Τρίτη 14 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ξεκινά σήμερα νέα εξόρμηση στα Βαλκάνια

Στην Πρίστινα βρίσκεται, σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ι. Μουσταφά, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χ. Θάτσι.

Αύριο Τετάρτη, μεταβαίνει στα Τίρανα, όπου προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ε. Ράμα και έπειτα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπ. Νισάνι. Την ίδια μέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ι. Μέτα και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Ενα ερώτημα, βέβαια, είναι τι κλίμα θα επικρατήσει στις διμερείς επαφές στα Τίρανα, εφόσον το τελευταίο διάστημα, η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο και τα θαλάσσια «οικόπεδα» που έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει, επίσης, και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.

Μεθαύριο Πέμπτη, ο Κοτζιάς μεταβαίνει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου, στο Σαράγεβο, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το Βόσνιο συμπρόεδρο Μπ. Ιζετμπέγκοβιτς, καθώς και με τον πρωθυπουργό Φ. Νόβαλιτς. Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με το Βόσνιο ομόλογό του, Ι. Κρνάντακ, καθώς και με τους συμπροέδρους της Ομοσπονδίας, το Σέρβο Μ. Ιβαντις και τον Κροάτη Ντρ. Κόβιτς.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν ταξίδια του Ν. Κοτζιά σε Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα, στα τέλη Ιούνη. Βασικός άξονας αυτών των ταξιδιών είναι η παραπέρα διείσδυση ντόπιων κεφαλαίων που λιμνάζουν στις βαλκανικές αγορές, η προώθηση σχεδίων για κάθετους αγωγούς καυσίμων, που ξεκινώντας από την Ελλάδα θα διακλαδώνονται προς το Βορρά, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κόμβο.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι η τέτοια εξόρμηση Κοτζιά γίνεται, ενώ περιδιαβαίνουν τις βαλκανικές πρωτεύουσες, για επαφές με τις κυβερνήσεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ενώ πρόσφατα περιοδεία έκανε στην περιοχή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Αλλο ένα σημάδι των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της περιοχής. Επικίνδυνες κόντρες όπου εμπλέκει το λαό η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να παίξει κάποιο ρόλο σε όφελος του ντόπιου κεφαλαίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ