ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο της διεκδίκησης οι Μενιδιάτες

Δυναμική συγκέντρωση χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση συσπείρωσης των κατοίκων του Μενιδίου πάνω στα μεγάλα προβλήματα της πόλης, αποτέλεσε η χτεσινοβραδινή δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με τη συμμετοχή συνδικάτων εργαζομένων, μαθητικών συμβουλίων και ενώσεων γονέων, οι Μενιδιάτες έστειλαν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους.

«Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε μια ραγδαία υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής μας», υπογράμμισε ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου και επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ενώ από τη μια εξαγγέλλονται και χτίζονται μεγάλα έργα, όπως η Αττική οδός ή το Ολυμπιακό Χωριό, από την άλλη, η ζωή μας χειροτερεύει. Η ανεργία μεγαλώνει, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά, που, στο όνομά τους, κορυφώνεται η αστυνομοκρατία και η καταστολή στην περιοχή μας».

Ο Κ. Πανταζής, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μενιδίου, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Παιδεία, τόσο στην περιοχή, όσο και συνολικότερα. Η έλλειψη Παιδείας και αξιοπρεπούς εργασίας, πρόσθεσε, αποτελούν έναν από τους λόγους που η νεολαία στρέφεται στα ναρκωτικά. Ζήτησε ακόμη την προστασία των νέων από τη μάστιγα, όχι, όμως, μέσω της αστυνομοκρατίας, που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Αναφέρθηκε ακόμη και στη ραγδαία εμφάνιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Μενίδι, πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία. Μάλιστα, εξέφρασε φόβους για την επιρροή τους στην υγεία των παιδιών και κάλεσε τους γονείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Ο Βαγγέλης Ηλίας, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας, η οποία πλήττει κυρίως τη νεολαία. Κάλεσε τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων, που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, να παλέψουν ενωτικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μέσα από ένα ενιαίο μαζικό μέτωπο.

Ενα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η ευρεία σύσκεψη φορέων και δημοτών της περιοχής, που διοργανώνεται την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον τους

Πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες απευθύνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κίνησης της Αχτίδας Μεταφορών του ΚΚΕ, να συναντηθούν σήμερα και να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου, των συγκοινωνιών, αλλά και γενικότερα της εργατικής τάξης.

Η ανοιχτή συζήτηση γίνεται σήμερα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Καλούνται εκεί όλοι οι εργαζόμενοι που αντιστέκονται στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, υπερασπίζονται τις εργασιακές τους σχέσεις και κατανοούν την ανάγκη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι τα προβλήματα γενικά της εργατικής τάξης και της μικρομεσαίας αγροτιάς, οφείλονται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σημειώνουν ότι οι αιτίες που προκαλούν τα ελλείμματα και την κακοδιοίκηση των επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες, βρίσκονται στη ληστρική αφαίμαξή τους από το μεγάλο κεφάλαιο και στη ρουσφετολογική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις.

Υπογραμμίζουν δε, ότι η μόνη λύση είναι η σύσταση ενιαίου και δημόσιου φορέα μεταφορών, όπου οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά, και όχι ανταγωνιστικά.

Και καταλήγουν: «Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διεξαχθεί ένας αγώνας από τα κάτω, με τη συμμετοχή όσων διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων, κυρίως ΝΔ και ΣΥΝ. Μοναδική διέξοδος είναι η συγκρότηση ενός μετώπου που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό, θα έρθει σε ρήξη με αυτή την πολιτική και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανατροπής της και θα προβάλλει τη λύση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αναίρεση για το μακελειό της Νιόβης

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με το φιάσκο της Νιόβης που είναι ευνοϊκή για τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε χτες αναίρεση, μετά από αίτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (205/2001). Με το βούλευμα εκείνο παραπεμπόταν να δικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο της Αμ. Γκινάκη ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλος, ενώ απαλλάσσονταν όλοι οι άλλοι αξιωματικοί.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η αναίρεση, ο Α. Βασιλακόπουλος θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πουθενά ευθύνες για το αιματοκύλισμα της Νιόβης.

Στην αναίρεση ο Π. Δημόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν ασάφειες και συγχύσεις στην αιτιολογία του βουλεύματος. Ειδικότερα, αναφέρει ότι δημιουργείται σύγχυση και ασάφεια γιατί αποδίδονται και τα δύο είδη αμέλειας, δηλαδή και της συνειδητής και της χωρίς συνείδηση αμέλειας. Επίσης αναφέρει:

- Δεν υπάρχουν περιστατικά και σκέψεις που να αιτιολογούν την άποψη ότι η συμμετοχή του Α. Βασιλόπουλου συντέλεσε αιτιωδώς στο θάνατο της Α. Γκινάκη.

- Δεν αιτιολογείται αν ο Α. Βασιλόπουλος είχε την επιχειρησιακή ευθύνη να παραγγείλει σωματική έρευνα (για να εντοπιστεί η κρυμμένη χειροβομβίδα στο εσώρουχο του θύματος) και αν ήταν δυνατή μια τέτοια έρευνα στις συγκεκριμένες συνθήκες έντονης πίεσης.

- Υποστηρίζεται ότι είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία πως ενώ ο Σ. Ματέι ήταν αποφασισμένος για όλα και μάλιστα με στερητικό σύνδρομο, εσφαλμένα ελήφθη απόφαση για εισβολή στο διαμέρισμα.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ
  • Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Αύριο Παρασκευή: Κατάθεση στεφανιών, στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 11.40 π.μ., στη συμβολή Πανεπιστημίου και Ομήρου, στον τόπο που σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Στις 12.15 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που αναγράφονται τα ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Τετάρτη 28.2.2001, στις 5.30 μ.μ., γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του Συνδέσμου, οδός Δ. Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.

  • Τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν των 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ αύριο Παρασκευή 23-2-01 στις 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία.

Επίσης Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 25-2-01, πραγματοποιούν γιορταστικές εκδηλώσεις για την 58η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ:

  • Πιερίας, στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «ΕΛΙΑ». Θα κοπεί και η πίτα.
  • Σερρών,μεσημέρι, στο κέντρο «Ο ΤΣΕΛΙΟΣ».
Αλλες εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 25-2-01 στις 11.30 π.μ., στην Πλατεία της Αγίας Λαύρας, τις παρακάτω τιμητικές εκδηλώσεις: Για τους απαγχονισμένους πατριώτες στην Πλατεία της Αγίας Λαύρας και για τους 17 πατριώτες εκτελεσμένους στην Πάτρα από τους Γερμανούς φασίστες την περίοδο της Κατοχής. Ακόμα, θα γιορταστεί και η 58η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

- Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ (τηλ.: 82.34.296 και 88.31.368) και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ (τηλ.: 32.20.183 και 58.17.384), που αναχωρούν στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

  • Το Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 25-2-01 στις 10 π.μ., θα κάνει τη Γενική του Συνέλευση στην «Κρητική Εστία» (Στράβωνος 12). Θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 25-2-01 στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί την ετήσια Γενική του Συνέλευση, στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος).
  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24-2-01, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη συνέχεια θα γίνει γιορτασμός με ομιλία για την 58η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.
ΑΙΓΑΛΕΩ
Εκδήλωση της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την ΕΠΟΝ, αύριο Παρασκευή 23 του Φλεβάρη, στις 8 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».

Διόρθωση

Ο Νίκος Τερζόγλου είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (της ΠΟΑΟ), και όχι της... ΠΟΑΕΑ όπως από παραδρομή γράψαμε χτες με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ