ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Σκληρή διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων

Κάθε εξέλιξη θα αλληλεπιδράσει με κρίσιμες οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες, τόσο στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, όσο και γενικότερα, ενώ θα επιδράσει στους ανταγωνισμούς στην περιοχή

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σκληρά παζάρια μέχρι την ύστατη στιγμή διαδραματίζονταν ως χτες βράδυ στη Βιέννη, μεταξύ διπλωματών από το Ιράν, τις πέντε μόνιμες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα των 5+1), με στόχο την υπογραφή μίας τελικής, συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία εάν τελικά επιτευχθεί, θα προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό προσκήνιο.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, σημείωσε χτες το απόγευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πριν μία ακόμη συνάντησή του με τους ομολόγους του από την Ομάδα των 5+1, πως οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι πολύ κοντά, ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στις τελευταίες συναρπαστικές στιγμές πριν μία συμφωνία, αν και παραμένουν κάποια ζητήματα». Ο ίδιος εξέφρασε αδυναμία να προβλέψει «εάν η συμφωνία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη» ή εάν θα δινόταν μία ακόμη παράταση στις σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αισιόδοξος για την πιθανότητα συμφωνίας, ακόμη και λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, εμφανίστηκε το απόγευμα στη Βιέννη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως, ακόμη και χτες το βράδυ, ξεκίνησε μία παράλληλη συνάντηση, αφενός σε επίπεδο υφυπουργών και αφετέρου σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ιράν, (Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ), ΗΠΑ (Τζον Κέρι), της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική (Φεντερίκα Μογκερίνι), του επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) Αλί Ακμπα Σαλέχι, του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας Ερνεστ Μόνις.

Διπλωματικές πηγές από την έδρα των διαβουλεύσεων στη Βιέννη ανέφεραν πως το Ιράν έχει πετύχει μερική άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων, με τέτοιο τρόπο ώστε να του επιτρέπει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες της περιοχής, υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση «της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Σημείο αιχμής και σκληρών παζαριών φαινόταν πως παρέμενε το ζήτημα των διεθνών ελέγχων στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμα για την άρση των διεθνών και δυτικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Τέλος, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε πως το Ιράν πιέζει, μεταξύ άλλων, και για ένα σχέδιο απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ορίζει σαφώς πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι νόμιμο...

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση Νταβούτογλου - Κιλιντσάρογλου

Συμφώνησαν στη σημασία συγκρότησης «ισχυρής κυβέρνησης»

Από τη χτεσινή υποδοχή του Νταβούτογλου στα κεντρικά γραφεία του CHP, που σηματοδότησε την έναρξη των επίσημων παζαριών για τη νέα κυβέρνηση
Από τη χτεσινή υποδοχή του Νταβούτογλου στα κεντρικά γραφεία του CHP, που σηματοδότησε την έναρξη των επίσημων παζαριών για τη νέα κυβέρνηση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στη σημασία που έχει η συγκρότηση μιας «ισχυρής κυβέρνησης» συμφώνησαν χτες ο ηγέτης του (συντηρητικού ισλαμικού) AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο επικεφαλής του (σοσιαλδημοκρατικού κοσμικού) CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, στην πρώτη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Επισήμανα ότι η χώρα δεν μπορεί ν' αντέξει ούτε ένα λεπτό ακόμα χωρίς κυβέρνηση και ότι χρειάζεται να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα πατά σε γερές βάσεις και αμοιβαία εμπιστοσύνη» εξήγησε ο Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, συμπληρώνοντας ότι και ο Κιλιντσάρογλου «έδωσε έμφαση στην (ανάγκη για) "ισχυρή κυβέρνηση". Αντιλαμβάνομαι ότι, σ' αυτό το πλαίσιο, έχουμε πετύχει μια κοινή αντίληψη για την επανάληψη αυτών των επαφών». Τα περί «ισχυρής κυβέρνησης» εντάσσονται στη συζήτηση για το κατά πόσο μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορέσει να ασκήσει μακροπρόθεσμα έργο και να προσπεράσει δυσκολίες συνεννόησης και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως δήλωση διάθεσης για γενναίους συμβιβασμούς ή σκληρά παζάρια.

Ο Νταβούτογλου ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι επαφές με το CHP θα συνεχιστούν (οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης θα εντοπιστούν στο δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, υποστήριξε). Σήμερα, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Νταβούτογλου με το MHP και αύριο με το HDP.

Πάντως, από τη μεριά του φιλοκουρδικού (πολυτασικού με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική τάση) HDP, η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, που συμπροεδρεύει στο κόμμα, τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, σε περίπτωση που υποτίθεται ότι θα πάρουμε μέρος σε κάθε σχήμα συνεργασίας... Αλλά η αλήθεια είναι ότι το AKP δε θέλει να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το HDP». «Ηταν ο Νταβούτογλου που εξέφρασε την άποψη ότι μια συνεργασία με το HDP εμφανίζεται ως μακρινό ενδεχόμενο» συμπλήρωσε η Γιουκσεκντάγκ, αναδεικνύοντας την ετοιμότητα του κόμματός της να συνεργαστεί, για την αστική διαχείριση της καπιταλιστικής Τουρκίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βιομηχανικό δυστύχημα που σημειώθηκε χτες, λίγο μετά τις 9 π.μ., υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη βιομηχανία «Harford Attachments» στο Νόργουιτς της Βρετανίας, προκάλεσε το θάνατο ενός 50χρονου και ενός 20χρονου εργαζόμενου. Το ίδιο 24ωρο, αντιδράσεις προκαλούν στη Βρετανία τα σχέδια της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, ώστε να καταστήσει εφικτή την απέλαση όλων των ξένων φοιτητών που συνδυάζουν τις σπουδές με την εργασία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Τέλος, αναστάτωση προκάλεσε χτες, στο αεροδρόμιο του Χίθροου, η είσοδος δεκάδων ακτιβιστών σε διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πιθανή επέκταση του αεροδρομίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άμεση απόσυρση κατεψυγμένων προϊόντων της αμερικάνικης εταιρείας «Barber Foods» με βάση το κοτόπουλο, περίπου 771.000 τόνων, λόγω σαλμονέλας, ζήτησε χτες η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) στις ΗΠΑ, μετά την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε έξι άτομα στη Μινεσότα και στο Ουισκόνσιν, έως και 15 μέρες πριν.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Παρανάλωμα πυρός έγιναν χτες πέντε ξύλινα σκάφη που είχαν ελλιμενιστεί σε κανάλι του Ντουμπάι, κοντά στη γέφυρα Μακντούμ, από άγνωστη αιτία, προκαλώντας για ώρα δύσπνοια σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής, που είχε «πνιγεί» από τεράστια μαύρα σύννεφα καπνού.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από τις βόμβες σαουδαραβικών αεροσκαφών, δύο μέρες μετά την έναρξη «εκεχειρίας» που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και τέθηκε σε εφαρμογή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Από τις ίδιες επιθέσεις, καταστράφηκαν 15 σπίτια και τραυματίστηκαν άλλοι 45 άμαχοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι, όταν τινάχτηκε στον αέρα το αυτοκίνητό του, με το που άναψε τη μηχανή. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης σε συνοικία του Βελιγραδίου και σύμφωνα με την αστυνομία είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ποινική έρευνα για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων διεξάγεται σε βάρος του 42χρονου Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, σχετικά με γεγονότα που ανάγονται στην εποχή που ήταν δικηγόρος. Ο ίδιος παραιτήθηκε χτες από την ηγεσία του κόμματος, αλλά αρνήθηκε να πράξει το ίδιο και για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ ανέλαβαν χτες την ευθύνη για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε περιοχές της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 81.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, δήλωσε χτες ότι ζητά πλήρη έρευνα, για να διαπιστωθεί αν ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν (γνωστός ως «Ελ Τσάπο») που απέδρασε προχτές, είχε βοήθεια από κρατικούς υπαλλήλους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απόπειρα ληστείας έγινε χτες σε εμπορικό κέντρο στα περίχωρα του Παρισιού, με πρωταγωνιστές τρεις ενόπλους που διέφυγαν από την αστυνομία, αφού η τελευταία κατάφερε να απελευθερώσει συνολικά 18 υπαλλήλους που οι ληστές είχαν αρχικά θέσει υπό ομηρία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη στρατιωτική βάση Καμπ Τσάπμαν, που μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι Αμερικάνοι, στην ανατολική επαρχία Κχοστ του Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, για να υποστηρίξουν ότι ο ηγέτης τους, Χαφιζ Σαΐντ, δε σκοτώθηκε στην πρόσφατη επιδρομή αμερικανικού «drone».

ΜΟΣΧΑ.-- Το θάνατο 23 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 19 προκάλεσε η κατάρρευση τμήματος ενός εκπαιδευτικού κέντρου αλεξιπτωτιστών στο Ομσκ της Σιβηρίας. Πηγές του υπουργείου Αμυνας συνέδεσαν το δυστύχημα με λάθη που έγιναν στις πρόσφατες επισκευαστικές εργασίες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι νιγηριανές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τις πληροφορίες για τη σφαγή 43 χωρικών σε βορειοανατολικές μεθοριακές περιοχές της χώρας, το Σαββατοκύριακο, από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Βομβιστική επίθεση τζιχαντιστή, πιθανώς της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», στο βόρειο Καμερούν, προκάλεσε χτες το πρωί το θάνατο 12 πολιτών και ενός στρατιώτη από το Τσαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ