ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις με την Ανακοίνωση της ΚΕ και τον «Ρ»

Από τις εξορμήσεις σε παραλίες του Λεκανοπεδίου
Από τις εξορμήσεις σε παραλίες του Λεκανοπεδίου
Εξόρμηση για την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας του Λεκανοπεδίου για τις πολιτικές εξελίξεις, με την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ και τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», πραγματοποίησαν και αυτό το Σαββατοκύριακο μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ σε μια σειρά από παραλίες της Αττικής, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση.

Ηταν πάρα πολλοί οι λουόμενοι που δεν έπαιρναν απλώς την Ανακοίνωση, αλλά άνοιγαν συζήτηση με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γύρω από τις εξελίξεις με το τρίτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα, συζητούσαν μαζί τους για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, βέβαια, επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ των προβλημάτων που απασχολούν έντονα ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή, καθώς οι περισσότεροι δυσκολεύονται οικονομικά, με τις κοντινές παραλίες της Αττικής - όσες τουλάχιστον έχουν απομείνει χωρίς «είσοδο» - να αποτελούν μια από τις ελάχιστες προσιτές λύσεις για λίγη δροσιά.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησαν με εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και νέες, καλώντας τους σε οργάνωση και δράση ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός και ανοχή πια, γιατί εκτός από όλα τα μέτρα που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.


Οπως υπογράμμιζαν, χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση κι όλων αυτών που, ενώ μέχρι τώρα στήριξαν και ψήφισαν τα αντιλαϊκά μέτρα, σήμερα παρουσιάζονται ως οι εγγυητές για το μέλλον της εργατικής τάξης μέσα από τον καπιταλισμό της δραχμής.

Γι' αυτό χρειάζεται ένταση της πάλης και συσπείρωση με την πολιτική του ΚΚΕ, επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δεν τους ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει με διάφορα σοφίσματα την υπογραφή που ετοιμάζεται να βάλει στο τρίτο μνημόνιο, προκαλεί τη νοημοσύνη ακόμα και εκείνων που τον στήριξαν στις εκλογές. Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί πολιτική της επιλογή, αλλά εξαναγκάστηκε και εκβιάστηκε να το αποδεχτεί, μπροστά στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει άτακτα η χώρα. Από αυτήν τη βολική «ανάλυση» αποσιωπούνται σκόπιμα όλες οι βασικές πλευρές που επέδρασαν καθοριστικά στην πορεία των πραγμάτων και τις οποίες μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε προεκλογικά και έδωσε μάχη να γίνουν κτήμα του λαού.

***

Ποιες είναι αυτές; Οτι η διαπραγμάτευση εντός της Ευρωζώνης, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκή κατάληξη, ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις. Οτι η διαπραγμάτευση, που έχει στόχο την «ανάπτυξη» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή σε μέτρα εντός και εκτός μνημονίων που χτυπάνε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οτι, σε τελική ανάλυση, στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση από καμιά κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συνεργασίας, είτε αυτή χαρακτηρίζεται «αριστερή», είτε «φιλελεύθερη».

***

Πάνω σ' αυτό το έδαφος και με δοσμένη την ανισομετρία, που είναι αγιάτρευτη στον καπιταλισμό, αναπτύσσονται αδυσώπητοι ανταγωνισμοί, πλευρά των οποίων είναι οι εκβιασμοί, όπως και οι λυκοσυμμαχίες, ή οι πρόσκαιρες κολεγιές ανάμεσα στις αστικές τάξεις διαφορετικών κρατών. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι καμώνονται ότι οι εξελίξεις τούς έπεσαν σαν κεραμίδα στο κεφάλι. Ο λαός όμως δεν πρέπει να πιστέψει το παραμύθι τους. Το ΚΚΕ προειδοποίησε με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει, επειδή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαπραγματεύεται για το κεφάλαιο και όχι για το συμφέρον του λαού. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να προβληματίσει κυρίως όσους αισθάνονται «αριστεροί» και προεκλογικά (αλλά και μετεκλογικά το πρώτο διάστημα) είχαν επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Την ικανότητα να προβλέπει τις εξελίξεις, το ΚΚΕ δεν την αντλεί από κάποια μεταφυσική δύναμη, αλλά από τη ανάλυση της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας, του ίδιου του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη και κρίση. Δεν αρκείται, όμως, στο να προειδοποιεί και να αποκαλύπτει αυτά που οι άλλοι κρύβουν από το λαό. Παλεύει κάτω απ' όλες τις συνθήκες για την οργάνωση της πάλης, με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα, να ανακτηθούν οι απώλειες, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Η συστράτευση σ' αυτόν τον αγώνα, με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα παλεύει για τη λαϊκή εξουσία, είναι αυτή που θα δώσει τελικά διέξοδο από το φαύλο κύκλο των μέτρων που τσακίζουν το λαό.


Π.


70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Την Πέμπτη η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Από την περσινή συγκέντρωση στον Βράχο της Ακρόπολης
Από την περσινή συγκέντρωση στον Βράχο της Ακρόπολης
Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, την Πέμπτη 6/8, στις 7.30 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

Στο κάλεσμά της, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, «70 χρόνια μετά, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς. Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για την κυριαρχία και το μοίρασμα των αγορών».

Καταγγέλλει, επίσης, την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη σχεδιαζόμενη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μπορεί οι κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, παραμένει όμως το βασικό: Ο καπιταλισμός, οι συμμαχίες για τη διατήρηση της αστικής εξουσίας και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού κάτω από τη σημαία των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, απαιτώντας:

-- Την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.

-- Την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα.

-- Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

  • Στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Βράχο της Ακρόπολης καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις:

-- Στη Θεσσαλονίκη: Στις 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στην Καβάλα: Στις 6 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία, μοίρασμα υλικού, προβολή διαφανειών με φωτογραφίες αντιπολεμικού περιεχόμενου, συναυλία από συγκρότημα φιλειρηνιστών της πόλης.

-- Στα Χανιά: Στις 6 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ. στο Γιαλί Τζαμισί. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Μ. Παπαδομανωλάκης, ενώ θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το μουσικό σχήμα «ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΛΑΪΚΟΙ» του Γ. Βαβουλέ, το κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα του Γ. Βογιατζή και τη χορευτική ομάδα του Αθλητικού και Χορευτικού Συλλόγου «ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ