ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμεση καταβολή των συντάξεων ζητούν οι συνταξιούχοι

Την άμεση καταβολή των συντάξεων στην ολότητά τους, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και από το 2010 μέχρι σήμερα «έχουν εξανεμίσει μισθούς και συντάξεις, οδηγώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους σε φτωχοποίηση». Υπογραμμίζει πως στην ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή ρότα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, προσθέτοντας και άλλα νέα μέτρα εναντίον των ήδη καθημαγμένων συνταξιούχων και λοιπών λαϊκών στρωμάτων, υπογράφοντας ένα καινούργιο μνημόνιο - λαιμητόμο κάθε συνταξιουχικού και εργατικού δικαιώματος, χάριν της νέας χρηματοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οπως σημειώνει «με στόχο την τρομοκράτηση και τον πλήρη ευτελισμό συνταξιούχων και εργαζομένων για να περάσει, όσο ανώδυνα γίνεται για την κυβέρνησή σας, αυτή η αντεργατική σας πολιτική, πραγματική λαίλαπα για τις συντάξεις που θα τις καταντήσετε φιλοδωρήματα, εφαρμόσατε και το capital control στέλνοντάς μας ανήμπορους, ασθενείς, υπερήλικες κ.λπ. στις ουρές των ΑΤΜ, χωρίς να σας προβληματίζει, ούτε κατ' ελάχιστον αν έχουμε ανάγκη φαρμάκων, ιατρικών επισκέψεων, αν συντηρούμε παιδιά και εγγόνια που αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές τα έστειλαν στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Κύριε Υπουργέ, τη ζωή μας την καταντήσατε κόλαση. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των συντάξεών μας στην ολότητά τους κάθε μήνα, αρχής γενομένης από σήμερα. Χρήματα έχετε, φτάνει να σταματήσετε τις επιχορηγήσεις, τις πληρωμές στους δανειστές κ.λπ.

Σας δηλώνουμε ότι παρίες της ζωής δεν θα γίνουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μας οδηγήσετε για αναζήτηση τροφής στους κάδους των απορριμμάτων, να πεθαίνουμε στους δρόμους ανήμποροι.

Θα αντιπαλέψουμε κάθε πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και την αυτοκτονία. Δουλέψαμε τριάντα πέντε (35), χρόνια, πληρώσαμε όλες τις ασφαλιστικές μας εισφορές και λοιπές υποχρεώσεις μας προς το κράτος, δεν κλέψαμε, δεν φοροδιαφύγαμε, δεν βγάλαμε λεφτά έξω από τη χώρα, δεν χρηματοδοτηθήκαμε, ούτε επιδοτηθήκαμε από το κράτος, απεναντίας καταληστεύθηκαν από το κράτος με διάφορους τρόπους οι ασφαλιστικές μας εισφορές, χάριν των βιομηχάνων και εφοπλιστών και μιας ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο, των κερδών τους».

Στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

«Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Διεκδίκηση»: Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας, αύριο Τετάρτη (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πουν ένα ηχηρό «όχι» στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στην εντατικοποίηση και την απληρωσιά, στις απολύσεις, τις άδειες άνευ αποδοχών και την εκ περιτροπής εργασία. Να διεκδικήσουν να καλυφτούν τώρα οι απώλειες που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι πράξη ευθύνης κάθε εργαζόμενου, κάθε έντιμου συνδικαλιστή, κάθε σωματείου, να μη γίνουμε "ουρά" των διαφόρων επιλογών που πτωχεύουν το λαό!», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του και εξηγεί: «Το δίλημμα "χρεοκοπία ή σκληρά μέτρα και μνημόνια" το ξαναζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το αποτέλεσμα γνωστό. Στο ίδιο δίλημμα θέλουν να μας ρίξουν και τώρα. Εμείς να μην πάμε κάτω από τις δικές τους σημαίες. Να απορρίψουμε τους μονόδρομους των μνημονίων διαρκείας των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, που υιοθετούν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία, για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το Συνδικάτο καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, αλλά και τους εργαζόμενους σε κάθε ξενοδοχείο και επισιτιστικό κατάστημα, σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου, να πάρουν θέση απέναντι στο νέο μνημόνιο, δυναμώνοντας την οργάνωση, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη. Υπενθυμίζουμε πως έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης, μετά από σύσκεψη που έκανε τις προηγούμενες μέρες. Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «Το μεγάλο μας όπλο είναι η αλληλεγγύη μας, που οπλίζεται από τα ταξικά μας συμφέροντα. Να μην αφήσουμε ούτε έναν από μας χωρίς μισθό και μεροκάματο, χωρίς σύνταξη και επίδομα ανεργίας. Το λαϊκό εισόδημα δεν είναι κεφάλαιο, δεν έχει καμιά δουλειά στα capital controls. Είναι ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν! Η απάντησή μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της οργάνωσής μας, η ενότητα με βάση τα ενιαία αιτήματά μας, ανεξάρτητα από χώρο εργασίας. Με τους αγωνιστές μπροστά στα σωματεία μας, στις Λαϊκές Επιτροπές, κινητήρια δύναμη της συλλογικής δράσης, που θα παρεμβαίνει στην απληρωσιά, στις απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες».

Στο πλευρό των απεργών της «Μερσέντες Μπενζ» το ΠΑΜΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου της «Μερσέντες Μπενζ», στη Βρέμη της Γερμανίας, βρέθηκε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή, μέρα κατά την οποία δικαζόταν το δικαίωμά τους στην απεργία. Τον περασμένο Γενάρη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόθεση της επιχείρησης να χρησιμοποιήσει εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις τους βρήκαν απέναντί τους τόσο την εργοδοσία και τις τρομοκρατικές τακτικές της, όσο και τη συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος της Γερμανίας, την Ομοσπονδίας IG METAL, η οποία εναντιώθηκε στην απεργία των εργαζομένων.

Οπως υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργοστασίου στο παρελθόν πολλές φορές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων, με έμπρακτη αλληλεγγύη και στην ηρωική απεργία των Χαλυβουργών.

«Κρατήστε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Είμαστε μαζί σας», ανέφερε το ΠΑΜΕ χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια και μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος της Ελλάδας. Τόνισε επίσης πως η επίθεση στα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων είναι κοινή σε Γερμανία και Ελλάδα: «Οπως και σε σας στη Γερμανία, στην Ελλάδα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του έχουν νομοθετήσει αντεργατικά μέτρα, έχουν χτυπήσει το δικαίωμα στην πλήρη δουλειά με δικαιώματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και συνέχισε: «Στην Ελλάδα μόνο τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που δικάζονται γιατί απήργησαν, γιατί αγωνίστηκαν ενάντια σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Ακόμη και οι εργάτες της Χαλυβουργίας που απεργούσαν για 9 μήνες και εσείς τους είχατε εκφράσει πολλές φορές τη στήριξή σας, διώχθηκαν σαν εγκληματίες από το αστικό κράτος γιατί με τον αγώνα τους έδειξαν την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης».

Τέλος, το ΠΑΜΕ σημείωσε με έμφαση πως ο αγώνας κόντρα στην εργοδοσία, τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και το συμβιβασμό που έδωσαν οι εργαζόμενοι, ξεπερνά τους τέσσερις τοίχους του εργοστασίου: «Ο αγώνας σας είναι παράδειγμα για κάθε εργαζόμενο όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και για αυτό θέλει τόσο πολύ η εργοδοσία να σας χτυπήσει με δικαστήρια και διώξεις. Απέναντι στις τρομοκρατικές μεθόδους των εργοδοτών, η εργατική τάξη απάντηση έχει το δυνάμωμα του αγώνα, την ενδυνάμωση της εργατικής, ταξικής αλληλεγγύης».

ΠΑΡΝΗΘΑ
Φωτιά στο φαράγγι της Χασιάς

Μεγάλη φωτιά ξεκίνησε χτες, από τη Μονή Κλειστών στη Χασιά. Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα, λίγο πριν τις 7, στη χαράδρα κοντά στη Μονή Κλειστών, σε δασική έκταση και επεκτάθηκε προς Αλογόπετρα και Μονή Κυπριανού. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν, ήταν κυρίως από εναέρια μέσα, προκειμένου να την περιορίσουν πριν νυχτώσει. Εκτός από τα 4 αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα, στην επιχείρηση συμμετείχαν 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και 30 άνδρες της Πυροσβεστικής στο σημείο, με 15 οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ