ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απέσπασαν δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα»

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας

Από τη συμμετοχή εργαζομένων στα «πεντάμηνα» σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή εργαζομένων στα «πεντάμηνα» σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ ενημερώνει τους εργαζόμενους του κλάδου για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Εργασίας εκπρόσωποι συνδικάτων από δήμους της Αττικής και απασχολούμενοι στα 5μηνα, μετά τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν στα προγράμματα αυτά.

Οπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία, «σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ, εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (5μηνα) είτε μέσω των ΜΚΟ είτε μέσω του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ξεγελάσουν την ανεργία μέσα από εργασιακές σχέσεις γαλέρας, αλλά και η αξιοποίηση από δημάρχους αυτού του τζάμπα προσωπικού για να καλύψουν τα κενά των δήμων, βρήκαν απέναντι τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες, αφού εξηγούσαν ότι είναι αντίθετες σε αυτές τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα έδιναν τη μάχη για να υπερασπιστούν σε κάθε δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αυτών των συναδέλφων.

Με την έναρξη του φετινού προγράμματος (Ιούλης 2015), οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή. Με τα πρώτα εργατικά "ατυχήματα" συναδέλφων στα 5μηνα, έκαναν άμεσα παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας αναδεικνύοντας τόσο το προσωπικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε συναδέλφους, όσο και το συνολικό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Για τα τρία εργατικά ατυχήματα στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Λάρισας εξασφαλίσαμε ότι κανένας συνάδελφος από αυτούς δεν θα χάσει τη θέση του και ταυτόχρονα θα πληρώνονται μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους. Επίσης, εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από το υπουργείο Εργασίας, που θα αποτυπωθούν και σε συγκεκριμένη εγκύκλιο, ότι:

Α. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δικαιούνται αναλογική άδεια 10 ημερών καθώς και κάθε άλλου είδους άδεια που ισχύει για κάθε εργαζόμενο (αναρρωτική κ.λπ.).

Β. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δεν επιτρέπεται να απασχολούνται Κυριακές, αργίες ή νύχτα. Η εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο αν δοθεί ρεπό την επόμενη βδομάδα.

Γ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα που απασχολούνται σε καθαριότητα, πράσινο, νεκροταφεία, ύδρευση, εργάζονται 32 ώρες, δικαιούνται υποχρεωτικά ημερήσια παροχή γάλατος καθώς και μέσα ατομικής προστασίας.

Δ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα, αν συμφωνήσουν να απασχοληθούν σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα (π.χ. καθαριότητα) αυτό επιτρέπεται μόνο αν ο εργοδότης δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, δηλαδή ασφάλιση στα ΒΑΕ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ, κ.λπ.

Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί και στους δήμους, για να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των παραπάνω χρειάζεται σε κάθε δήμο οι συνάδελφοι να γραφτούν στα σωματεία, να φτιαχτούν στο πλάι των Σωματείων επιτροπές αγώνα των συναδέλφων στα 5μηνα και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά τη μάχη για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΚΑ - ΚΕΠΑ
Βάζουν στο στόχαστρο και τα παιδιά με νοητική υστέρηση

Μία ακόμα σοβαρή καταγγελία από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ ενάντια στο «σφαγείο» των ΚΕΠΑ
Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ ενάντια στο «σφαγείο» των ΚΕΠΑ
Ενα ακόμα κρούσμα βαρβαρότητας από την κυβέρνηση, το ΙΚΑ και τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ αποκαλύπτει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καταγγέλλοντας ότι «η διοίκηση του ΙΚΑ συνεχίζει να προκαλεί με την κάλυψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας».

Η ΣΕΑΑΝ υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα έχει καταγγείλει και έχει κινητοποιηθεί για τη «σφαγή» που γίνεται, ιδιαίτερα παιδιών με νοητική υστέρηση, με τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ. Μάλιστα, είχε δώσει στη δημοσιότητα και μια σειρά από περιπτώσεις, τις οποίες κατέθεσε και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, την Τρίτη 28 Ιούλη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, ως απάντηση σ' αυτές τις τεκμηριωμένες καταγγελίες, της κοινοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες έγγραφο, με το οποίο «ενημέρωνε η ειδική διεύθυνση του ΙΚΑ ότι έγινε έλεγχος από τη δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ του ιατρικού φακέλου του Δ. Π., παιδιού με νοητική υστέρηση από την Κόρινθο και ευρέθηκε με "ήπια νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας 35%", όσο έχει δώσει και η πρωτοβάθμια επιτροπή».

Αρα, ικανός προς εργασία!! Και γι' αυτό, σύμφωνα με το ΙΚΑ, καλώς του κόπηκε το επίδομα και έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η ΣΕΑΑΝ αναφέρει: «Συγχαρητήρια! Εκτός όλων των αρτιμελών, των δεκάδων χιλιάδων αναπήρων που τα έχουν 400, τώρα το "αριστερό" τρίτο μνημόνιο θα εξασφαλίσει δουλειά και στα χιλιάδες παιδιά με νοητική υστέρηση τη στιγμή που η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους, αγγίζει το 98%!!! Αφού οι "Αγιοι" των ΚΕΠΑ εξαφάνισαν τις αναπηρίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, "ω του θαύματος", εξαφάνισε και την ανεργία!

Τώρα, όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εντάξει, το καταλαβαίνουμε, όποιος έχει να πληρώσει καλώς! Οι άλλοι στον Καιάδα, αφού δεν μπορούν να συμβάλουν στην κίνηση της "θεάς" αγοράς, στη στήριξη των κερδών των ...εχόντων ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης φαρμακοβιομηχάνων. Προστατευόμενα παιδιά της "Αγίας οικογένειας" της ΕΕ.

Οσο για συντάξεις στους σακατεμένους από τη δουλειά εργάτες και επιδόματα σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, λεφτά πεταμένα, σιγά μην τους ταΐζουμε κιόλας!!! Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κερδοφορία να πηγαίνει καλά, και να δείτε τι ανάπτυξη θα ζήσουμε!!!

Τώρα, με το τρίτο μνημόνιο, ή συμφωνία όπως θέλουν να την αποκαλούν, μπορούν και να καταργήσουν συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα. Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ να είναι καλά. Οσο για την επιβίωση, η κυρία αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πρόνοιας έχει φροντίσει: Θα αυξήσει τα συσσίτια και θα καλέσει όλες τις φιλεύσπλαχνες εταιρείες να φροντίσουν γι' αυτό.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί εργαζόμενους, αναπήρους, χρονίως πάσχοντες των λαϊκών οικογενειών να ξεσηκωθούν. "Μπορούμε με τον αγώνα μας, αυτούς και το σύστημά τους, να τους στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Μια άλλη κοινωνία μας ταιριάζει, μπορούμε να την κατακτήσουμε, επιβάλλεται να την ζήσουμε! Ολοι στο δρόμο τη μέρα κατάθεσης του τρίτου μνημονίου στη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οπως τους βολεύει...

Πυκνώνουν αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις γύρω από την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρώην επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και σύμβουλου σήμερα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος διαπιστώνει ότι το ετήσιο έλλειμμα της κύριας Ασφάλισης κατά την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ και το ετήσιο έλλειμμα της Επικουρικής Ασφάλισης στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτιμάει ότι με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, από 25,6% που ήταν η ανεργία τον Ιούνη, θα φτάσει στο 28% στο τέλος του 2016.

Λίγες μέρες πριν, δημοσιοποιήθηκαν και τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης, στα οποία διαπιστώνεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και ότι για το 2015, η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία είναι κατά 1,699 δισ. ευρώ μικρότερη από πέρυσι. Κανείς δεν αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και το γεγονός ότι τα οικονομικά των Ταμείων έχουν σήμερα «το μαύρο τους το χάλι». Αυτό που εξοργίζει, είναι ότι από τα δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις των «ειδικών» λείπει κάθε αναφορά στις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση στο Ασφαλιστικό ή επιχειρείται η διαστρέβλωση της αλήθειας, σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς ενόχους, που είναι αποκλειστικά το κράτος και η εργοδοσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, απουσιάζει και κάθε αναφορά στην ανάγκη «να κόψουν το κεφάλι τους» η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς το σύστημα, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, τα PSI και τα άλλα αποθεματικά, να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για την εργοδοσία, χωρίς να πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις. Για παράδειγμα, το έλλειμμα που προβλέπει στα Ταμεία ο Σ. Ρομπόλης, είναι το 1/5 των ανείσπρακτων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κύρια από μεγαλοεπιχειρήσεις. Η κατάσταση δηλαδή στα Ταμεία είναι αποκλειστική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο, με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα, αντικειμενικά διαμορφώνεται σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους η αίσθηση ότι οι επερχόμενες νέες περικοπές είναι αναπόφευκτες, επειδή τα Ταμεία αδειάζουν και πως δεν είναι σωστό να διεκδικεί κανείς ανάκτηση των απωλειών όταν δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τις σημερινές κουτσουρεμένες συντάξεις. Προσπαθούν να φοβίσουν το λαό και να τον βάλουν στη γωνία. Τον τρομοκρατούν για να μην απαιτεί αυτά που του ανήκουν - για τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι έχουν χρυσοπληρώσει τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους - πολύ περισσότερο να μη σκεφτούν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και στην Ασφάλιση...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ