ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2015
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΑΣΙΑ ΚΟΥΡΤΗ ΜΗΛΑΡΗ
ΤΑΣΙΑ ΚΟΥΡΤΗ ΜΗΛΑΡΗ
ΦΩΤΟ 1

Στις 14 Αυγούστου στην Εγκλουβή Λευκάδας θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΡΤΗ (Μήλαρη). Ηταν από τις πρώτες Λευκαδίτισσες που εντάχτηκαν στην ΕΠΟΝ. Με όποιον κίνδυνο γύριζε τα χωριά της Λευκάδας μαζεύοντας τρόφιμα για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και έπαιρνε μέρος σε συγκεντρώσεις ανταρτών απαγγέλοντας επαναστατικά ποιήματα. Αργότερα έγινε η ίδια καθοδηγήτρια των νεότερων κοριτσιών.

Η οικογένειά της, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, το ποσό των 100 ευρώ.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Εφραιμίδης
Βασίλης Εφραιμίδης
φωτό 2

Στη μνήμη του συντρόφου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ και του συντρόφου ΛΑΤΑ ΑΝΤΩΝΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Υγείας Πάτρας.

Λ.Ε.

***

Στη μνήμη του αεροπόρου ΒΑΣΙΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟΒ κεντρικού Χαλανδρίου.

***

Στη μνήμη του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΑΣΑΒΑ, λοχαγού του ΕΛΑΣ, δίνω 10 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ κέντρου Καλαμαριάς.

Σόνια Χρυσοπούλου

***

ΦΩΤΟ 1

Στις 15 Ιούλη συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών Αθήνας.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ 1

Δεν τον ξεχνάμε, αν και πέρασαν δώδεκα χρόνια από το θάνατο του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ. Σε δύσκολους καιρούς, η απουσία αγωνιστών σαν τον σ. Μήτσο Κατσιανάκο είναι πιο έντονη. Είναι σαν χτες που «έφυγε» ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα, ο πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια, απέναντι στους εργάτες, στους φίλους, στους ανθρώπους του μόχθου. Τον θυμόμαστε πάντα. Ηταν αφοσιωμένος αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής. Πέρασαν δώδεκα χρόνια από την 3η Αυγούστου 2003, που ο Μήτσος της Εργατικής Αχτίδας, των Οργανώσεων της Αττικής, της Κρήτης, των Τρικάλων, των Ελλήνων εργατών στη Γαλλία, των Οργανώσεων του Κόμματος στη Δυτική Ευρώπη, του Κεφαλόβρυσου, δεν είναι μαζί μας. Εντάχθηκε από τα νεανικά του χρόνια στο επαναστατικό κίνημα, όντας μέλος της ΔΝ Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Το 1967 λίγο μετά την απριλιανή χούντα έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι, όπου εργαζόταν. Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Συμμετείχε στην εξέγερση του Μάη του '68. Οι Γάλλοι εργάτες τον θυμούνται, γιατί δεν απουσίαζε από καμία εργατική - λαϊκή διεκδίκηση. Ηταν πάντα παρών.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΤΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΤΑΣ
Στην αγωνιστική του πορεία αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του. Σεμνός και ανιδιοτελής όπως πρέπει στο μέλος του ΚΚΕ, υπομονετικός στη βοήθεια και στην ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειαζόταν. Στη Γαλλία και τη Δυτική Ευρώπη, στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ, στην Καλλιθέα, στα Τρίκαλα, στην Κρήτη, όπου πέρασε άφησε θετικό έργο. Στα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα και στο κομμουνιστικό κίνημα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, αγωνίστηκε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στο λαό. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Με λίγα αλλά αποφασιστικά λόγια, έλεγε και υποστήριζε την άποψή του, με σεβασμό στο συνομιλητή του. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, συνέβαλε θετικά στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική του στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ. Τον θυμόμαστε πάντα. Στο δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε να διαδηλώνει. Στην πάλη του ΚΚΕ, για τη λαϊκή συμμαχία, την εργατική - λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό, νιώθουμε πιο έντονα την απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς αγωνιστές σαν το Μήτσο είναι απαραίτητοι.

Μήτσος Κατσιανάκος
Μήτσος Κατσιανάκος
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του, προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Συμπληρώνονται αύριο 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» ξαφνικά ο παιδικός φίλος και σύντροφος Μήτσος Κατσιανάκος. Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ωρωπού.

Λευτέρης Ράγιας

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μας ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ, που «έφυγε» τόσο άδικα και πρόωρα από τη ζωή προσφέρουμε, για τα γενέθλιά του, το ποσό των 100 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ.

Σύντροφοι και φίλοι του

***

ΦΩΤΟ 1

Την 1η Ιούλη «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος και φίλος ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ. Από τη φύση του ανιδιοτελής και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη. Στάθηκε πάντα το στήριγμα της οικογένειάς του και των ανθρώπων που ζούσαν γύρω του, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Σύντροφε Θανάση μάς έμαθες πολλά. Δε θα σε ξεχάσουμε.

Στη μνήμη σου, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Οι σύντροφοι Δημήτριος Τσέπας και Γεωργία Τσέπα

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου, πατέρα και παππού ΝΟΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ, προσφέρουμε 50 ευρώ στο αγαπημένο του Κόμμα, το ΚΚΕ, για το 40ήμερο μνημόσυνο του, μέσω της ΚΟ Αγρινίου.

Η σύζυγος Ευφροσύνη, η κόρη και οι εγγονές του

***

ΦΩΤΟ 1

Ο πολυαγαπημένος σύντροφος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ταξίδεψε στην αιωνιότητα πριν από τρία χρόνια. Ηταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εργατική τάξη μέσα από το Συνδικάτο Οικοδόμων, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Η αφοσίωσή του στο κόμμα και στην υπόθεση του σοσιαλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας ήταν υποδειγματική. Η αισιοδοξία και το γέλιο του, σε δύσκολες εποχές και καταστάσεις, ακόμα ηχούν στα αυτιά μας. Σήμερα μας λείπει ακόμα πιο πολύ. Η απώλειά του μας στέρησε έναν πολύτιμο σύντροφο στην καθημερινότητα και στον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή, που ήταν ταγμένος πάρα πολλά χρόνια. Εμείς όμως θα αναπληρώσουμε αυτό το δυσαναπλήρωτο κενό, βάζοντας περισσότερους «Βασίληδες» στον αγώνα. Κάτι βέβαια που πάλευε και θα το ήθελε κι ο ίδιος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Στην μνήμη του, προσφέρουμε στο τιμημένο κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Στοκχόλμης, 100 ευρώ.

Η γυναίκα του Λέττα, ο γιος του Παναγιώτης, οι κόρες του Αναστασία και Βούλα, ο γαμπρός του Γιάννης, τα εγγόνια του Ορφέας και Νεφέλη.

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του σ. ΑΛΕΚΟΥ ΜΠΑΚΑΤΣΙΑ από το Φανάρι Καρδίτσας, που το Σάββατο 1 Αυγούστου έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο, τα παιδιά του και η ΚΟΒ Φαναρίου προσφέρουν το ποσό των 80 ευρώ για οικονομική ενίσχυση στην ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του ΑΓΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ που «έφυγε» από κοντά μας πριν από δύο χρόνια και στον αδερφικό του φίλο ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΑΡΟ η οικογένεια Σαμαράκη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα, αδερφού και φίλου ΤΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ καθώς και της μητέρας του ΟΛΓΑΣ που «έφυγαν» από κοντά μας τόσο νωρίς προσφέρουμε στο Κόμμα που τόσο αγάπησαν μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους το ποσό των 150 ευρώ. Είναι νωπές οι μνήμες που βλέπαμε τον αγαπημένο μας Τάσο να περιμένει κάθε Κυριακή να πάρει στα χέρια του το «ΡΙΖΟΠΑΣΤΗ» για να πληροφορηθεί τι λέει το Κόμμα του, το ΚΚΕ, για τα τεκταινόμενα.

Ο γιος του Νίκος

Οι αδερφές του Αθανασία, Ευτυχία, Χριστίνα και Γιώτα

Ο αδερφός του και φίλος του Σταμάτης

***

φωτό 1

Ο Γιώργος Παρχαρίδης, στη μνήμη του κομμουνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Εβρου. Θυμάμαι ορισμένα που είπε σε ομιλία του στο Ανόβερο και έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη μου:

«Θέλουν να μας βάλουν στην ΕΟΚ και να μας ανοίξουν εργοστάσια, ενώ το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να πουλήσουν σε μας τα βιομηχανικά τους προϊόντα! Θα μας ανοίξουν τα μάτια μας και θα κλείσουν τα δικά τους; ...Θέλουν να ανοίξουν ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, ενώ εμείς δεν έχουμε σχολεία στην Ελλάδα! ...Κατηγορούν το Στάλιν. Δεν είναι σε θέση να τον κατηγορούν, ο Στάλιν έβλεπε μπροστά και ήξερε χιλιόμετρα πίσω του... τι γινότανε»!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
***

φωτό 1

«Εφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε στις Πέντε Βρύσες Λαγκαδά ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΚΟΠΟΥΛΟΣ, σταθερός και αταλάντευτος φίλος του ΚΚΕ, σε ηλικία 93 χρόνων. Εφηβος ακόμα, έζησε τον ηρωικό Μάη του '36. Συμμετείχε στη διαδήλωση όπου δολοφονήθηκε ο Τάσος Τούσης. Από τότε εντάχθηκε στο Κίνημα και μέχρι τέλους έμεινε πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του εργατικού κινήματος. Συμμετείχε στο μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Το 1957 μετανάστευσε στο Βέλγιο και δούλεψε ανθρακωρύχος. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες των μεταναστών. Επαναπατρίστηκε το 1983. Υπήρξε σταθερός αναγνώστης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και ενισχυτής του Κόμματος, του ΚΚΕ, στο οποίο στάθηκε πιστός αταλάντευτα.

Στην μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά, 300 ευρώ στο Κόμμα.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

Αγησίλαος Σαμαράκης
Αγησίλαος Σαμαράκης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Eurokinissi

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

ΝΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΝΟΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΜΠΑΚΑΤΣΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΛΓΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΛΓΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΚΟΠΟΥΛΟΣ, από Πέντε Βρύσες Λαγκαδά, έφυγε 93 χρόνων, ανθρακωρύχος στο Βέλγιο, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΚΟΠΟΥΛΟΣ, από Πέντε Βρύσες Λαγκαδά, έφυγε 93 χρόνων, ανθρακωρύχος στο Βέλγιο, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
φωτό 1

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα Ημαθίας. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Ο αγώνας της οικογένειας Χριστοδουλίδη για την απελευθέρωση της πατρίδας «πληρώθηκε» με διώξεις, τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του. Ο Κώστας Χριστοδουλίδης διάλεξε και πάλι το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Στον εμφύλιο έχασε την αδερφή του, που ήταν επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία, στο χωριό «Μπελογιάννης», και δούλεψε ως εργάτης. Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982 και συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ. Ολοι θα τον θυμούνται στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της οποίας ήταν μέλος, για τις σταθερές και αταλάντευτες θέσεις του. Θα τον θυμούνται παρόντα, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις οικονομικές εξορμήσεις. Παράλληλα, ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Ο Κώστας είχε και μια ερασιτεχνική ενασχόληση, ήταν κατασκευαστής της ποντιακής λύρας. Με αφορμή το γεγονός αυτό παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ένα αντάρτικο ποντιακό τραγούδι που σχετίζεται και με τη δική του δράση.

«Σα Πιέρια μανίτσα μ' σην οροσειράν

Ση μάχην εγώ εντώχτα για πρώτη φοράν

Αντάρτην επαρέξεγκα

Το σπίτι' μ ευκαιρώθεν

Ελέπατον και σαίρουμαι

Το όπλον ντ' εφορτώθεν

Βεργίνα και Παλατιτσια

Ηρωικά χωρία

Φόρον τρανόν επλέρωσαν

Ση Γράμμου τα ρασία»

Η οικογένεια Χ. Χριστοδουλίδη και η σύζυγος Κίτσα προσφέρουν, στη μνήμη του, 1.000 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ