ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση

Από τους νέους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Ντοκουχάεφσκ
Από τους νέους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Ντοκουχάεφσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και τις επιθέσεις από το στρατό και τα τάγματα των λεγόμενων εθελοντών, που απαρτίζονται κυρίως από φασίστες Ουκρανούς και ξένους. Χτες χτυπήθηκαν στην πόλη Ντοκουχάεφσκ 3 κατοικίες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ επιθέσεις έγιναν και στην πόλη Γκορλόφκα, περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την τελευταία βδομάδα, 17 συνολικά άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του στρατού και των φασιστών, ενώ επίσης πάνω από 11.000 άμαχοι βρίσκονται πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, με άμεσο κίνδυνο από τα πυρά του πυροβολικού.

Την ίδια ώρα, πιο νότια από το Ντονέτσκ, στην περιοχή της Μαριούπολης, εντείνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης, ενώ οι πολιτοφύλακες απάντησαν με κατηγορηματικό τρόπο στους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι επιτέθηκαν στην πόλη της Μαριούπολης που ελέγχει η ουκρανική πλευρά. Σημείωσαν ότι πρόκειται για προβοκάτσια, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την εντεινόμενη προετοιμασία του στρατού για νέα γενικευμένη επίθεση.

Το τελευταίο 24ωρο, επίσης, δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το ποιος παραβιάζει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης, με νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς και επιθετική ρητορική. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία (όπου εμφανίστηκε να καταδύεται με βαθυσκάφος σε βυζαντινό ναυάγιο), τόνισε ότι «δυστυχώς βλέπουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, αλλά η αντίπαλη πλευρά» και ευχήθηκε «να μην υπάρξει γενική ανάφλεξη και νέες μάχες μεγάλης κλίμακας».

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι πίσω από την κλιμάκωση, όπως την παρουσιάζει, επιθέσεων των πολιτοφυλάκων. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την 6η κατά σειρά επιστράτευση, δείχνουν ότι μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση είναι προ των πυλών, παρότι υποτίθεται στα τέλη Αυγούστου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

ΚΙΝΑ - ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΑΝΤΖΙΝ
Πολλά τα ερωτήματα για την εταιρεία διαχείρισης χημικών

114 οι νεκροί, 57 αγνοούμενοι, 692 στα νοσοκομεία, 17.000 κατοικίες πλήγηκαν και 6.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν

ΤΙΑΝΤΖΙΝ.--

Με τον αριθμό των νεκρών από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στον αποθηκευτικό χώρο της πόλης - λιμανιού της ανατολικής Κίνας, Τιαντζίν, πριν 6 μέρες να ανέρχεται στους 114, των ακόμα αγνοούμενων στους 57 και των μεταφερμένων στα νοσοκομεία στους 692, ενώ μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές και η ανησυχία για εκτεταμένη ρύπανση από επικίνδυνα χημικά που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, εγείρονται πολλά ερωτήματα για τις αιτίες αυτής της τραγωδίας. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έρχονται στο φως πριν ολοκληρωθεί βεβαίως η έρευνα, αποδεικνύεται ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν σε αποθήκη με πολύ επικίνδυνα χημικά, όπως το κυανούχο νάτριο, η οποία δεν πληρούσε πολλές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αποθήκης χημικών «Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics» είχε εγκαταστήσει την αποθήκη μόλις 564 μ. από συγκρότημα κατοικιών, όταν ο σχετικός νόμος ορίζει ότι πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μακριά. Επίσης, εξετάζεται αν διέθετε άδεια λειτουργίας για τέτοιου είδους αποθήκη, που οφείλει να τηρεί συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον κινεζικό Τύπο, η εν λόγω εταιρεία δεν είχε λάβει πιστοποίηση διαχείρισης επικίνδυνων εμπορευμάτων για την περίοδο μεταξύ Οκτώβρη 2014 και Ιούνη 2015, αλλά φαίνεται ότι την περίοδο αυτή είχε βγάλει το ανάλογο πιστοποιητικό. Είναι έτσι πολύ εύλογο να αναζητείται τι ακριβώς συνέβη, ποιος έδωσε, αν έδωσε πιστοποιητικό.

Οπως ανακοινώνεται από τις επίσημες αρχές, ήδη έχουν συλληφθεί 10 υπεύθυνοι της εταιρείας, ενώ μετά το τελικό πόρισμα της έρευνας, θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους έχουν ευθύνη για την τραγωδία. Αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η ηγεσία της χώρας, με δηλώσεις του Προέδρου, Σι Τσινπίνγκ και του πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, ότι πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια της εργασίας και να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην Κίνα ενισχύονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και το «κυνήγι του κέρδους» από τα μονοπώλια, αναγορεύεται σε στοιχείο προόδου και διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες για τέτοια δυστυχήματα, που γίνονται όλο και πιο συχνά.

Χτες, πάντως, η κατάσταση στην πληγείσα περιοχή έγινε δυσκολότερη, καθώς η βροχή δημιούργησε συνθήκες μεταφοράς των επικίνδυνων τοξικών στην ατμόσφαιρα, ενώ οι αρχές επιστράτευσαν και ειδική μονάδα του στρατού με ειδικό εξοπλισμό, για την απολύμανση των περιοχών αλλά και κοντινών κατοικιών που έχουν επηρεαστεί από τα χημικά. Αναφέρεται δε ότι 17.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί και 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς και άλλους χώρους.

Επίσης, χτες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από εκατοντάδες συγγενείς, φίλους και τις τοπικές αρχές στη μνήμη των θυμάτων και ιδιαίτερα των πυροσβεστών, που όλες αυτές τις μέρες δίνουν ηρωική μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ήδη θρηνούν 39 συναδέλφους τους, ενώ και πλειοψηφία των ακόμα αγνοούμενων είναι πυροσβέστες.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ - ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η χούντα θεωρεί «στόχο» την οικονομία

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο επίσημος απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις, τη Δευτέρα το βράδυ, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης είναι 21 νεκροί και τουλάχιστον 123 τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες. Οι αρχές της χώρας, της χούντας του Πραγιούτ Τσαν-Οτσα, του πρώην στρατηγού που ανέτρεψε την άνοιξη του 2014 την αστική κυβέρνηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα (κόρης του Τακσίν Σιναουάτρα, επίσης πρώην πρωθυπουργού που διώχθηκε για διαφθορά), ανακοίνωσαν ότι αναζητούν έναν ύποπτο, με βάση καταγραφές σε κάμερες ασφαλείας κοντά στο σημείο των εκρήξεων, μία από τις πιο τουριστικές πλατείες της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με αυτές, ο φερόμενος ως δράστης εμφανίζεται να αφήνει ένα σακίδιο και να εγκαταλείπει το χώρο κοντά στον ινδουιστικό ναό Εράουαν, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο ύποπτος φαίνεται να «προέρχεται από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι μέλος μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στο καθεστώς».

Στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη δρουν αυτοί που στηρίζουν την προηγούμενη κυβέρνηση, τα λεγόμενα «Κόκκινα Πουκάμισα». Οπως είπε ο «πρωθυπουργός» - δικτάτορας Πραγιούτ, «η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που διαπράχθηκε ποτέ και είχε άμεσα στόχο αθώους ανθρώπους. Θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας, τον τουρισμό. Επειτα από αυτό η οικονομία μας θα ζημιωθεί».

Χτες, ακόμα ένας άνδρας, ο οποίος διέφυγε, πέταξε μικρή ποσότητα εκρηκτικών από γέφυρα στο κέντρο της Μπανγκόκ χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, αφού τα εκρηκτικά έπεσαν στο νερό. Μέχρι χτες αργά κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας, επίθεση για την οποία αρχικά είχαν «φωτογραφηθεί» ως υπεύθυνοι οι τζιχαντιστές μουσουλμάνοι που δρουν στις νότιες περιφέρειες της χώρας. Σε συγκρούσεις με το στρατό από το 2004 περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι επιθέσεις είναι συχνό φαινόμενο αλλά συνήθως δεν γίνονται σε πολυσύχναστες περιοχές και περιορίζονται στις νότιες περιοχές.

Επίσης χτες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Γαλλίας συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφεύγουν την περιοχή αυτή και να είναι προσεκτικοί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Υποβάθμιση διμερών σχέσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε τον περασμένο Ιούνη την αξιολόγηση των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς τες «ικανοποιητικές» (zufriedenstellend) αντί ως «ιδιαιτέρως καλής ποιότητας», που χαρακτηρίζονταν ως τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Deutsche Welle», η αλλαγή αυτή από το γερμανικό ΥΠΕΞ έγινε τον Ιούνη (πιθανώς λόγω της ενδοαστικής κρίσης στα Σκόπια), τονίζοντας ότι παρά την εξέλιξη, δεν είχε «ενημερωθεί» σχετικώς ως τις 13 του μήνα η ιστοσελίδα της γερμανικής πρεσβείας στα Σκόπια, καθώς ως τότε οι διμερείς πολιτικές σχέσεις Γερμανίας - ΠΓΔΜ αξιολογούνταν ως «ιδιαίτερα καλής ποιότητας».

Τελικά, η ιστοσελίδα της γερμανικής πρεσβείας «ενημερώθηκε», δίχως εντούτοις να δοθούν επισήμως εξηγήσεις για την υποβάθμιση της αξιολόγησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ