ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύτηκε ο σ. Θανάσης Θεοδοσιάδης

Η κηδεία του ήταν πολιτική και έγινε στη γενέτειρά του, στους Προσκυνητές Ροδόπης

Με πολιτική κηδεία, στο Νεκροταφείο των Προσκυνητών Ροδόπης, τον τόπο όπου γεννήθηκε πριν από 88 χρόνια, κηδεύτηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του εργατο-αγροτικού κινήματος.

Σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι, από όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποχαιρέτησαν με τιμή τον Θανάση Θεοδοσιάδη. Σκέπασαν το φέρετρό του με τη σημαία του ΚΚΕ, του κόμματος που τίμησε με μεγάλη προσφορά, συνέπεια και αγωνιστικό ήθος και τοποθέτησαν πάνω του τον καθημερινό του σύντροφο, τον «Ριζοσπάστη».

Πετώντας κόκκινα γαρίφαλα στον τάφο του και τραγουδώντας το «Επέσατε θύματα», είπαν το στερνό «αντίο», οι σύντροφοί του, η γυναίκα του Γεωργία και τα αγαπημένα του παιδιά Κώστας και Παναγιώτης, οι συγγενείς και οι φίλοι.

Εκ μέρους του Κόμματος, τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Βαργεμίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, τον αποχαιρέτησε η Βάνα Δινδίνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής, ενώ μίλησε και ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Παραβρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Δημήτρη Παπατολίδη.

Ο Θανάσης Θεοδοσιάδης στο 9ο και στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στο 11ο Συνέδριο εκλέχθηκε στην Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργό μέλος του ΚΚΕ.

Εκφωνώντας τον επικήδειο, ο Νίκος Βαργεμίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο σύντροφος Θανάσης υπήρξε πιστός στα ιδανικά του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, αφοσιωμένος στο ΚΚΕ, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Ξεχώριζε για τη σεμνότητα και την αντοχή του και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ανήκε σε κείνους που έμαθαν να μάχονται και να παραμένουν όρθιοι παρά τις αντιξοότητες.

Δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για τις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Σύντροφε Θανάση, σου χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη προσφορά σου στο Κόμμα και στο κίνημα. Υποκλινόμαστε στη σεβαστή σου μνήμη. Να είσαι ήσυχος και συ και όλοι οι ζευγάδες που έχετε "φύγει", ότι η σπορά σας μένει και φουντώνει και καρπίζει και βγαίνουν νέοι που θα φυτρώσουν και θα φτάσουν μέχρι τον ήλιο».

ΣΟΥΔΕΝΑ ΑΧΑΪΑΣ
Τίμησαν τους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή

Αριστερά, ο τελευταίος επιζών ΕΛΑΣίτης που είχε λάβει μέρος στη μάχη του Αναβου, Γιάννης Παρδαλάκης
Αριστερά, ο τελευταίος επιζών ΕΛΑΣίτης που είχε λάβει μέρος στη μάχη του Αναβου, Γιάννης Παρδαλάκης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί κατακτητές την περίοδο της Κατοχής, αλλά και ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη, διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής στα Σουδενά Αχαΐας οι Τομεακές Επιτροπές Υπαίθρου Αχαΐας και Πάτρας του ΚΚΕ από κοινού με το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τα Σουδενά, στην επαρχία Καλαβρύτων της Αχαΐας, κάηκαν δύο φορές από τους ναζί, λόγω της συμμετοχής μεγάλης μερίδας των κατοίκων του χωριού στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Κατά την περίοδο της Κατοχής οι Σουδενιώτες ήταν από τους πρώτους που πλαισίωσαν αντάρτικες ομάδες.

Τη δράση τους θέλησαν να σταματήσουν οι κατακτητές και γι' αυτό τον Αύγουστο του 1943 έκαναν επιδρομή στο χωριό καίγοντας σπίτια, σκορπώντας το θάνατο. Κατά την περίοδο 1946 - '49, αρκετοί Σουδενιώτες συμμετείχαν στο ΔΣΕ και τις πρώτες αντάρτικες ομάδες του.

Στην προχτεσινή εκδήλωση έγινε αναφορά στους νεκρούς Σουδενιώτες της περιόδου 1941 - '49, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Ανάμεσα σε άλλους, στεφάνια κατέθεσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο των Σουδενών.

Από την εκδήλωση στα Σουδενά Αχαΐας
Από την εκδήλωση στα Σουδενά Αχαΐας
Στο χώρο της πλατείας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στην περίοδο 1941 - '44, αλλά και φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση και τη θηριωδία των ναζί στα Καλάβρυτα στις 13/12/1943.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και αντιπροσωπίες παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από άλλες περιοχές της χώρας. Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ, Σταμάτης Ανδριόπουλος.

Στον Αναβο Σελίνου και στην Αγιάσο

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή και η εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Αναβο Σελίνου. Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμάκης, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ. Την κεντρική ομιλία για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έκανε ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, Στέφανος Μυλωνάκης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο τελευταίος επιζών ΕΛΑΣίτης που είχε λάβει μέρος στη μάχη του Αναβου, Γιάννης Παρδαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στα ιστορικά γεγονότα της μάχης.

Τέλος, επίσης την Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην αγροτική θέση «Μπουγιατζή Βρύση» (πολύ κοντά στο χωριό), όπου κατά την περίοδο του Εμφυλίου (1 Σεπτέμβρη 1948) σκοτώθηκε ο μαχητής του ΔΣΕ Στρατής Γζωντέλης ή Τινός. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ολόκληρη η οικογένεια Γζωντέλη για την προσφορά της στους αγώνες του λαού μας.

Από την εκδήλωση στην Αγιάσο της Λέσβου
Από την εκδήλωση στην Αγιάσο της Λέσβου
Στο χώρο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ταμπλό με αφιέρωμα στην οικογένεια Γζωντέλη ή Τινού. Απαγγέλθηκαν ποιήματα, έγινε αναφορά στην προσφορά της οικογένειας Τινού στον αγώνα. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Ζαφειρίου, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Λέσβου του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διαβάστηκε ο όρκος του μαχητή του ΔΣΕ και η εκδήλωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κάθε χρόνο στη Λέσβο, ένας τόπος θυσίας γίνεται ιερό προσκυνητάρι. «Ντάμι Μπέρδας», «Αετός», «Αμπριά», «Περίτονο», «Πετρένιος Στύλος», «Μεγάλη Λίμνη», «Γλίστρα», «Μπουγιατζή Βρύση» και έπεται συνέχεια.

Περιοδεία του Μανώλη Συντυχάκη στα Χανιά

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ στα Χανιά (Αποκορώνου 35) ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης μαζί με κλιμάκιο των Τομεακών Οργανώσεων Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ. Η συνέντευξη δίνεται στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που άρχισε χτες στο νομό. Για σήμερα έχουν επίσης οργανωθεί:

-- Στις 9.30 π.μ. επίσκεψη στο Κέντρο Ανιάτων στον Αϊ - Γιάννη στα Χανιά.

-- Στις 11 π.μ. επίσκεψη στον Δήμο Χανίων, συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, και τον ΟΔΟΙΚΗΠ για τα ζητήματα των παιδικών σταθμών.

-- Στις 8.30 μ.μ. ομιλία στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στους Αγίους Πάντες (Μπαμπαλή) Αποκορώνου.

Εκδήλωση στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας

Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και στον ΔΣΕ, στις 11.30 π.μ., στο Ηρώο του χωριού Αγ. Βασιλείου Κυνουρίας. Η ΤΕ Αρκαδίας δρομολογεί λεωφορείο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, με αναχώρηση στις 8 π.μ. από την πλατεία Κολοκοτρώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ