Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις άνοιξαν «τον ασκό του Αιόλου» και οι χιλιάδες κατατρεγμένοι βιώνουν άθλιες καταστάσεις

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κω, αναζητώντας διέξοδο προς άλλες χώρες της ΕΕ

Icon

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κω, αναζητώντας διέξοδο προς άλλες χώρες της ΕΕ
Με αποσπασματικές και προσωρινές ενέργειες, αναντίστοιχες με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και μακριά από τις ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, από χώρες όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» και χιλιάδες άμαχοι τρέπονται σε φυγή.

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι το υπόβαθρο της κατασταλτικής αντιμετώπισης και της άθλιας μεταχείρισης από το κράτος των μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα και παρά την έκταση του προβλήματος, η «πρόνοια» της ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές μέσω της χώρας μας περιορίζεται σε δεσμεύσεις για την παροχή 470 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2020 στην Ελλάδα, από τα οποία προβλέπεται να εκταμιευθούν άμεσα περίπου 30 εκατ. ευρώ, που δεν αλλάζει καθόλου την αντιμεταναστευτική ουσία της πολιτικής της ΕΕ.

Μέσα σ' αυτό το φόντο, συνεχίζεται το «μπαλάκι» των ευθυνών μεταξύ τοπικής και κεντρικής διοίκησης, με τους δημάρχους των νησιών της Δωδεκανήσου να καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Κάνουν το γύρο του Αιγαίου!

Σε ό,τι αφορά την «Οδύσσεια» των προσφύγων από την Κω, που επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα σχέδια άλλαξαν χτες εν πλω και το πλοίο θα δέσει τελικά στον Πειραιά, αντί για τη Θεσσαλονίκη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στην πορεία του από την Κω, απ' όπου απέπλευσε χτες το ξημέρωμα, το πλοίο έδεσε σε Λέρο και Κάλυμνο, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν στη Μυτιλήνη, απ' όπου επίσης θα επιβίβαζε μετανάστες. Συνολικά, στον Πειραιά αναμενόταν σήμερα το πρωί περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Και σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία, οι μετανάστες πλήρωσαν από πάνω και εισιτήριο για το διάπλου του Αιγαίου! Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου από τα αρμόδια υπουργεία περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων στο πλοίο, στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο, αλλά όχι και τη μεταφορά τους. Επομένως, για να ταξιδέψουν από την Κω ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονταν, οι μετανάστες πλήρωσαν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, από τη Θεσσαλονίκη οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη Κιλκίς με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκειμένου από εκεί «να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα», όπως μεταφέρθηκε στον «Ριζοσπάστη».

Αθλια κατάσταση παντού

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι η περιγραφή αρμόδιου του ΚΤΕΛ, που έκανε λόγο για σχεδόν 15 έκτακτα δρομολόγια καθημερινά για την Ειδομένη, όλα υπερπλήρη (σ.σ. 10 ευρώ το «κεφάλι» σε 50θέσια λεωφορεία)...

Χτες, στη Θεσσαλονίκη, έγινε άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το ενδεχόμενο να καταπλεύσει το πλοίο στο λιμάνι της πόλης.

Κι ενώ η κυβέρνηση «συσκέπτεται», σχεδιάζοντας πώς το πλοίο θα κάνει το γύρο του Αιγαίου, οι χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Κω, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, δέχτηκαν για άλλη μια φορά τις ασπίδες και τα γκλομπς των αστυνομικών.

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος του νησιού, Γ. Κυρίτσης, συνεχίζει να απειλεί ότι «θα χυθεί αίμα» και αντιπαρατίθεται στην απόφαση για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό υπό τον περιφερειάρχη, εισέβαλε στην αίθουσα μια ομάδα κατοίκων, «προειδοποιώντας ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση της τεταμένης κατάστασης, "θα χυθεί αίμα!"»...

Δεν υπάρχουν εισιτήρια

Στη Μυτιλήνη, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στο λιμάνι είναι τραγική. Χιλιάδες άνθρωποι, κάτω από άθλιες συνθήκες (χωρίς νερό και χώρους υγιεινής), περιμένουν να φύγουν από το νησί. Αμφίβολη είναι πλέον και η συνέχιση της σίτισης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, που είχε αφεθεί σε ιδιώτες...

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, εισιτήρια για Πειραιά που προσπαθούν να βγάλουν πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι της Μυτιλήνης για να φύγουν με τα πλοία, δεν υπάρχουν σχεδόν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ