ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνάντηση με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Τη συμπαράσταση και την αγωνιστική αλληλεγγύη προς τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε τις προηγούμενες μέρες η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του ταξικού κινήματος, με επικεφαλής μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επέδωσε στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες το ψήφισμα που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ και το οποίο υπερψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Ψήφισμα της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών" για το 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Αλληλεγγύη στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Το 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που δεν επαναπροσέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναπροσλαμβάνει όλες τις απολυμένες καθαρίστριες, αλλά απολύει και 300 από αυτές. Αθέτησε τις υποσχέσεις της, κορόιδεψε τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών. Αντί για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, σε άλλες έδειξε το δρόμο της απόλυσης και σε άλλες μισή δουλειά, μισή ζωή και δικαιώματα. Απαιτούμε εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν όλες οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών.

Ούτε μια απολυμένη, όλες στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ, όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες καθαρίστριες, να οργανώσουν την πάλη για όλους τους απολυμένους εργαζόμενους. Οργανώνουμε τον αγώνα καθημερινά, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους.

Πορευόμαστε όλοι μαζί κάτω από το σύνθημα: "Δουλειά για όλους, μόρφωση - ασφάλιση - υγεία.

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία"».

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ συνομίλησαν με τις καθαρίστριες, οι οποίες είναι απολυμένες από τις αρχές του 2013, στο χώρο που επί μήνες έχουν στήσει τις σκηνές του αγώνα. Καταδίκασαν την κοροϊδία που συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να προτείνει διάφορες δήθεν «λύσεις», εκτός βεβαίως από αυτή της μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρες ωράριο και αντίστοιχες αποδοχές. Με την πολιτική της παρατείνει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας με 4ωρο, με μισή δουλειά, μισή ζωή και δικαιώματα, σε προσωποπαγή και όχι οργανική θέση. Αποδεικνύεται ότι στόχος είναι η συνολική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των δημοσίων κτιρίων, με ανάθεσή της σε εργολάβους, βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών και της δημόσιας υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί του ταξικού κινήματος δήλωσαν στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες ότι «είμαστε μαζί τους στον αγώνα και στη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία» και καλούν όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες καθαρίστριες, να οργανώσουν την πάλη για όλους τους απολυμένους εργαζόμενους.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις κατασχέσεις μισθών για χρέη

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του καταστήματος Αργοστολίου της Alpha Bank ενάντια στις κατασχέσεις μισθών εκπαιδευτικών για χρέη
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του καταστήματος Αργοστολίου της Alpha Bank ενάντια στις κατασχέσεις μισθών εκπαιδευτικών για χρέη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε πριν λίγες μέρες το ΔΣ της ΕΛΜΕ - Κεφαλονιάς Ιθάκης (ΚΙ) προς τον διευθυντή της Alpha Bank (κατάστημα Αργοστολίου) Δ. Τσιρώνη. Η ΕΛΜΕ - ΚΙ κατήγγειλε τις απαράδεκτες κατασχέσεις μισθών που έχουν γίνει σε εκπαιδευτικούς για χρέη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές κατασχέσεις αφορούν ακόμη και περιπτώσεις που έχουν υπαχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε προηγούμενη παρέμβαση που είχε γίνει πριν από δεκαπέντε μέρες είχαν αποσπάσει τη «διαβεβαίωση», ότι «έχει γίνει λάθος», ωστόσο το πρόβλημα συνεχίζεται.

Αυτήν την φορά ο διευθυντής του καταστήματος Αργοστολίου της Alpha Bank ισχυρίστηκε ότι «κατασχέσεις σε μισθοδοσίες δε γίνονται». «Στην πράξη άλλα συμβαίνουν», απάντησε η ΕΛΜΕ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και ονομαστικά στοιχεία. Από τη μεριά του, ο Δ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το ζήτημα στη διοίκηση της τράπεζας ώστε να υπάρξει λύση. Επιπλέον, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν κωλύματα στις αναλήψεις των ποσών που έχουν εξαγγελθεί αλλά και στους όρους που γίνεται η ανάληψη (ουρές, διακοπές λειτουργίας ή λειτουργία περιορισμένου αριθμού ATM κ.ο.κ.), ενώ επισήμαναν το γεγονός ότι τα ίδια ισχύουν και για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που υποβάλλονται σε πολλαπλή ταλαιπωρία.

«Είναι απαράδεκτο οι συνάδελφοι να "τρέχουν" να πληρώσουν λογαριασμούς μέσω του λογαριασμού τους ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. για να προλάβουν ό,τι μπορούν πριν το πλιάτσικο. Το ίδιο είχε συμβεί παλιότερα και με το λογαριασμό της ΕΛΜΕ-ΚΙ που ήταν στο όνομα συναδέλφου με χρέη. Κράτος και τραπεζίτες δεν αφήνουν τίποτε», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΜΕ - ΚΙ.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν σε συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα και στις επιτροπές αλληλεγγύης και σε δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που θα ενταθούν με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίζει όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ κ.λπ.) και που εκπονείται από κοινού με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή», διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Για τη φωτογραφία

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

  • Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr.
Προφεστιβαλική της ΚΝΕ στο Βόλο

Με τη συμμετοχή του κόσμου από τη γειτονιά Χρυσοχοΐδη του Βόλου πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ την περασμένη Δευτέρα στην πλατεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αποστόλη Ριζόπουλου, μέλους της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ο οποίος, αρχικά, αναφέρθηκε στις κάλπικες υποσχέσεις και τα ψέματα της κυβέρνησης ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες μετά το 3ο μνημόνιο και στάθηκε στα ψεύτικα διλήμματα που βάζουν στο λαό, ο οποίος πρέπει να τα απορρίψει, τονίζοντας ότι τόσο μέσα στην ΕΕ, που γίνεται όλο και χειρότερη, γιατί προασπίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όσο και με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ο λαός δεν θα δει άσπρη μέρα.

Στη συνέχεια ανέδειξε την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία πρέπει να παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις τους και να διεκδικεί άμεσα λύση για κάθε πρόβλημα και ανάγκη της λαϊκής οικογένειας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR», που παρουσιάζει τον 9μηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, έναν αγώνα που αποτελεί ορόσημο για την εργατική τάξη και αναδεικνύει τους αγώνες και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτούς σήμερα για να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του και να απαντήσει σε όλη αυτήν την επίθεση που δέχεται.

Βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα Σάββατο, 1 Αυγούστου, στις 8 το απόγευμα, στο δημοτικό σχολείο Ταξιαρχών θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπίλιου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΛΗΣ "ΑΧΙΛΛΕΑΣ"». Θα μιλήσει ο Κώστας Τράκος, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Τη συζήτηση θα χαιρετίσει ο Αναστάσιος Βλάχος, εκπαιδευτικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ