ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΣΘ
«Είπαν - ξείπαν» για μέτρα ανακούφισης των ανέργων

Ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί η δωρεάν μεταφορά και η διαγραφή προστίμων, παρά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ

Από κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα στον ΟΑΣΘ, με αίτημα να παρθούν μέτρα δωρεάν μεταφοράς και διαγραφής προστίμων

MotionTeam

Από κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα στον ΟΑΣΘ, με αίτημα να παρθούν μέτρα δωρεάν μεταφοράς και διαγραφής προστίμων
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου με θέμα την άμεση εφαρμογή της απόφασης για διαγραφή διοικητικών προστίμων και δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι από τις 30 Ιούνη είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β' 1293 απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαγραφή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με την απόφαση, «οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς... Διαγράφονται διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως και σήμερα στους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ».

Ωστόσο, παρότι έχουν περάσει σαράντα μέρες από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, τίποτα απ' όσα προβλέπει δεν ισχύει. Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή στα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αν αναλογιστεί κανείς και το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται κι άλλο με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση της στη διαγραφή προστίμων. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση που θα δώσει μια ανακούφιση στη μεταφορά των ανέργων που λόγω και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ο αριθμός τους συνεχώς διευρύνεται;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υλοποίηση της δωρεάν μετακίνησης σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους, τα σχολεία και τις σχολές τους;
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αποκούμπι για δεκάδες οικογένειες εργαζομένων και ανέργων

Οι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση λαϊκών οικογενειών συνδυάζονται με αγωνιστικές δράσεις

Το ταξικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα στην οργάνωση της αλληλεγγύης, συνδυάζοντας την έμπρακτη βοήθεια με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στους αγώνες (φωτ. αρχείου)
Το ταξικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα στην οργάνωση της αλληλεγγύης, συνδυάζοντας την έμπρακτη βοήθεια με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στους αγώνες (φωτ. αρχείου)
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις αρχές Ιούλη, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι δυνάμεις του ΜΑΣ και της ΟΓΕ προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης. Ηδη, μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιήσει μια σειρά πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση του προγράμματος δράσης που αποφάσισαν.

Η οργάνωση της αλληλεγγύης δεν είναι εξάλλου καθόλου άγνωστο έδαφος για τα σωματεία και τους φορείς. Για παράδειγμα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, έχοντας σταθερά στον προσανατολισμό του την ανάγκη να βρίσκεται με κάθε τρόπο δίπλα στους άνεργους και τους απλήρωτους του κλάδου, είχε καταφέρει να ενισχύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τρόφιμα και είδη ένδυσης, περίπου 120 οικογένειες. Αντίστοιχα, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους, κινητοποιήθηκε και πέτυχε 15 επανασυνδέσεις ρεύματος σε σπίτια άνεργων οικοδόμων.

Η σύσταση Επιτροπής Αλληλεγγύης συνεχίζει με ακόμα πιο συστηματικό τρόπο την προσπάθεια αυτή. Επιδιώκει να ενισχύσει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να εντάξει στην υπόθεση αυτή και νέες δυνάμεις. Ετσι, οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας απευθύνονται σε περισσότερα σωματεία, πέρα από αυτά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτικούς Συλλόγους, καλώντας τους να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Ηδη, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά. Μέσα σε ένα μήνα, τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης συγκέντρωσαν και διένειμαν περισσότερους από τρεις τόνους οπωροκηπευτικών σε οικογένειες εργαζομένων και ανέργων.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έπαιξαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ, που απευθύνθηκαν πλατιά σε μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία τους και καλώντας τους να συμβάλουν. Η ανταπόκριση που συνάντησαν ήταν μεγάλη, με προσφορές οπωροκηπευτικών σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, μια σειρά αρτοποιεία στην πόλη του Ηρακλείου δέχτηκαν με προθυμία να εξασφαλίζουν καθημερινά ψωμί για ορισμένο αριθμό οικογενειών.

Η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη συνδυάζεται με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οικοδόμοι σε μια σειρά έργα, που είναι απλήρωτοι για μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων βρίσκεται στο πλευρό τους, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων και παράλληλα επιδιώκει να στηρίζει και μέσα από την αλληλεγγύη τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Την προηγούμενη βδομάδα, έγινε κινητοποίηση για επανασύνδεση της παροχής νερού σε άνεργο οικοδόμο, ενώ είναι προγραμματισμένες παρόμοιες παρεμβάσεις για μια σειρά διακοπές ρεύματος.

Απεργούν από σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Αύριο η απεργιακή συγκέντρωση. Μαζική παρέμβαση σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο

Με 24ωρη απεργία, σήμερα, Τρίτη 11 Αυγούστου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας αντιδρούν στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, που χτυπάνε «κόκκινο» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα.

Ολες αυτές τις μέρες, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας προετοιμάζει την απεργία με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στα ξενοδοχεία. Καλεί σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ σήμερα, Τρίτη, πρώτη μέρα της απεργίας, οργανώνει το απόγευμα μαζική παρέμβαση στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου θα μοιράσει την ανακοίνωσή του μεταφρασμένη σε μια σειρά από γλώσσες.

«Κάθε χρόνο εδώ στην Κέρκυρα, δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία, είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, κανενός δεν ιδρώνει το αυτί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος.

Παρέμβαση για τις καθαρίστριες στα ΕΛΤΑ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης των ΕΛΤΑ είχε την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής, για να καταγγείλει και να απαιτήσει λύσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την απληρωσιά που βιώνουν οι καθαρίστριες της εταιρείας «ΕΥΚ ΑΕ», με την οποία τα ΕΛΤΑ έχουν υπογράψει σύμβαση για την καθαριότητα των κτιρίων τους στην Αττική.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η διοίκηση των ΕΛΤΑ επικαλέστηκε άγνοια, ωστόσο φέρει εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού με τις επιλογές της έχει εκχωρήσει σε υπεργολάβους, με συμβάσεις, μια σειρά από έργα όπως: καθαριότητα, φύλαξη και τμήματα της διανομής.

Οι επιλογές αυτές της διοίκησης των ΕΛΤΑ, κατ' εφαρμογή του νόμου 2956\2001, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, βάθυναν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και άνδρωσαν το σύγχρονο δουλεμπόριο. Γυναίκες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία από γραφείο σε γραφείο. Τα κτίρια φυλάσσονται από ιδιώτες. Ο χρηματοεφοδιασμός επίσης στους ιδιώτες. Ταχυδρόμοι από "δουλεμπορικές" εταιρείες με εξάωρη εργασία πληρώνονται με 324 ευρώ το μήνα».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διεκδικεί: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενες στην καθαριότητα. Να καταργηθεί το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Καταγγέλλουν την απόλυση εγκύου

Την απόλυση νεαρής εγκύου εργαζόμενης σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου τουριστικών ειδών, καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η έγκυος εργαζόταν εδώ και τρία χρόνια στην επιχείρηση και σύμφωνα με την καταγγελία η απόλυσή της μεθοδεύτηκε με συκοφαντίες και τρομοκρατία από την εργοδοσία. Ο Σύνδεσμος, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στο πλευρό της νεαρής εργαζόμενης. Αν και έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες από την πλευρά του Σωματείου να έρθει σε επαφή με την εργοδοσία, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο και διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη της εγκύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ