα, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αντιστασιακών, καθώς και τη λύση του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων.

 
Εκδηλώσεις
58 χρόνια ΕΠΟΝ

Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Παρασκευή 23-2-01: Κατάθεση στεφανιών. Στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στις 11.40 π.μ., στη συμβολή Πανεπιστημίου και Ομήρου, στον τόπο που σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Στις 12.15 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τετάρτη 28-2-01: Στις 5.30 μ.μ. γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του Συνδέσμου, οδός Δ. Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.

Γενικές Συνελεύσεις

Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 18.2.2001 τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ:

  • Καματερού, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Λεωφόρος Φυλής).
  • Νέας Σμύρνης, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Βρυούλων 14).
  • Υμηττού, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Υμηττού.
  • Αγ. Αναργύρων, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων.
  • Καισαριανής, στις 10.30 π.μ., στο Α` ΚΑΠΗ του Δήμου.
  • Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας, στις 10.30 π.μ., στο Καφενείο «ΚΑΣΤΑΝΑ».
Εκδρομή - Προσκύνημα

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και Ομάδα επιζώντων αγωνιστών διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα την Κυριακή 18-2-01, στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας, τόπο όπου δόθηκε μάχη από δυνάμεις του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ με αρχηγό τους τον «Κρόνο», εναντίον γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στις 14-2-1944. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.

Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα Νέου Κόσμου της ΠΕΑΕΑ, σήμερα στις 8 μ.μ., πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του στο κέντρο «ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΛΙ» (πλατεία ΙΚΑ, Ν. Κόσμος). Πληροφορίες στο τηλ.: 90.27.719
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα Κυριακή 18-2-01, στις 9 μ.μ., αποκριάτικο γλέντι στην ταβέρνα το «ΜΑΥΡΕΛΙ» (Κολοκοτρώνη 56, τηλ.: 92.47.263). Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ.: 34.73.573 (Β. Καραμπάτσος), 92.25.832 (Σ. Ψωμιάδης).
  • Το Παράρτημα Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη, τους φίλους και τις οικογένειές τους να παραβρεθούν στον ετήσιο χορό που διοργανώνει την Κυριακή 18-2-01, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Τσάκναντι».
Η εκδήλωση

Για να γιορτάσει τα 58 χρόνια ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει συνάντηση αγωνιστών και φίλων της Οργάνωσης, την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, από τις 5 μμ έως 9 μμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις:

* Στα Γραφεία της ΠΕΑΦΕ, Βερανζέρου 5 (πλατεία Κάνιγγος 5ος όροφος), που θα είναι ανοιχτά κάθε απόγευμα από τις 5.30 έως τις 7.30. Τηλ.: 3830.345.

* Στα καταστήματα του Λυκούργου Τσιρίκου, τηλ.: 3835.927 και της Ευγενίας Ακριτίδου, τηλ.: 2516.128.

Η πίτα των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Την πίτα τους κόβουν την Τρίτη 20.2.2001, ώρα 11 πρωί, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων να συμμετάσχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ