ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνηγορούν υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Με δηλώσεις τους στελέχη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ βάζουν θέμα για τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης

Eurokinissi

Ξορκίζουν τις εκλογές σαν επιζήμιες για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και υπερασπίζονται τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο και απαιτεί ο στόχος ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

«Δύο λύσεις υπάρχουν, ή ο πρωθυπουργός με εντιμότητα θα επιδιώξει το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα από αυτήν τη Βουλή, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος ή η χώρα θα οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Προσωπικά, προκρίνω την πρώτη λύση» δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Την κινδυνολογία επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θέση του κατά των εκλογών. «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά "μαδάει τη μαργαρίτα", αδυνατεί να πάρει αποφάσεις. Εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, εξανεμίζει το πολιτικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Επαναφέρει το καταστροφικό καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει με την άβουλη στάση του να καταστεί μοιραίος για την Ελλάδα και το μέλλον της», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.

Ο βουλευτής του κόμματος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές, για να λύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα», αλλά αυτές «μπορεί να οδηγήσουν στο σενάριο Σόιμπλε για διπλό νόμισμα. Η εκλογική διαδικασία θα απαιτήσει πραγματικό χρόνο τριών μηνών. Αρα, δε θα προχωρήσει κανένα από όλα αυτά τα μέτρα και, όπως όλοι ξέρουν και το λένε, η θέση μας στο ευρώ δεν είναι ασφαλής».

«Οταν λοιπόν δεν υπάρχουν αναπτυξιακά εργαλεία, λαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, προτίθενται να κάνουν και εκλογές, πού περιμένουν να καταλήξει η χώρα;», διερωτήθηκε.

Τάχθηκε κι αυτός υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υποστηρίζοντας πως «μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να δράσει ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου και αυτή θα ήταν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό θα χρειαστεί να γίνει, ακόμη και μετά από εκλογές». Συνηγορώντας υπέρ αυτής της προοπτικής, ανέφερε ότι μια τέτοια κυβέρνηση «θα έχει μία σταθερότητα για ικανό χρονικό διάστημα».

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επέκρινε κάποια «φέουδα» της αντιπολίτευσης, όπως είπε, ότι «δε θέλουν να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική» και «αφήνουν τον κ. Τσίπρα μέχρι να καταστραφεί, ρισκάροντας έτσι να καταστραφεί και η χώρα, γιατί πιστεύουν πως μετά θα κυριαρχήσουν αυτοί στο πολιτικό σκηνικό και θα μεγαλουργήσουν πάνω στα συντρίμμια».

Κάλεσε την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την προσπάθεια «να γίνει ένα κακό αντίγραφο του κακού ΠΑΣΟΚ».

Στο μεταξύ, ευκαιρία να εξωραΐσει την πολιτική που εφάρμοσε απ' τη θέση της κυβέρνησης και να αποσείσει τις ευθύνες της για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που υλοποίησε, επιχείρησε χτες η Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» τη μείωση των κατώτατων συντάξεων, σε απάντηση των δηλώσεων Χαϊκάλη ότι υλοποιεί νόμο του ΠΑΣΟΚ. «Η αλήθεια είναι ότι όσα καταφέραμε να αποτρέψουμε τα προηγούμενα χρόνια με σκληρή πράγματι και ουσιαστική διαπραγμάτευση, σήμερα περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία και στα προαπαιτούμενα που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητήσουν μια μεγάλη συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που εξαπάτησαν και όχι να προσπαθούν ακόμη σήμερα με ψέματα να δικαιολογήσουν τα ατοπήματά τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στην εκλογολογία, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός αναρωτήθηκε χτες («Αθήνα 9.84») «οι εκλογές τι θα προσφέρουν; Τι θα δώσουν του Aλ. Τσίπρα που δεν μπορεί να κάνει τώρα; Θέλει να απομακρύνει τους διαφωνούντες; Και τώρα μπορεί, χωρίς ουδείς από το λαό να εξεγερθεί (...) μπορεί να καλέσει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν και ψηφίζουν το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα, γιατί την υπογραφή του έχει, χωρίς εκβιασμούς... Εφάρμοσέ το λοιπόν και στηρίξου σε αυτούς που σε στηρίζουν».

Με τη σειρά του, επανέλαβε την πρόταση για άλλη κυβέρνηση απ' την παρούσα Βουλή, λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο ένα δρόμο. Να παίξει το ρόλο του υπεύθυνου πρωθυπουργού... Να στηριχτεί σε όσους τον στηρίζουν και να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας, θα έλεγα. Οχι τριών μηνών, αλλά ενός ή δύο χρόνων. Να εφαρμόσει το πρόγραμμα όχι με περικοπές, αλλά με μεταρρυθμίσεις... Σε αυτά συμφωνούν όλοι και ας κάτσουν να τα κάνουν. Ανθρωποι εχέφρονες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δε με ενδιαφέρει από ποιο κόμμα θα είναι, ας είναι ανένταχτοι και να συγκροτήσουν μία κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και εθνικού σκοπού, για να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, το μεταναστευτικό επέλεξε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να δομήσει αντιπολιτευτικό λόγο, απέναντι σε μια κυβέρνηση την οποία έχει πολλάκις αποδείξει ότι στηρίζει. Ο Στ. Θεοδωράκης κατέθεσε χτες αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επί του θέματος. Επικαλείται τη «ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και τη σταθερή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα» και υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχει το ίδιο καταθέσει, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής άσκησης του αντιπολιτευτικού του ρόλου, όπως αναφέρει.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο 174% του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο

Στα 312,8 δισ. ευρώ καταγράφεται ο όγκος του κρατικού χρέους στο τέλος του Ιούνη του 2015 και διαμορφώνεται στο 174% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στο τέλος του Ιούνη είχαν συρρικνωθεί στα 77,3 εκατ. ευρώ, από 796,5 εκατ. ευρώ το Μάρτη του 2015 και από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε προχωρήσει στην αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την αποπληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Τα αντιλαϊκά παζάρια σχετικά με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, το χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα καταστεί αναγκαίο το μελλοντικό «κούρεμα», αλλά και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, ρίχνοντας, βέβαια, τη χασούρα αποκλειστικά στην πλευρά της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 140% του ΑΕΠ το έτος 2022, έναντι 124%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Δηλαδή, η απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν - και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους - φτάνει το 16% (σε σημερινούς όρους, περίπου 29 δισ. ευρώ)!

Παράλληλα, η εξελισσόμενη εξέταση των δυνατοτήτων μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών συνδέεται αναπόσπαστα με την παραπέρα απογείωση του πήχη με τα αντιλαϊκά μέτρα, είτε στο δημοσιονομικό σκέλος (κρατικά έσοδα - δαπάνες), είτε μέσω της αύξησης των εισπρακτικών στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις, σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα.

Ενδοαστική διαπάλη και συμβιβασμοί

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του ολλανδικού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή για τη νέα δανειακή σύμβαση και για τους όρους που θα τη διέπει.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι αντίθετες σε κάθε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Κατρακύλα 13,9% τον Ιούνη

Ρυθμό βύθισης 13,9% κατέγραψε το μήνα Ιούνη ο «δείκτης κύκλου εργασιών» (τζίρος) στη μεταποίηση, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την επανεμφάνιση φαινομένων νέας κόπωσης στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την παραπέρα υποχώρηση του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος από τα εργοστάσια της μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας υποχώρησε σε ποσοστό 6,3%, έναντι κατρακύλας 23,3% στις αγορές του εξωτερικού (εξαγωγές).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η Κομισιόν εκτιμά πως η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2015 θα διαμορφωθεί από 2% μέχρι και 4%, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2016 με ρυθμό από 0,5% μέχρι 1,75%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ