ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζυμώσεις για επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας με υποτιθέμενο στόχο την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία (ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται τα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή) επιχειρεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνα από τα 15 μέλη, υπό τις επιφυλάξεις της Βενεζουέλας για αναφορές του κειμένου περί «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.

Η απόφαση του ΣΑ, που χαρακτηρίστηκε χτες ιστορική από τον αναπληρωτή πρέσβη της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ, επειδή για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα «μήνυμα υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία», επαναφέρει ουσιαστικά στο προσκήνιο βασικές διατάξεις του ανακοινωθέντος που εξεδόθη τον Ιούνη του 2012 στη Γενεύη, κατά τις συνομιλίες Σύρων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (γνωστή ως «Γενεύη Ι»). Ετσι, το νέο κείμενο των 16 σημείων προτρέπει να αρχίσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία το Σεπτέμβρη από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και παράλληλα να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως: α) Η ασφάλεια και η προστασία, β) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γ) πολιτικά και νομικά ζητήματα, δ) θέματα ανοικοδόμησης της Συρίας. Θέτει ως βασικό αίτημα την άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών από όλες τις εμπόλεμες πλευρές και το σταμάτημα της «αδιάκριτης χρήσης όπλων σε κατοικημένες περιοχές», προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.

Στο κείμενο της απόφασης εκφράζονται επίσης «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για τμήματα που τελούν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, και του «Μετώπου Νούσρα», καλώντας «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευτούν στον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών που εξαπολύουν οι παραπάνω οργανώσεις». Αναφέρεται σε «μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία προς μια πολιτική μετάβαση, που θα εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού» και ζητεί τη συγκρότηση συριακού μεταβατικού συμβουλίου (όπου θα συμμετέχουν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως προέβλεπε η «Γενεύη Ι») με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αναφορά σε «πολιτική μετάβαση» προκάλεσε τις έντονες επιφυλάξεις του πρέσβη της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, που επισήμανε ότι το κείμενο αποτελεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», θεωρώντας ότι «εκ των πραγμάτων υποστηρίζει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης που παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση».

Παράλληλα με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, Ρωσία και Ιράν καταβάλλουν αυτό το διάστημα έντονες προσπάθειες για τη δρομολόγηση νέας διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία, δίχως να ικανοποιείται η απαίτηση Δυτικών και Αράβων ιμπεριαλιστών για εξοστρακισμό του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ, από το μέλλον της χώρας.

Αμφισβητούν την «αντικειμενικότητα» του Μιστούρα

Επιπλέον, παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης αμφισβήτησαν χτες την αντικειμενικότητα του διεθνούς απεσταλμένου Στάφαν ντε Μιστούρα, με αφορμή προχτεσινή δήλωσή του, με την οποία καταδίκασε τους αιματηρούς βομβαρδισμούς της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, που είναι προάστιο της Δαμασκού το οποίο ελέγχεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές. Σε ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης, που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο ντε Μιστούρα επικρίνεται για μεροληψία, επειδή έκανε, όπως σημειώνεται, δηλώσεις «που στερούνται αντικειμενικότητας, βασιζόμενος στην προπαγάνδα κύκλων γνωστών για την εχθρότητά τους προς τη Συρία». Καλείται μάλιστα ο Στάφαν ντε Μιστούρα να καταδικάσει με την ίδια σφοδρότητα τις αιματηρές πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών σε Λατάκεια, Χαλέπι και Νταράα.

Ολα αυτά ενώ χτες το πρωί, αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές σε σημεία της πεδιάδας Σαλ αλ-Γαμπ, την οποία κατέλαβαν αντικαθεστωτικοί πριν από μερικές βδομάδες.

Τζιχαντιστές του «ΙΚ» κατά Ερντογάν

Για «προδοσία» κατηγόρησαν χτες, σε βίντεο, τουρκόφωνοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή επέτρεψε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να χτυπήσουν θέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Στο ίδιο βίντεο οι τζιχαντιστές κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο πως «χτυπά το λαό του Ισλάμ» και καλούν τους μουσουλμάνους στην Τουρκία να στηρίξουν το «Ισλαμικό Κράτος» και να πολεμήσουν «σταυροφόρους, άθεους και τυράννους».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Βγήκε από το κώμα ο Παλαιστίνιος απεργός πείνας

Από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστίνιο απεργό πείνας, στην Ιερουσαλήμ
Από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστίνιο απεργό πείνας, στην Ιερουσαλήμ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Βγήκε χτες το απόγευμα από το κώμα που είχε πέσει την Παρασκευή, λόγω απεργίας πείνας 2,5 μηνών, ο 31χρονος Παλαιστίνιος δικηγόρος πολιτικός κρατούμενος, Μοχάμεντ Αλάν, που στερείται τροφής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλεισμό του βάσει του μέτρου της διοικητικής κράτησης από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Αλάν, παρά την εμφανή αδυναμία του, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τη δικαίωσή του, δίνοντας 24ωρη προθεσμία στις ισραηλινές κατοχικές αρχές για να διευθετήσουν την υπόθεσή του, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κλιμακώσει τον αγώνα του, προχωρώντας και σε απεργία δίψας. Προχτές, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει την απελευθέρωσή του, υπό τον όρο πως θα αυτοεξοριστεί στο εξωτερικό. Οι συνήγοροι του Παλαιστινίου φυλακισμένου απέρριψαν την πρόταση αυτή και τόνισαν ότι ο Αλάν δεν εγείρει απειλή για την ασφάλεια κανενός. Σήμερα, πάντως, το αρμόδιο ισραηλινό δικαστήριο έχει ορίσει νέα ακροαματική διαδικασία.

Η κατάσταση του Μοχάμεντ Αλάν παρακολουθείται στενά από τις ισραηλινές αρχές, καθώς ο ενδεχόμενος θάνατός του θα μπορούσε να προκαλέσει νέα, σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιστροφή εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν χτες βράδυ έτοιμος να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την αδυναμία του να πείσει κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν μαζί του, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού ως τις 23 τρέχοντος μηνός, οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία που προβλέπεται από το σύνταγμα, έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιούνη.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μπεσίρ Αταλάι, ανήγγειλε μάλιστα και την ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου συνεδρίου του κόμματος, λέγοντας ότι θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη, πριν από τις επικείμενες εκλογές, προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το AKP στις εκλογές.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ενγκίν Αλτάι, προειδοποίησε ότι το κόμμα δε θα συμμετάσχει σε μία προσωρινή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν διάφορα κόμματα, πριν από τη διεξαγωγή των αναμενόμενων νέων πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που αρνηθεί να συμμετάσχει το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Παράλληλα, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κάλεσε τον Πρόεδρο Ερντογάν να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα (δηλαδή στο CHP), ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλοκουρδικού HDP, αν και προέβλεψε ως ισχυρή την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών, δήλωσε ότι θα μελετούσε σοβαρά την περίπτωση συγκυβέρνησης με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

ΛΙΒΥΗ
«Βοήθεια» υπόσχεται ο Αραβικός Σύνδεσμος

ΚΑΪΡΟ.--

«Βοήθεια» στη Λιβύη, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, πρότειναν χτες Αραβες αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα. Σε σχετικό ανακοινωθέν, σημειώνεται πως ο οργανισμός θα συνέρθει εκ νέου την επόμενη βδομάδα, μελετώντας αυτή τη φορά τα σχέδια συγκρότησης κοινής αραβικής δύναμης επέμβασης (γνωστή σαν «Αραβικό ΝΑΤΟ»), για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης, αξιωματούχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ, ζήτησαν τη βοήθεια του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να εξοπλιστεί επαρκώς ο λιβυκός στρατός για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Μάλιστα, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ αλ Νταΐρι, προειδοποίησε ότι στόχος των τζιχαντιστών του ΙΚ είναι να δημιουργήσουν στη Σύρτη της Λιβύης ευρύτερη βάση, για να αντεπεξέλθουν στις επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον τους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε Συρία και Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, επιλέγοντας να πάρουν θέση υπέρ των δυνάμεων του λιβυκού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ