ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ENOΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα συνεκπαίδευση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έως τα σύνορα με τη Ρωσία

Στο FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, θα πραγματοποιηθεί η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2015»

Εκπαίδευση ελληνικών μαχητικών σε εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενο - «τάνκερ» των ΗΠΑ στο πλαίσιο της περσινής «Thracian Star»
Εκπαίδευση ελληνικών μαχητικών σε εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενο - «τάνκερ» των ΗΠΑ στο πλαίσιο της περσινής «Thracian Star»
Βαθαίνει, επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και με στρατιωτικά μέσα, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο, μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται ανοιχτά για αποστολές εκτός ελλαδικού χώρου, έως και τα σύνορα με τη Ρωσία, με στόχο την απόκτηση ετοιμότητας για ανάληψη δράσης ανά πάσα στιγμή και σε όποιο μέρος της Γης χρειαστεί, προς εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από τις 16/7 έως τις 23/7, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2015», με αεροσκάφη F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης. Ασκηση, η οποία διοργανώνεται από τη Βουλγαρία και θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας, το οποίο σημειωτέον απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται μάλιστα με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...

Το ΓΕΑ προσθέτει: «Η άσκηση έχει σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας».

Στην «Thracian Star 2015», θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, ΗΠΑ και Ρουμανία.

Εκπαίδευση για στρατιωτικές επεμβάσεις μακριά από την Ελλάδα

Η άσκηση είχε γίνει και πέρυσι, από 29 Μάη έως και 4 Ιούνη, διάστημα κατά το οποίο ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων μας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται στο FIR Σόφιας, πολύ κοντά στα σύνορα με Ουκρανία και Ρωσία, και ενώ συνεχίζεται η ένταση στο Ουκρανικό, ενώ συνεχίζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για την είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, σ' άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με την καπιταλιστική Ρωσία, δείχνει πόσο βαθαίνει η τέτοια εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατ' εντολή της κυβέρνησης και για τα συμφέροντα ντόπιων και άλλων μονοπωλίων.

Σε αυτήν τη βάση, διόλου τυχαία δεν είναι και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, ότι «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που -γιατί όχι- μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα», ακριβώς στην προσπάθεια «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», μέσω της παροχής πρόσθετων υπηρεσιών σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ξεκινά σήμερα νέα εξόρμηση στα Βαλκάνια

Στην Πρίστινα βρίσκεται, σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ι. Μουσταφά, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χ. Θάτσι.

Αύριο Τετάρτη, μεταβαίνει στα Τίρανα, όπου προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ε. Ράμα και έπειτα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπ. Νισάνι. Την ίδια μέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ι. Μέτα και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Ενα ερώτημα, βέβαια, είναι τι κλίμα θα επικρατήσει στις διμερείς επαφές στα Τίρανα, εφόσον το τελευταίο διάστημα, η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο και τα θαλάσσια «οικόπεδα» που έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει, επίσης, και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.

Μεθαύριο Πέμπτη, ο Κοτζιάς μεταβαίνει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου, στο Σαράγεβο, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το Βόσνιο συμπρόεδρο Μπ. Ιζετμπέγκοβιτς, καθώς και με τον πρωθυπουργό Φ. Νόβαλιτς. Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με το Βόσνιο ομόλογό του, Ι. Κρνάντακ, καθώς και με τους συμπροέδρους της Ομοσπονδίας, το Σέρβο Μ. Ιβαντις και τον Κροάτη Ντρ. Κόβιτς.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν ταξίδια του Ν. Κοτζιά σε Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα, στα τέλη Ιούνη. Βασικός άξονας αυτών των ταξιδιών είναι η παραπέρα διείσδυση ντόπιων κεφαλαίων που λιμνάζουν στις βαλκανικές αγορές, η προώθηση σχεδίων για κάθετους αγωγούς καυσίμων, που ξεκινώντας από την Ελλάδα θα διακλαδώνονται προς το Βορρά, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κόμβο.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι η τέτοια εξόρμηση Κοτζιά γίνεται, ενώ περιδιαβαίνουν τις βαλκανικές πρωτεύουσες, για επαφές με τις κυβερνήσεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ενώ πρόσφατα περιοδεία έκανε στην περιοχή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Αλλο ένα σημάδι των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της περιοχής. Επικίνδυνες κόντρες όπου εμπλέκει το λαό η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να παίξει κάποιο ρόλο σε όφελος του ντόπιου κεφαλαίου...

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ μέσω χρηματικών προστίμων

Δύο χρηματικά πρόστιμα στο ΚΚΕ, για αφισοκόλληση, συνολικού ύψους 4.217 ευρώ, επέβαλε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του συνεδρίασης. Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγγέλλοντας την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ και ποινικοποίησης της πολιτικής του δράσης.

Τα πρόστιμα αφορούσαν την προπαγάνδιση συγκεντρώσεων του ΚΚΕ που έγιναν τον Μάρτη, ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Η μία συγκέντρωση μάλιστα ήταν με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η επιβολή των προστίμων έγινε με βάση το νόμο για «παράνομη επικόλληση διαφημιστικών αφισών και αυθαίρετη τοποθέτηση banners μηνυμάτων», λες και το ΚΚΕ είναι καμιά εταιρεία...

Στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε παρέμβαση ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Κατήγγειλε φάμπρικα προστίμων που στοχεύει στο χτύπημα του ΚΚΕ και της πολιτικής του, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενάντια στα μνημόνια, που δεν «αρέσει» στη διοίκηση του Δήμου, η οποία τα στήριξε και εξακολουθεί να τα στηρίζει. Και θύμισε ότι ο δήμαρχος συμμετείχε και στην επιτροπή υπέρ του «ΝΑΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ, γιατί προφανώς η διοίκηση του δήμου δεν συμφωνεί με την πολιτική του, με το περιεχόμενο των μηνυμάτων του. Θέλει να σιωπήσει και να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μέρος της οποίας υλοποιείται και εφαρμόζεται και από τη διοίκηση του δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η φάμπρικα προστίμων παρατηρείται μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης».

Πρόσθεσε ότι «αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν στοχεύουν μόνο ενάντια στο ΚΚΕ. Στοχεύουν ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και παλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αποφάσεις άκρως αντιδημοκρατικές, θυμίζουν μαύρες εποχές. Είναι προσχηματική η επιχειρηματολογία περί καθαριότητας, νομιμότητας, κλπ.».

Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την εισήγηση της διοίκησης και να μην αποφασίσει την επιβολή των προστίμων. Επίσης, απαίτησε να σταματήσει η βιομηχανία προστίμων σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και ξεκαθάρισε ότι τέτοιες κινήσεις δεν τρομοκρατούν τους κομμουνιστές και δεν πρόκειται να σταματήσουν την πολιτική δράση του ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου οχυρωμένη πίσω από τη «νομιμότητα» αποφάσισε την επιβολή των προστίμων...

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου φωνάζοντας «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».

ΝΑΤΟ
«Σημαντική» για την «ασφάλεια» η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Τη σημασία που έχει η αντιλαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα στην προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, για τη «σταθερότητα» και «ασφάλεια» υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία σημείωσε ότι «είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» και συνέχισε: «Η σταθερότητα, η οικονομική ευημερία είναι σημαντικές για πολλούς λόγους, με πρώτο την ασφάλεια όλων των χωρών μας».

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον» και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ