ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαίνεται ασίγαστη η σφοδρή αντιπαράθεση

Νούλαντ και Ποροσένκο διατράνωσαν τη σημασία του «συντονισμού» των δράσεων ανάμεσα σε Κίεβο - Ουάσιγκτον

Η πτώση του «Μπόινγκ» και ο θάνατος 298 ανθρώπων ακριβώς πριν ένα χρόνο αξιοποιήθηκε πολύμορφα στην αντιπαράθεση (φωτ. από το σημείο της τραγωδίας)
Η πτώση του «Μπόινγκ» και ο θάνατος 298 ανθρώπων ακριβώς πριν ένα χρόνο αξιοποιήθηκε πολύμορφα στην αντιπαράθεση (φωτ. από το σημείο της τραγωδίας)
ΚΙΕΒΟ.--

Την πολλοστή της επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για το ρόλο της στη «σύσφιξη» των ουκρανικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, καθώς συνεχίζεται σφοδρή η ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της οποίας συγκρούονται ρωσικά μονοπωλιακά συμφέροντα με αντίστοιχα δυτικά, όχι μόνο αμερικανικά.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, η Νούλαντ επισήμανε - σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας - ότι βασικός στόχος της επίσκεψής της ήταν «η ανταλλαγή απόψεων, η ενημέρωση για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία και η επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ στην αυστηρή υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ». Πρόσθεσε ασφαλώς ότι η Ουάσιγκτον μένει πιστός «εταίρος» της Ουκρανίας, ως προς «την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την πάλη κατά της διαφθοράς», εννοώντας ασφαλώς μέτρα σε αγορά εργασίας, φορολογικό σύστημα και αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες το αμερικανικό κεφάλαιο προσδοκά πολλαπλά οφέλη, ώστε να εδραιώσει την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, την τελευταία βδομάδα έγιναν μια σειρά διμερείς επενδυτικές συναντήσεις, ενώ συνεδρίασε και η «Ομάδα Εργασίας για την Ενεργειακή Ασφάλεια» που έχουν συγκροτήσει οι δύο πλευρές.

Ο Ποροσένκο τόνισε ότι «ο συντονισμός των ενεργειών μας με τις ΗΠΑ είναι ζωτικά σημαντικός», μιλώντας κι αυτός για την προσήλωση της Ουκρανίας στις συμφωνίες του Μινσκ, αν και στο Ντονμπάς καταγράφονται καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις τους και συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από σημεία που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός. Για το προηγούμενο 24ωρο, υπήρξαν καταγγελίες και για το θάνατο μιας γυναίκας, από βομβαρδισμούς εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην ουκρανική Βουλή η συζήτηση του σχεδίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ως προς το «ειδικό καθεστώς» που προβλέπει για τις ανατολικές επαρχίες, αντιδρούν έντονα οι αρχές των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» της περιοχής. Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις συνεδριάσεις της όλο το καλοκαίρι, χωρίς διάλειμμα, ώστε να είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να παρθούν και αποφάσεις σε θέματα «εθνικής σημασίας» (βλ. κατάσταση στα ανατολικά).

Τέλος, Αυστραλία, Μαλαισία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ουκρανία κατέθεσαν στο ΣΑ του ΟΗΕ αίτημα συγκρότησης διεθνούς δικαστηρίου για τα αίτια της πτώσης του «Μπόινγκ» στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιούλη 2014, για την οποία συχνά - πυκνά γίνεται λόγος για στοιχεία που μιλούν για συντριβή από την ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητική τοποθέτηση για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Η ΕΕ δικαιολογεί ανοιχτά τον αντικομμουνισμό

Ανοιχτή κάλυψη στον αντικομμουνισμό προσφέρει ακόμα μια φορά η ΕΕ, όπως αποτυπώνει η απάντηση της Υπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας από την ουκρανική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει πως η Υπατη Εκπρόσωπος «με απαράδεκτο τρόπο ισχυρίζεται στην απάντησή της ότι: "Η ΕΕ κατανοεί το δικαίωμα κάθε κράτους να διαμορφώνει την ιστορική του μνήμη, ιδίως όταν πρόκειται για ένα παρελθόν ολοκληρωτισμού".

Η απάντηση της Επιτροπής αποτελεί προκλητική δικαιολόγηση στον εντεινόμενο αντικομμουνισμό της Ουκρανικής κυβέρνησης και των φασιστικών ορδών τύπου "Δεξιού τομέα" που τη στηρίζουν. Δίνει έγκριση και πράσινο φως στις δολοφονίες, τις απαγωγές, τις διώξεις, τις δίκες παρωδία σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας που έστησε μια κυβέρνηση που στήριξαν από την πρώτη στιγμή για να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οσο κι αν κοπιάζει η ΕΕ και τα επιτελεία της, όσους τόνους λάσπης περί "ολοκληρωτισμού" κι αν ρίξει, η μνήμη των λαών που γνώρισαν την ανωτερότητα των κατακτήσεων του σοσιαλισμού δεν σβήνει. Πολύ περισσότερο ο σοσιαλισμός δεν εξισώνεται με το φασιστικό τέρας, γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί η ΕΕ.

Η υπεροχή του σοσιαλισμού αποτελεί καρφί στο μάτι των καπιταλιστών τη στιγμή μάλιστα που μεγαλώνουν τα αδιέξοδα για τους λαούς στον καπιταλισμό που βρίσκεται σε βαθιά, ανεπίστρεπτη παρακμή. Δεν κρύβεται η χτυπητή αλήθεια ότι οι στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες καταπνίγονται και παραμένουν άλυτα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που ο σοσιαλισμός κατάφερε κι έλυσε όπως η ανεργία, η καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία και τόσα ακόμα.

Απάντηση στο αντικομμουνιστικό ψέμα, στις κάθε είδους διώξεις και μεθοδεύσεις σε βάρος των κομμουνιστών, στην ιστορική διαστρέβλωση μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί, αναζητώντας την αλήθεια, διεκδικώντας με την πάλη τους την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους σε σύγκρουση με την ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, τη νιότη του κόσμου».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αμερικανο-ρωσική κόντρα με αφορμή δημοψήφισμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Αφορμή για νέα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας δίνει η απόφαση της σερβο-βοσνιακής Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εντός εξαμήνου, με κεντρικό ζήτημα την ακύρωση του ρόλου του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου και της Γενικής Εισαγγελίας στο εσωτερικό δικαστικό σύστημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Η αμερικάνικη πρεσβεία, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, εξέφρασε άμεσα «ανησυχία» για την «κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα τη Σερβική Δημοκρατία ως οντότητα» και «τους κινδύνους που δημιουργεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα συνιστά «σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Ντέιτον» (που τερμάτισε το 1995 τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται να καθορίσουν την κατάλληλη απάντηση προς όσους ευθύνονται «γι' αυτή την πολιτική πρόκληση».

Ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Βαλεντίν Ιντσκο, ευθυγραμμίστηκε με την αμερικάνικη πλευρά, εκτιμώντας ότι η σερβική Βουλή της Βοσνίας «υιοθετεί ανεύθυνη στάση, ρωτώντας τους πολίτες για ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης Ντέιτον».

Διαφορετική στάση τήρησε η Ρωσία, που εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα είναι «εσωτερικό ζήτημα της Βοσνίας»... «ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του λεγόμενου δομικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος» και την παραδοχή του γεγονότος αυτού «από τη διεθνή κοινότητα».

Τα δάκρυα της Μέρκελ

«

Σπάνια η Μέρκελ έχει βρεθεί τόσο άμεσα αντιμέτωπη με τις συνέπειες της δικής της πολιτικής», έγραφε η χτεσινή «Γκάρντιαν» στηλιτεύοντας πικρόχολα τη δύσκολη θέση, στην οποία ήρθε η καγκελάριος όταν προχτές στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής με προσκεκλημένους μαθητές από γυμνάσιο της γερμανικής πόλης Ρόστοκ ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με μία νεαρή, υπό απέλαση, Παλαιστίνια προσφυγοπούλα.

«Εχω στόχους όπως όλοι. Θέλω να σπουδάσω σαν αυτούς... είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπω ότι οι άλλοι μπορούν να απολαύσουν τη ζωή και εγώ όχι», είπε η μαθήτρια.

«Η πολιτική καμιά φορά είναι σκληρή», της απάντησε η Μέρκελ, ισχυριζόμενη πως μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία «δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσους πρόσφυγες και να τους προσκαλέσει να έρθουν όλοι εδώ».

Η απάντησή της προκάλεσε θλίψη και δάκρυα στην νεαρή Παλαιστίνια, κάνοντας στη συνέχεια και την καγκελάριο να πλησιάσει το κορίτσι, να το παρηγορήσει με ένα χάδι και να χύσει και εκείνη με τη σειρά της κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων...

Εξυπακούεται πως το περιστατικό «αναπαράχθηκε» στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας «ρεύμα» συζητήσεων στο Τουίτερ με το χάσταγκ #MerkelStreichelt (η Μέρκελ χαϊδεύει)...διαδίδοντας το ακόλουθο διπλό μήνυμα:α) Ακόμη και η Μέρκελ μπορεί να δακρύσει.β) Η Γερμανία δεν θέλει άλλους πρόσφυγες, και ας τους δημιουργεί με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της.

Φυσικά, τα αστικά ΜΜΕ αξιοποίησαν το όλο σκηνικό για να στηρίξουν το προφίλ της «σκληρής Γερμανίας» σε αντίθεση με άλλες - δήθεν - «καλές» χώρες. Ομως οι «κακοί» και οι «καλοί» ιμπεριαλιστές υπάρχουν μόνο στις αναλύσεις με τις οποίες στήνονται παγίδες στους λαούς για να διαλέξουν φονιά. Η «σκληρή πολιτική» που σωστά την αναγνώρισε έτσι και η ίδια η καγκελάριος είναι σκληρή όχι γιατί είναι γερμανική, αλλά γιατί αφορά τα συμφέροντα μονοπωλίων, που με το ένα χέρι κλείνουν π.χ. μπίζνες με το Ισραήλ και με άλλο, σιγοντάρουν τους πολέμους ανοίγοντας το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης στους λαούς. Κι αυτό δε χαρακτηρίζει μόνο τη Γερμανία αλλά κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο.


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ