Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αμερικανο-ρωσική κόντρα με αφορμή δημοψήφισμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Αφορμή για νέα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας δίνει η απόφαση της σερβο-βοσνιακής Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εντός εξαμήνου, με κεντρικό ζήτημα την ακύρωση του ρόλου του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου και της Γενικής Εισαγγελίας στο εσωτερικό δικαστικό σύστημα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Η αμερικάνικη πρεσβεία, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, εξέφρασε άμεσα «ανησυχία» για την «κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα τη Σερβική Δημοκρατία ως οντότητα» και «τους κινδύνους που δημιουργεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα συνιστά «σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Ντέιτον» (που τερμάτισε το 1995 τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται να καθορίσουν την κατάλληλη απάντηση προς όσους ευθύνονται «γι' αυτή την πολιτική πρόκληση».

Ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Βαλεντίν Ιντσκο, ευθυγραμμίστηκε με την αμερικάνικη πλευρά, εκτιμώντας ότι η σερβική Βουλή της Βοσνίας «υιοθετεί ανεύθυνη στάση, ρωτώντας τους πολίτες για ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης Ντέιτον».

Διαφορετική στάση τήρησε η Ρωσία, που εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα είναι «εσωτερικό ζήτημα της Βοσνίας»... «ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του λεγόμενου δομικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος» και την παραδοχή του γεγονότος αυτού «από τη διεθνή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ