Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο 174% του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο

Στα 312,8 δισ. ευρώ καταγράφεται ο όγκος του κρατικού χρέους στο τέλος του Ιούνη του 2015 και διαμορφώνεται στο 174% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στο τέλος του Ιούνη είχαν συρρικνωθεί στα 77,3 εκατ. ευρώ, από 796,5 εκατ. ευρώ το Μάρτη του 2015 και από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε προχωρήσει στην αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, με βασικό στόχο την αποπληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Τα αντιλαϊκά παζάρια σχετικά με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, το χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα καταστεί αναγκαίο το μελλοντικό «κούρεμα», αλλά και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, ρίχνοντας, βέβαια, τη χασούρα αποκλειστικά στην πλευρά της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 140% του ΑΕΠ το έτος 2022, έναντι 124%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Δηλαδή, η απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν - και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους - φτάνει το 16% (σε σημερινούς όρους, περίπου 29 δισ. ευρώ)!

Παράλληλα, η εξελισσόμενη εξέταση των δυνατοτήτων μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών συνδέεται αναπόσπαστα με την παραπέρα απογείωση του πήχη με τα αντιλαϊκά μέτρα, είτε στο δημοσιονομικό σκέλος (κρατικά έσοδα - δαπάνες), είτε μέσω της αύξησης των εισπρακτικών στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις, σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα.

Ενδοαστική διαπάλη και συμβιβασμοί

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του ολλανδικού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή για τη νέα δανειακή σύμβαση και για τους όρους που θα τη διέπει.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι αντίθετες σε κάθε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ